Cum scapi de petele galbene din jurul ochilor! Iată ce trebuie să faci!

Cristina Gherghina

Dacă ai observat că ți-au apărut pete galbene în jurul ochilor, probabil te-ai înntrebat ce anume sunt și dacă este cazul să te îngrijorezi. Acestea se numesc xantelasme și, din păcate, nu sunt problematice doar din punct de vedere estetic. Apariția acestora indică un nivel crescut de colesterol care poate cauza complicații la nivel cardiovascular. 

Xantelasma se manifesta sub forma unor pete inestetice alb-gălbui în jurul ochilor, pe pielea pleoapelor, iar dacă nu sunt tratate corespunzător se pot transforma în tumori benigne. 

xantelasme

Sursă foto: Pinterest 

Legătura dintre xantelasme și colesterol

Principala cauză a xantelasmelor este colesterolul. Aceste tumori benigne sunt niște depozite de grăsime, colesterol, situate superficial în piele. 

Apariția acestora reprezintă o reacție a organismului prin care te atenționează că ceva este în neregulă. De asemenea, nu este o regulă ca aceste pete să apară în zona ochilor. Ele pot apărea și pe genunchi, picioare sau mâini. 

Este xantelasma periculoasă? 

Xantelasma în sine nu este gravă și nu este asociată cu vreun tip de cancer de piele. Cu toate acestea, dacă aceasta reprezintă un simptom direct al colesterolului mărit, atunci devine o problemă. 

Este vital să faci o vizită la medic pentru un consult. Acesta îți va prescrie un tratament și o dietă menită să scadă nivelul de colesterol. 

Chiar dacă xantelasmele nu sunt mortale, apariția lor poate fi periculoasă. Dacă ai astfel de pete pe față, înseamnă că riscul tău de a dezvolta o boală cardiacă a crescut considerabil.  

colesterol

Pot fi cauzate și de anumite boli de piele

Chiar dacă principala cauză a xantelasmei este colesterolul, există o boală de piele care poate duce la apariția sa. Potrivit dermatologilor, există o posibilitate redusă să suferi de xantogranulomatoză. 

Această constă în acumularea de grăsime în dermis (n.a. strat de piele situat între epidermă și țesuturile subcutanate). Pacienții care suferă de această boală prezintă noduli tari de grăsime sub piele, atât în jurul ochilor, cât și pe picioare. De menționat, însă, este că xantogranulomatoza este o boală extrem de rară. 

Cum se pot trata xantelasmele

În primul rând, așa cum a fost menționat anterior, trebuie să mergi mai întâi la doctor pentru a afla care este cauza apariției acestor pete sau protuberanțe. 

Având în vedere că principala cauza a apariției xantelasmelor este colesterolul, este indicat să urmezi un tratament corespunzător și abia apoi îți poți îndrepta atenția spre latura estetică. 

xantelasme

Sursă foto: Pinterest 

Xantelasmele pot modifica aspectul feței și sunt inestetice, dar, din fericire, există câteva soluții care te pot scăpa de ele, iar un dermatolog îți va spune care este cea mai bună opțiune pentru tine:

Intervențiile chirurgicale

Acesta este cel mai comun tratament, având în vedere că anumite xantelasme pot ajunge la dimensiuni destul de mari. Însă, înainte de a opta pentru acest tip de tratament nu uita că și intervențiile chirurgicale pot lăsa semne. Pielea din jurul ochilor este extrem de delicată, iar intervențiile chirurgicale pot lăsa în urma lor cicatrici. 

Peeling cu acid tricloracetic și laser cu CO2

Acest tip de tratament nu lasă ciicatrici însă poate albi pielea din zona ochilor ca urmare a micilor arsuri pe car ele cauzează. 

Tratament cu laser Nd YAG

Acest tratament este o alternativă la intervenția chirurgicală care poate diminua sau elimina complet leziunile. Înainte de intervenție se aplică un anestezic local, iar recuperarea este foarte rapidă. 

În cazurile mai severe, se vor folosi mici grefe de piele pentru a repara zona din jurul ochilor. 

Surse foto: Pinterest; Istock

Articolul urmator Cum să faci față cu brio emoțiilor negative care te copleșesc

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.