Protectia solara - metode de preventie si tratament

Protectia solara - metode de preventie si tratament

Masha Florea

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 3 milioane de cazuri da cancer de piele. Este cunoscut ca un factor important in aparitia acestui tip de cancer este actiunea radiatiilor UV, in special a celor de tip A. Din acest motiv, este necesar sa acordam o ingrijire crescuta pielii noastre, atat vara cat si in restul anului. Iata cum poti face acest lucru, dar si cum sa tratezi arsurile daca te-ai expus excesiv la soare fara protectia adecvata.

Radiatiile UltraViolete


Protectia impotriva acestor radiatii este importanta pe tot parcursul anului, nu doar vara, atunci cand faci plaja. Ele pot ajunge la tine si in zilele senine, innorate, sau chiar iarna, cand se reflecta in zapada.

Exista 3 tipuri, UVA, UVB si UVC, fiecare dintre ele avand penetrabilitate si efecte diferite asupra pielii tale. Spre exemplu, in timp ce UVB sunt responsabile pentru arsurile pe care le provoaca expunerea la soare, UVA ajung mai profund in piele, si sunt responsabile pentru aparitia cancerului de piele. Ele actioneaza la nivel celular, fiind absorbite in structura cromozomilor si proteinelor celulare, determinand modificari ale ADN-ului. Ele pot determina cancere de piele, suferinta oculara sau orbire. Bronzarea reprezinta o reactie intarziata, fiind dovada deteriorarii pielii.

plaja, zi insorita

Indicele UV este o scala de la 1 la 10 cu ajutorul careia radiatiile UV pot fi cuantificate. Un indice mai mare de 3 impune folosirea de metode de protectie impotriva acestor radiatii. In aceasta perioada, indicele este de aproximativ 7, asadar lotiunile cu factor de protectie solara nu ar trebui sa lipseasca din rutina zilnica. Pentru a afla zilnic indicele UV, poti intra aici.

Protectia solara


Recomandarile CDC (Centers of Disease Control and Prevention) pentru preventia cancerului de piele sunt urmatoarele:

Evita expunerea la soare in intervalul orar 10:00-16:00, intrucat in aceasta perioada radiatiile UV sunt mai agresive
• Daca iesi din casa in aceasta perioada, incearca sa stai cat mai mult la umbra, pentru a minimiza efectele radiatiilor UV
• Poarta articole vestimentare care sa te acopere cat mai mult, si accesorizeza-ti tinutele cu ajutorul palariilor cu boruri largi, care iti vor proteja si fata, urechile si ceafa.
• Investeste intr-o pereche de ochelari de soare indeajuns de mari incat sa nu permita intrarea razelor soarelui in spatiul dintre ei si ochii tai, si asigura-te ca te protejeaza impotriva UVA si UVB.
• Foloseste intotdeauna lotiuni cu factor de protectie solara mai mare de 15, preferabil 30, si ai grija sa le reaplici din 2 in 2 ore, sau dupa ce ai iesit sin apa.
Evita sa te bronzezi la solar, avand la baza aceleasi radiatii.

femeie la plaja cu palarie si ochelari de soare

Factorul de protectie solara


Ca regula generala, un SPF de 15 blocheaza 93% din radiatiile UVB, in timp ce SPF 30 blocheaza 97%, iar SPF 50 - 98%. Doctorii recomanda folosirea lotiunilor cu SPF 30, dar daca in familia ta au existat cazuri de cancer de piele, sau daca traiesti sau calatoresti intr-o zona cu un indice UV crescut, este recomandat sa alegi creme cu SPF 50+.

Cauta cremele care au un spectru larg de protectie impotriva UV - adica cele care te vor proteja si de UVA si de UVB. Daca nu gasesti creme ce contin acest termen, fii atenta la ingrediente, si alege-le pe cele ce contin zinc si avobenzona, elemente excelente in combaterea efectelor UVA.

Majoritatea persoanelor nu aplica destula crema pentru a le asigura protectia. Tine minte ca ar trebui sa folosesti aproximativ volumul unui pahar de shot de lotiune cu SPF, pentru a fi protejata adecvat. Pentru o aplicare mai usoara, alege sa te dai cu crema de doua ori - va intra mai usor in piele. Traseaza cate o linie de lotiune pe fiecare membru, maseaza pana intra in piele si repeta aceasta actiune imediat.

aplicare protectie solara

Cele mai multe cazuri de cancer de piele apar pe nas, din cauza aplicarii in graba a protectiei solare la acest nivel. Alte zone frecvent afectate sunt urechile, picioarele si mainile, pe fata lor interna, sau in zonele de la interfata cu parul. Nu uita aceste zone atunci cand folosesti protectie solara.

Ai grija sa nu cazi in plasa produselor cosmetice care contin SPF. O pudra ar trebui sa fie aplicata in cantitati de 14 ori mai mari decat in mod obisnuit, pentru a te proteja, in timp ce fondul de ten ar trebui sa fie de 7 ori mai mult decat la o aplicare normala.

Tratamentul arsurilor solare


Daca vreodata te-a prins soarele nepregatita, stii cum se manifesta o arsura solara. In functie de gradul ei, aceasta poate fi o zona inrosita, calda, deshidratata, care da senzatie de usturime sau poate contine vezicule cu lichid, de dimensiuni variabile. Daca arsura este intinsa, se poate asocia cu febra, dureri de cap si oboseala.

Tratamentul arsurii este simptomatic si este menit sa amelioreze durerea si disconfortul. Poti aplica comprese cu apa rece pe zonele afectate, poti hidrata pielea cu ajutorul unor creme care contin aloe vera, sau poti lua antiinflamatoare de tipul ibuprofenului (Nurofen, Advil) sau paracetamolului, conform prospectului, pana cand roseata si durerile se vor diminua.

Daca s-au format vezicule cu lichid, nu le sparge, deoarece procesul de vindecare va fi incetinit. De asemenea, spargerea veziculelor va creste riscul de infectie. Ai grija ca hainele pe care le porti sa nu irite pielea afectata - este mai bine sa acoperi zona cu un pansament. Daca veziculele se sparg, aplica o crema antibiotica, pentru a preveni infectarea, si foloseste un pansament pe care sa il schimbi zilnic, sau de cate ori este nevoie, pentru a pastra zona curata si uscata.

In concluzie, include in rutina zilnica aplicarea de creme cu protectie solara, cu 30 de minute inainte sa iesi din casa, ai grija sa ai o imbracaminte adecvata si nu uita ca accesoriile de tipul ochelarilor de soare sau palariilor. Pe langa faptul ca pot fi extrem de trendy, acestea sunt recomandate in prevenirea cancerului de piele.
Articolul urmator
Coacăze roșii: beneficii, metode de consum și efecte adverse
Coacăze roșii: beneficii, metode de consum și efecte adverse
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.