Crema de sânziene: beneficii și proprietăți

Crema de sânziene: beneficii și proprietăți

Redactor Raluca Margean

Planta de sânziene este folosită pe scară largă atât în gospodărie, cât și în medicina populară. Datorită proprietăților sale antioxidante, citotoxice, antimicrobiene, protectoare și endocrine, această plantă este un adjuvant în tratarea mai multor afecțiuni medicale. În plus, este un ingredient special în produsele de îngrijirea pielii. Crema de sânziene curăță pielea, vindecă și cicatrizează rănile și ajută la combaterea acneei, eczemelor și altor boli ale pielii. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre miraculoasa cremă de sânziene!

Istoria și simbolismul plantelor de sânziene

Cunoscută sub denumirea științifică de Galium verum, planta de sânziene este o plantă erbacee perenă, rizomatoasă, din familia Rubiaceae. Planta este originară din Europa, Africa de Nord și în Asia temperată și se găsește, în mod obișnuit, într-o varietate de locații, inclusiv pajiști uscate-nisipoase, aflorimente stâncoase, zone sterile, margini de drumuri, maluri, dune și țărmuri.

Flori de sânziene pe câmp
Sursa foto: iStock.com

De-a lungul istoriei, sânzienele au fost utilizate în diverse moduri, în scopuri terapeutice, dar nu numai.  

În Europa medievală, plantele uscate erau utilizate pentru a umple saltelele, deoarece parfumul de cumarină al florilor de sânziene ținea puricii departe. Datorită capacității sale de a coagula laptele, planta a fost folosită în secolul al XVI-lea pentru a transforma laptele în brânză. Vopseaua galbenă obținută din tulpinile înflorite ține loc de colorant alimentar pentru anumite tipuri de brânză și unt. De asemenea, din rădăcinile plantei se făcea vopsea roșie, iar semințele sale prăjite erau folosite ca înlocuitor de cafea.

În Danemarca, planta de sânziene este folosită în mod tradițional pentru a infuza băuturi spirtoase. Scandinavii o foloseau ca sedativ și recomandau folosirea plantei ca umplutură de saltea, în special femeilor aflate la naștere.

Conform legendelor, Fecioara Maria s-a întins pe un pat de paie și sânziene atunci când l-a născut pe Iisus. La fel se spune că a procedat și mama Sfântului Ioan Botezătorul, la nașterea acestuia.

De altfel, în folclorul sârbesc, în ziua dinainte de sărbătoarea Nașterii Sf. Ioan Botezătorul se împletesc coroane cu flori de sânziene, care sunt plasate la porțile de la intrarea pe drumurile publice, deoarece se crede că acestea protejează casele creștine.

Femeie cu coroană de flori pe cap
Sursa foto: iStock.com

În România, tot de nașterea Sf. Ioan Botezătorul, în 24 iunie, are loc Sărbătoarea Sânzienelor, așa-zisele ”zâne” extrem de frumoase ale câmpului, care trăiesc prin păduri sau câmpii și dau puteri deosebite florilor care în preajma acestei date devin plante de leac. Femeile atârnă, coroane de flori de sânziene și grâu pe case și garduri pentru a le proteja de rău.

Utilizările medicinale ale plantei de sânziene

Planta de sânziene a fost folosită ca remediu pe bază de plante în afecțiunile urinare și pentru epilepsie. A fost prescrisă și pentru diverse afecțiuni ale pielii, ca un calmant pentru pielea înroșită sau cataplasmă pentru tăieturi și răni.

În 1653, botanistul Nicolas Culpeper a scris despre planta de sânziene că oprește „rănile interioare” și „sângerările interne”. El recomanda planta și ca unguent, făcut prin fierberea plantei cu grăsime animală pentru arsuri și opăriri și pentru a calma picioarele obosite.

Astăzi, se știe că planta de sânziene conține o serie de ingrediente benefice: glicozide de quercetină, saponine, flavonoide, minerale, acizi organici, vitamina C, ulei esențial. Datorită acestora, se spune că planta are proprietăți antioxidante, citotoxice, antimicrobiene, protectoare și endocrine. Mai mult decât atât, se crede că poate fi folosită ca terapie adjuvantă pentru unele tipuri de cancer.

Beneficiile plantei pentru piele sunt foarte apreciate, crema de sânziene fiind un remediu des folosit pentru tratarea unor afecțiuni cutanate și pentru păstrarea sănătății pielii în general.

Crema de sânziene: beneficii și proprietăți

Crema de sânziene are efecte cicatrizante, calmante și antiinflamatoare, fiind folosită pentru tratarea pielii solzoase, cu mâncărimi (psoriazis), pentru vindecarea rănilor și pentru a opri sângerarea. De asemenea, este folosită pentru ulcerații, eczemel și alergii cutanate.

Cum să folosești crema de sânziene în rutina ta zilnică de frumusețe?

Crema de sânziene curăță pielea, îi îmbunătățește aspectul, făcând-o să pară mai fină și mai suplă.  

Cremă galbenă în recipient roșu
Sursa foto: iStock.com

Îți poți pregăti singură o cremă de sânziene din această plantă, iată cum :

1. Culege vârfuri înflorite de sânziene, spală-le și pune-le într-un storcător pentru a extrage sucul din ele. Dacă nu ai storcător, le poți pune într-un blender cu puțină apă, apoi storci sucul prin tifon.

2. Amestecă sucul de sânziene cu o cantitate dublă de unt moale, ca să obții o pastă cremoasă.

3. Păstrează această cremă la frigider maxim 2 săptămâni și aplic-o pe față și pielea corpului în fiecare zi, pentru a obține un efect de întinerire.

Pe lângă crema de sânziene, ceaiul obținut din această plantă poate fi folosit pentru spălarea feței. Utilizat în mod regulat, el ajută la întărirea pielii feței, precum și la combaterea acneei și a punctelor negre.

Citește și: Cum să îți faci acasă cremă cu retinol anti-îmbătrânire pentru ten și ochi

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Webmd.comWikipedia.orgCongletonbhpg.co.uk

Articolul urmator
Ulei de piper negru: beneficii și recomandări
Ulei de piper negru: beneficii și recomandări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.