Dermatita atopică - Dr. Carmen Pop
Dermatita atopică (eczema atopică) reprezintă afecțiunea cutanată inflamatorie, care creează o senzație intensă de prurit (mâncărime), cu evoluție cronică, ce apare la persone predispuse genetic să dezvolte și alte afecțiuni atopice (astmul bronșic și rinita alergică).
Dermatita atopică afectează în general la copii, dar poate debuta la toate grupele de vârstă. 65% din cazuri apar înainte de primul an de viață și până la 85 % din cazuri, debutează până la 5 ani.
Cauzele care determină apariția bolii nu sunt în întregime elucidate, dermatita atopică fiind considerată o boală multifactorială, în apariția căreia au un rol important factorii genetici, factorii de mediu ( umiditate scăzută, supraîncălzire, haine sintetice, alimente alergenice, agitația din jur, expunerea la fumul de țigară, etc.) precum și factorii care contribuie la declanșarea, respectiv accentuarea bolii.
Se descriu 3 faze ale dermatitei atopice:
- Infantilă (între 0 luni și 3 ani de viață)-în care leziunile au un caracter acut (papulovezicule și zone zemuinde), situate mai ales la nivelul capului (scalp, obraji), gâtului, trunchiului și feței.
- A copilăriei (între 4 și 10 ani de viață) - în care leziunile sunt mai puțin acute și mai puțin umede, situate mai ales în zonele flexoare (pliurile gâtului, cotului, genunchiului, încheietura mâinii). Sunt frecvente papulele uscate, excoriațiile, lichenificările, eritemul și edemul în jurul ochilor.
- Adolescentului și adultului – în care leziunile sunt uscate, lichenificate, localizate la nivelul zonelor de flexie ale corpului.
Forma infantilă (0-3 ani):
- debutul este frecvent în primele luni de viață (vârful incidenței fiind la sfârșitul celei de-a doua luni și începutul celei de-a treia luni de viață);
- prezența leziunilor exudative (umede) sub forma unor papulo-vezicule, zemuinde (placarde, pete roșii, slab delimitate acoperite cu mici vezicule care se usucă, formează cruste care se desprind ușor) pe un fond aspru al tegumentelor;
- piele aspră, lipsită de elasticitate;
- localizarea este tipică afectând în special fața (scalpul-pielea capului, obrajii-pomeții, fruntea și regiunea din spatele urechilor), dar și suprafețele de extensie ale membrelor (cot, genunchi). Există însă și forme în care localizarea este atipică afectând zona din spatele genunchiului (zona poplitee) și mai rar la nivelul trunchiului.
Manifestări clinice:
- prurit intens, responsabil de agitația, iritabilitatea bebelușului. Acesta se accentuează noaptea determinând treziri frecvente din somn, insomnie care duce la iritabilitate, indispozitie;
- leziunile de grataj (apar în urma scărpinatului) sunt caracteristice la vârste puțin mai mari (în general peste 4-5 luni) când bebelușul dobândește abilitatea de a-și folosi mânuțele pentru a se scărpina. Aceste leziuni sunt foarte periculoase, existând șanse mari de apariție a suprainfecției (cu virusuri, bacterii sau chiar ciuperci);
- nu există febră, apetitul copilașului nu este influențat.
Simptomele pot să se amelioreze spectaculos (fie spontan, fie sub influența tratamentului) sau dimpotrivă se pot accentua sub acțiunea factorilor favorizanți (căldura excesivă, alimente noi introduse, băi fierbinți, etc). Din acest motiv unul din pașii foarte importanți în tratamentul dermatiei atopice este identificarea factorilor ce favorizează accentuarea leziunilor și, pe cât posibil îndepărtarea acestora. Din acest motiv și diversificarea în cazul copilașilor cu dermatită atopică este mai laborioasă, alimentele trebuind a fi introduse cu mare precauție cu păstrarea unui interval liber mai mare între două alimente noi (ideal cel puțin 72 de ore).
Diagnosticul dermatitei atopice
Pentru diagnosticarea dermatitei atopice nu va fi nevoie de efectuarea unor analize de sânge. Medicul va putea identifica afecțiunea cutanată prin simpla examinare a pielii împreuna cu istoricul familial în ceea ce privește bolile de piele. Se pot face teste specifice identificării acestei afecțiuni, în urma consultației de către medicul alergolog.
Tratamentul dermatitei atopice
Este foarte important să recunoști cât mai devreme afecțiunea și să te prezinți la medic. Chiar dacă tratamentul are succes, semnele și simptomele pot recidiva în funcție de stadiul dermatitei atopice, tratamentul poate să cuprindă: emoliente, antihistaminice, dermatocorticoizi topici,medicamente care suprimă sistemul imunitar (tacrolimul/pimecrolimus), probiotice.
Surse foto: istockphotos.com