Demodex: ce este și cum îți afectează sănătatea?

Demodex: ce este și cum îți afectează sănătatea?

Redactor Raluca Margean

Poate fi extrem de deranjant să știi că pe fața ta trăiesc acarieni, însă trebuie să știi că este normal. Aceste insecte microscopice poartă denumirea de Demodex, se hrănesc cu celulele moarte ale pielii de pe față și, dacă se găsesc în cantități mici, sunt inofensivi. Totuși, în anumite condiții, acești acarieni îți pot crea o mulțime de probleme, inclusiv eczeme, leziuni pustuloase sau blefarită. Îți prezentăm în acest articol ce trebuie să faci dacă ai Demodex pe față, care sunt factorii de risc pentru apariția infecțiilor și alte informații utile despre Demodex!

Fată cu probleme de piele pe față

Ce este Demodex?

Demodex este numele dat acarienilor care trăiesc în foliculul de păr. Aceștia se găsesc pe pielea feței, în special în zona frunții, obrajilor, părților laterale ale nasului, gene și în canalele urechii externe. Sunt invizibili cu ochiul liber, dar la microscop, structura lor este vizibilă. Au opt picioare cu ajutorul cărora se mișcă cu o viteză de 8-16 mm/h, în special în timpul nopții, când este întuneric. Lumina puternică determină acarienii Demodex să se retragă în foliculul de păr.

Ilustrație digitală cu acarieni Demodex

Majoritatea oamenilor sunt purtători de Demodex, fără a avea însă probleme de piele din cauza acestor acarieni. Totuși, la persoanele cu sistem imunitar slăbit, Demodex poate provoca apariția unei afecțiuni care poartă denumirea de demodicoză. Aceasta poate cauza roșeață, sensibilitatea pielii, mâncărime, senzație de arsură la nivelul feței, acnee și alte simptome. 

De câte tipuri este Demodex?

Există peste 65 de specii de acarieni Demodex, dar dintre aceștia doar 2 tipuri apar la oameni și provoacă probleme ale pielii. Acestea sunt:

  • Demodex folliculorumAceștia se găsesc în foliculii de păr mici, în special în gene. Atât în stadiul imatur, cât și în cel de adult, se hrănesc cu celulele moarte ale pielii.
  • Demodex brevis. Acești acarieni se găsesc în glandele sebacee care sunt conectate la foliculii de păr mici. Ei se hrănesc cu celulele glandei.

Ciclul de viață tipic pentru Demodex este de obicei de 2-3 săptămâni. O femelă Demodex depune 15 - 20 de ouă în interiorul foliculului de păr, lângă glandele sebacee. Ouăle se dezvoltă în larve, care apoi devin adulți. 

Demodex la microscop

Demodex brevis

Acarienii adulți Demodex brevis au aproximativ 0,2 mm lungime și trăiesc în interiorul glandelor sebacee ale genelor și în glandele Meibomian. Acești paraziți  sunt solitari și pot provoca disfuncția glandei Meibomiene și deficiența ulterioară a lipidelor lacrimale. 

Demodex folliculorum

Demodex folliculorum au aproximativ  0,3–0,4 mm lungime și trăiesc ”îngropați”, cu fața în jos lângă rădăcina genelor. Acești acarieni stau mai mult în grupuri și pot provoca boala oculară cunoscută sub denumirea de blefarită.

Demodex canis

Demodex canis apar la câini, în special la exemplarele tinere din rasele cu păr scurt. Acești acarieni sunt responsabili pentru demodicoza la câini, o boală care poate avea o formă uscată (simplă, necomplicată) și o formă supurativă (complicată).  

Cum apare Demodex pe față?

Acarienii Demodex există în mod natural în pielea umană. De asemenea, ei pot fi răspândiți prin contact direct cu o altă persoană care îi are. În cantități mari, paraziții Demodex pot provoca apariția unei pieli solzoase, roșeață sau erupții cutanate, mâncărime și senzația de arsură la nivelul genelor.

Conform site-ului Healthline.com, simptomele provocate de cele 2 tipuri de acarieni sunt similare. Singura diferență este localizarea zonei afectate. În timp ce Demodex folliculorum tinde să stea pe față, Demodex brevis se întinde pe toată suprafața corpului, în special pe piept și gât.

