Mămăliga după operația de colecist: este sau nu indicată
După îndepărtarea vezicii biliare, este important să ai grijă ce mănânci, ca să nu te confrunți cu probleme digestive. Deși nu există o dietă standard pe care s-o urmezi după această intervenție chirurgicală, sunt câteva recomandări care te pot ajuta să-ți păstrezi sănătatea pe termen lung. Află cât de bună este mămăliga după operația de colecist și ce alte alimente trebuie să consumi ca să te simți bine!
Cuprins
- Colecistul și digestia
- Mămăliga după operația de colecist - cât de bună este?
- Reguli de urmat după operația de colecist
- Când trebuie să consulți medicul după operația de colecist?
Colecistul și digestia
Colecistul sau vezica biliară este o pungă în formă de pară situată chiar sub ficat. Rolul său este de a colecta și stoca bila, lichidul produs de ficat care ajută la digerarea grăsimilor din alimentele pe care le consumi.
Îndepărtarea colecistului (colecistectomie) se recomandă în următoarele cazuri:
- Calculi biliari în vezica biliară care provoacă simptome (colelitiază)
- Litiază biliară în căile biliare (coledocolitiază)
- Inflamația vezicii biliare (colecistită)
- Polipi mari ai vezicii biliare (pot deveni canceroși)
- Inflamația pancreasului (pancreatită) din cauza calculilor biliari
- Cancerul vezicii biliare
După operația de îndepărtare a vezicii biliare, ficatul va produce în continuare bilă, însă aceasta nu va mai fi stocată în colecist. Ea va curge în continuare prin canalul biliar direct în intestinul subțire pentru a digera grăsimea, dar va fi mai puțin concentrată și astfel nu la fel de eficientă.
Pe măsură ce corpul se adaptează la această nouă situație, este posibil să ai dificultăți în digerarea anumitor alimente timp de câteva zile sau chiar săptămâni după operație. De aceea, este important să fii atentă la ce mănânci, în principal să limitezi cantitatea de grăsime consumată.
Mămăliga după operația de colecist - cât de bună este?
Dacă vrei să mănânci mămăligă după operația de colecist, află că în primele 2 zile de la intervenție va fi nevoie să treci la o dietă lichidă, ce include ceaiuri, supe de legume (fără carne) și sucuri de fructe diluate. Fluidele sunt extrem de importante, deoarece îndepărtarea bilei poate provoca diaree, care deshidratează puternic organismul. După 2 zile, se vor consuma treptat piureuri de legume preparate cu lapte degresat, iaurt slab, brânză de vaci. De asemenea, se vor introduce alte alimente cu conținut scăzut de grăsime, care se digeră ușor.
După câteva zile, se poate trece încet la alimente bogate în fibre, care ajută la reglarea mișcărilor intestinale. Cu toate acestea, ar trebui să crești treptat aportul de fibre pe parcursul mai multor săptămâni, deoarece altfel îți vei agrava gazele și crampele. Există două tipuri de fibre (solubile și insolubile) și ambele ar trebui să facă parte din dieta ta.
Fibrele solubile absorb apa în timpul digestiei, cresc volumul scaunului și pot încetini digestia.
Exemple de alimente bogate în fibre solubile includ:
- Fasole neagră
- Fasole Lima
- Fasole Pinto
- Tofu
- Năut
- Burgeri de soia
- Ovăz și tărâțe de ovăz
- Mere
- Bame
- Sfeclă
- Pere
- Prune uscate
Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă. Ele absorb lichidul și se lipesc de alte materiale, ducând la scaune mai moi, voluminoase și regulate. Fibrele insolubile ajută organismul să proceseze mai bine deșeurile.
Sursele bune de fibre insolubile includ:
- Tărâțe și germeni de grâu
- Linte
- Leguminoase
- Fructe de pădure precum mure, afine, căpșuni
- Mazăre
- Spanac
- Conopidă
- Fasole verde
- Morcovi
- Cartofi
- Nuci
- Făină de grâu integral
În ceea ce privește mămăliga, aceasta este bună după operația de colecist deoarece face parte din categoria alimentelor bogate în fibre. În plus, mămăliga are un conținut bogat de vitamine și minerale (precum vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc) și are un conținut scăzut de grăsimi.
Alte alimente sănătoase pe care să le consumi după operația de colecist includ:
- Carne de pește, pui și curcan (fără piele)
- Lapte, brânză și iaurt cu conținut scăzut de grăsimi
- Pâine cu cereale integrale, orez brun
- Legume proaspete sau congelate
- Fructe proaspete bine coapte
- Zahăr și sare în cantități reduse, mâncăruri nu foarte condimentate
- Mâncăruri gătite la abur, fierte, la cuptor
Reguli de urmat după operația de colecist
Dacă ai suferit o operație de îndepărtarea vezicii biliare, este absolut esențial să eviți alimentele grase, care sunt foarte greu de digerat.
Acestea includ:
- Mâncare prăjită și procesată, inclusiv cartofi prăjiți și chipsuri de cartofi
- Mezeluri
- Carne bogată în grăsimi, precum slănină, cârnați, carne de vită tocată și coaste
- Produse lactate bogate în grăsimi (untul, brânza, înghețata, smântâna, laptele integral)
- Pizza
- Alimente făcute cu untură sau unt
- Supe cremoase sau sosuri
- Ciocolată
- Uleiuri, în special ulei de palmier și de cocos
- Pielea de pe carnea de pui sau curcan
Bineînțeles, este important nu doar ce alimente consumi, ci și în ce cantitate. Medicii recomandă să ai mese mici și dese, deoarece acestea sunt mai ușor de digerat.
De asemenea, trebuie să urmărești ce alimente îți cauzează probleme după intervenția chirurgicală. Pentru a face acest lucru, trebuie să ții un jurnal alimentar. Aici vei scrie când adaugi alimente în dieta ta și ce simptome digestive ai avut după ce le-ai consumat. Este puțin probabil ca mămăliga să-ți facă rău după operația de colecist, dar ai grijă s-o fierbi suficient de bine și pentru siguranță, fă-o puțin mai moale.
Când trebuie să consulți medicul după operația de colecist?
În general, pacienții se refac foarte bine după operația de îndepărtare a vezicii biliare, însă în anumite cazuri, pot fi complicații. Prin urmare, consultă de urgență un specialist dacă prezinți unul din următoarele simptome:
- Dureri abdominale persistente, care se agravează
- Greață sau vărsături severe
- Febră
- Icter
- Lipsa mișcărilor intestinale mai mult de 3 zile după operație
- Incapacitatea de a trece gazul mai mult de 3 zile după operație
- Diaree frecventă care durează mai mult de 3 zile după operație
Așadar, mămăliga este bună după operația de colecist, însă trebuie introdusă treptat în dietă. Este important să urmezi indicațiile medicului cu privire la regimul pe care trebuie să-l ai după intervenția chirurgicală, pentru a evita problemele gastrointestinale. Nu-ți face griji, în general, ar trebui să treci la o dietă normală după aproximativ o lună.
Citește și: Cum scapi de o criză de fiere în 15 minute
Surse foto: iStock.com
Surse articol: Webmd.com, Everydayhealth.com