Demontăm miturile despre candidoza vaginală! Află adevărul din spatele lor

Demontăm miturile despre candidoza vaginală! Află adevărul din spatele lor

Redactor Andreea Baluteanu

Experții sunt de părere că 3 din 4 femei vor dezvolta candidoză vaginală la un moment dat în viața lor și, dintre acestea, o femeie va suferi de această boală de mai multe ori. Deși este practic o afecțiune atât de comună, candidoza e în continuare subiect de speculaţii, iar în mediul online circulă extrem de multe mituri la adresa sa.

Le distrugem azi pe cele mai puternice dintre ele! Află ce trebuie să crezi și ce trebuie să respingi imediat atunci când vine vorba despre candidoza vaginală. Îți revelăm și adevărul: care sunt cauzele candidozei vaginale și cele mai bune metode de prevenție!

Mituri despre candidoza vaginală: nu mai crede în ele!

Renunță să mai crezi în miturile despre candidoza vaginală de mai jos: deși unele dintre ele pot avea un strop de adevăr în ele, vei vedea că este vorba doar de o simplă perspectivă!

Candidoza vaginală este o infecție sexuală

Să ne lămurim: candidoza vaginală este afecțiunea provocată de dezvoltarea unei ciuperci în zona vaginală (cel mai frecvent, Candida albicans). Prin urmare, nu se transmite nici pe departe pe cale sexuală. Există, într-adevăr, un punct de vedere valabil aici, și anume acela că, dacă un partener suferă de candidoză, ciuperca poate fi transmisă și la celălalt. Nu se întâmplă însă nici pe departe întotdeauna, așa că mitul e doar atât… speculație.

Te îmbolnăvești de candidoză vaginală pentru că ai mers la înot

Înotul e un sport cu multe beneficii și câteva riscuri, dar candidoza nu se numără printre ele. Ce se poate întâmpla este să uiți să te schimbi după ce te-ai bălăcit în apă și astfel să creezi un mediu umed pe care ciupercile îl adoră, ceea ce ar putea încuraja dezvoltarea organismelor patogene. Și nu, Candida albicans nici nu va sări pe tine din apă, mai ales că piscinele sunt totuși dezinfectate cu clor.

Faci candidoză vaginală din cauza laptopului ținut în poală

De data aceasta, mitul e pură fantezie care nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea. Argumentul extrem de subțire adus de adepții acestei teorii este acela că folosirea computerului te va încălzi și astfel vei crește riscul de candidoză. Însă ține cont că oricum vaginul este o regiune caldă și umedă, iar laptopul nu va schimba substanțial această situație.

Candidoza vaginală poate fi vindecată prin introducerea de usturoi în vagin

Nu, nu, nu! Sperăm că realizezi cât de ridicol este acest mit și că nici prin cap nu îți trece să crezi în el. Nu numai că e complet fals, dar și periculos: dacă îți inserezi usturoi în vagin, fie el pisat sau întreg, riști să acutizezi infecția. Acest mit poate porni de la faptul că usturoiul are proprietăți antibacteriene și antiinfecțioase, dar numai consumat ca atare!

Poți să te îmbolnăvești de candidoză dacă porți pantaloni strâmți

Am ajuns din nou la un mit care are totuși o bază solidă. Nu pantalonii strâmți te fac candidata perfectă la candidoză și nu te vei îmbolnăvi dacă îi porți rar, ci mai degrabă tot crearea unui mediu cald și umed e „buba”. Așa că evită totuși să porți îmbrăcăminte foarte mulată și ține-te departe de lenjeria din materiale sintetice, care nu lasă pielea să respire.

Doar femeile se îmbolnăvesc de candidoză

Candidoza poate semăna cu menstruația din punctul de vedere al disconfortului pe care îl provoacă, dar nu e nici pe departe atât de restrictivă. Și bărbații pot face candidoză, fie că o preiau de la partenera lor sexuală, fie că o dezvoltă „pe cont propriu”. Ciuperca are o apetență pentru vagin deoarece e un spațiu umed și cald, dar se mulțumește și cu alte regiuni cu care împarte aceleași caracteristici.

Care sunt cauzele candidozei vaginale

Dacă afirmațiile de mai sus sunt pure mituri, care sunt totuși cauzele cele adevărate ale candidozei vaginale? Ți le prezentăm în rândurile de mai jos!

Administrarea de antibiotice. E simplu: antibioticele au drept menire distrugerea bacteriilor, însă e evident că nu vor putea face distincție între cele rele, răspunzătoare pentru infecții, și cele bune, care păstrează echilibrat mediul vaginului. Rezultă de aici o tulburare care poate duce la propagarea candidozei. Așa că nu lua antibiotice după ureche și discută întotdeauna cu doctorul care le-a prescris.

Hormonii. Activitatea hormonală poate crea la rândul său dezechilibre care reprezintă un fundament pentru candidoza vaginală. Femeile aflate la menstruație, la menopauză sau cele care sunt însărcinate sunt astfel mai predispuse la candidoza vaginală.

Diabetul. Candidoza „iubește” zahărul, iar bolnavii de diabet care nu își țin glicemia sub control pot ajunge în situația de a suferi de episoade de candidoză.

Un sistem imunitar slăbit. Atunci când corpul tău nu mai poate face față infecțiilor, Candida albicans descoperă un univers numai bun pentru a se răspândi.

Anumite tratamente împotriva cancerului. Distrugând celulele sănătoase ale corpului, chimioterapia sau radioterapia poate crea un tărâm favorabil pentru candidoza vaginală.

Cele mai bune metode de prevenție a candidozei vaginale

Usturoiul nu te va ajuta, dar metodele de mai jos, da!

Evită produsele de igienă intimă parfumate! Acestea provoacă iritații și dezechilibre în flora vaginală. Loțiunile intime, spray-urile, spumantul de baie, dar și tampoanele și absorbantele intră în această categorie.

Evită hainele strâmte și lenjeria din materiale sintetice. Am discutat despre acest capitol atunci când am vorbit despre mitul pantalonilor strâmți, așa că nu mai insistăm.

Schimbă imediat lenjeria umedă. Fie că ai fost la sală, ai transpirat sau ai înotat, e musai să te schimbi imediat în lenjerie curată și uscată de bumbac.

  Folosește Multi-Gyn FloraPlus! Extrem de eficient în prevenirea și tratamentul candidozei vaginale, acest produs ameliorează simptomele neplăcute, precum usturimea, mâncărimea, scurgerile și mirosurile neplăcute sau iritațiile locale. Pe baza complexului patentat QR, alături de probiotice selectate, Multi-Gyn FloraPlus optimizează flora vaginului, fiind sigur și fără efecte adverse. Produsul este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.