Cum scapi de polipii fibroepiteliali

Cum scapi de polipii fibroepiteliali

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Polipii fibroepiteliali sunt tumori benigme ale pielii, deci nu sunt canceroase, și care nu au niciun simptom dacă nu sunt scărpinate sau rupte. Unii polipi pot chiar să usture atunci când sunt supuși unei presiuni mari. Aceștia sunt compuși din fibre, celule nervoase, celule grase și un strat epidermic.

Unele persoane moștenesc acești polipi fibroepiteliali de la părinți sau bunici. Se pare că persoanele obeze sau supraponderale au un risc crescut de a dezvolta această anomalie a pielii. Această problemă poate afecta pe oricine, indiferent de sex, însă e mai probabil să apară la femeile însărcinate sau la persoanele care au diabet.

Putem să trăim cu aceste anomalii fără să le observăm și fără să ne deranjeze. Suprafața pielii poate să fie netedă sau bombată și de o culoare roșiatică sau maronie. Inițial, excrescențele sunt mici, de mărimea unui coș. Acestea se pot dezvolta de la 2 milimetri până la 1 centimetru, iar unele pot ajunge până la 5 centimetri.

mana cu polip fibroepitelial

De ce apar polipii fibroepiteliali?

Excrescențele apar în general după vârsta de 50 de ani. Se pare că apariția acestora este cauzată de cantitățile mari de colagen și de vasele de sânge care sunt izolate în interiorul pielii. Frecarea pielii ar putea duce la apariția acestor polipi fibroepiteliali.

Factori de risc în apariția polipilor fibroepiteliali

Polipii fibroepiteliali sunt mai des întâlniți în următoarele cazuri:

- la persoanele care au probleme de greutate sau sunt obeze, deoarece au mai multe adâncituri și cute ale pielii; în plus, obezitatea este strâns legată de apariția inflamațiilor în corp și a hiperinsulinismului, o afecțiune caracterizată printr-o secreție excesivă de insulină;

- la femeile însărcinate, din cauza schimbările hormonale;

- la persoanele care au diabet;

- la cei care au Virusul Papiloma Uman;

- la persoanele care se confruntă cu dereglări ale nivelului de estrogen și progesteron.

Un studiu făcut acum câțiva ani a arătat că persoanele cu polipi fibroepiteliali au rezistență la insulină. Același studiu a mai indicat că această condiție a pielii este asociată și cu obezitatea, cu un nivel de colesterol mare și cu hipertensiunea. De asemenea, și cei care sunt sensibili la proteina C reactivă sunt mai predispuși în a dezvolta excrescențe ale pielii. Aceste rezultate sugerează că această condiție a pielii ne oferă un indiciu important în ceea ce privește riscul crescut de a dezvolta ateroscleroză sau boli cardiovasculare.

Potrivit Institutului Național al Sănătății din SUA, aproximativ 46% dintre oameni au polipi fibroepiteliali. 59% dintre persoanele trecute de vârsta de 70 de ani dezvoltă această condiție. Există și un motiv genetic în cazul celor care dezvoltă aceste excrescențe ale pielii. Se pare că cei care au cazuri în familie sunt mult mai predispuși în a avea și ei această condiție.

femeie cu polipi epiteliali pe fata

Cum scapi de polipii fibroepiteliali

Deși acești polipi sunt inofensivi, oamenii obișnuiesc să îi înlăture din motive estetice. Excrescențele de dimensiuni mari, care sunt localizate în regiuni expuse frecării de haine sau de bijuterii, se înlătură deoarece se irită des. De asemenea, mai sunt persoane care decid să scape de aceste excrescențe de pe față sau de pe mâini deoarece le este foarte greu să se bărbierească sau să se epileze.

operatie de polipi fibroepiteliali

Există mai multe metode pentru înlăturarea acestor excrescențe:

cauterizare: pielea este arsă, iar polipii sunt înlăturați prin căldură;

criogenie: suprafața este înghețată cu ajutorul nitrogenului;

ligatură: alimentarea cu sânge a polipului fibroepitelial este întreruptă;

extirpare: polipii se înlătură chirugical.

Aceste proceduri trebuie efectuate doar de un dermatolog sau de un medic care are pregătire în acest sens și experiență.

Atunci când acești polipi se află în zona ochilor, procedura poate fi realizată de un medic oftalmolog. Institutul Național al Sănătății nu recomandă eliminarea acestor polipi acasă, de către persoane nespecializate. Există un risc foarte ridicat de sângerare abundentă sau de infecție.

Articolul urmator
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.