Infecția cu Demodex este mai probabil să apară în cazul persoanelor cu:

  • Sistem imunitar scăzut
  • Dermatită sau altfe infecții ale pielii
  • Alopecie
  • Acnee
  • HIV
  • Rozacee

Diagnostic

De cele mai multe ori, persoanele infectate descoperă că au Demodex doar atunci când sunt supuse unor teste suplimentare pentru alte afecțiuni ale pielii. Pentru a diagnostica acești acarieni, medicul va efectua o biopsie de pe o mică probă de țesut folicular răzuită de pe piele. Proba va fi examinată la microscop pentru a vedea dacă sunt prezenți acarienii.

Cât costă o analiză pentru Demodex?

Analiza pentru depistarea Demodex nu are un preț foarte piperat. Se numește examen parazitologic cutanat sau testare Demodex și poate costa între 39 și 75 de ron, în funcție de laboratorul de analize.

Demodex brevis: tratament

Femeie cu o cremă în mână

În cele mai multe cazuri, nu trebuie să faci nimic cu privire la acarienii Demodex brevis deoarece aceștia nu provoacă simptome. Totuși, în cazul în care există un număr mare de acarieni pe față și aceștia provoacă probleme de piele, medicul va recomanda cel mai bun tratament.

De obicei, sunt prescrise medicamente orale sau topice, care elimină excesul de sebum cu care se hrănesc acarienii și îndepărtează celulele moarte ale pielii sub care se pot ascunde Demodex brevis. De asemenea, aceste medicamente pot ucide și ouăle acestor paraziți.

Cele mai folosite creme și loțiuni pentru a scăpa de Demodex brevis sunt cele care conțin următoarele ingrediente active: 

Există și alte medicamente care pot fi administrate, în funcție de simptome și tipul infecției.

Demodex folliculorum: tratament

Pentru a elimina acarienii Demodex folliculorum se utilizează, de obicei, un unguent medicamentos pe gene. Acesta ajută la prinderea acarienilor și îi împiedică să-și depună ouăle în alți foliculi de păr. 

Medicul poate recomanda creme, geluri și spălaturi de față cu aceleași ingrediente active ca în cazul Demodex brevis (Benzoat de benzil, acid salicilic, sulfura de seleniu și sulf).

Există tratamente naturiste pentru Demodex?

Cel mai bun tratament naturist împotriva Demodex folliculorum și brevis este uleiul de arbore de ceai, în concentrații mari. Acesta s-a dovedit foarte eficient în eliminarea acarienilor de pe față și în prevenirea răspândirii lor. Problema este că soluțiile pe bază de ulei de ceai cu o concentrație de 100% sunt foarte iritante pentru ochi. De aceea, este recomandat să ștergi bine genele și sprâncenele cu o soluție diluată de ulei de arbore de ceai, în proporție de la 20- 50% (restul poate fi ulei de macadamia). De asemenea, poți folosi mai întâi o picătură pentru ochi anestezic pentru a reduce iritația provocată de uleiul de arbore de ceai. 

Se dă antibiotic la Demodex?

După aplicarea soluției cu arbore de ceai se aplică un unguent cu antibiotic/steroid pentru a împiedica acarienii să se miște și, eventual, să se sufoce. În plus, steroiziul ajută la calmarea inflamației cauzată de posibilele iritații.

Una din cremele cu antibiotic folosite pentru Demodex este Soolantra, care conține substanța activă ivermectină. Această cremă este utilizată în general pentru a trata petele și coșurile provocate de acneea rozacee, dar s-a dovedit eficientă și ca tratament antibiotic împotriva Demodex.

Ce trebuie să faci pentru a preveni reinfectarea?

Dacă ai fost infectată cu Demodex ar trebui să speli imediat cearșafurile și fețele de pernă în apă fierbinte. Pernele ar trebui aruncate deoarece mai pot conține acarieni sau ouă. În plus, nu ar trebui să mai folosești machiaj timp de cel puțin 1 săptămână și, de asemenea, este IMPORTANT să arunci toate produsele cosmetice vechi.

Totodată, este recomandat să folosești săpun din arbore de ceai pe față și șampon de păr împotriva Demodex, tot din arbore de ceai. Fă o programare și pentru partenerul tău, deoarece acești paraziți sunt contagioși și este posibil ca și el să fie infestat, chiar dacă nu prezintă simptome.

În concluzie, acarienii Demodex sunt, în cele mai multe cazuri, inofensivi. Totuși, dacă există anumite afecțiuni de piele precum rozacee sau acnee, acești paraziți pot agrava simptomele. Dacă ai fost infestată cu Demodex, este important să ții cont de sfaturile medicului și să urmezi cu exactitate tratamentul acordat de acesta.  

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Glanda pineală: ce este și cum îți ajută organismul
Test de viata: cum privesti lumea?
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.