Dieta hipoproteică: în ce constă, cum o ții, ce beneficii și ce dezavantaje are?

Dieta hipoproteică: în ce constă, cum o ții, ce beneficii și ce dezavantaje are?

Redactor Raluca Margean

Dieta hipoproteică sau dieta săracă în proteine este recomandată, de obicei, persoanelor care suferă de boli hepatice sau renale. Unele studii au arătat că astfel de diete pot prelungi longevitatea și pot proteja împotriva bolilor cronice, prin urmare tot mai mulți oameni urmează o astfel de dietă. Află din acest articol care sunt beneficiile reale ale regimului hipoproteic, dar și contraindicațiile sale!

Mar umplut cu nuci, banane si fructe

Ce este dieta hipoproteică?

Dieta hipoproteică este o dietă săracă în proteine. Proteinele reprezintă nutrienți necesari organismului, fiind esențiale pentru creșterea normală, vindecarea rănilor și lupta împotriva infecțiilor.

Proteina conține azot care, atunci când este metabolizat de organism, se elimină prin urină. Dacă o persoană are dificultăți în a elimina urina (de exemplu pacienții cu boli renale sau hepatice), deșeurile de azot se acumulează în fluxul sanguin provocând greață, dureri de cap, oboseală și leziuni suplimentare ale ficatului și rinichilor. 

De asemenea, acumularea de azot în sânge poate crește riscul de deces în cazul persoanelor cu insuficiență cardiacă şi mărește riscul de dezvoltare a diabetului zaharat de tip II.

În ce constă un regim hipoproteic?

De obicei, o persoană sănătoasă ar trebui să consume proietine într-o proporție de cel puțin 10-15% din caloriile zilnice. Această cantitate poate fi mai mare pentru sportivi, adulții în vârstă și cei cu anumite probleme de sănătate.

Un regim hipoproteic înseamnă restricționarea cantității de proteine consumate în fiecare zi, și anume proteinele nu ar trebui să depășească 4-8% din numărul de calorii zilnice. Acest lucru înseamnă, de fapt, aproximativ 20-50 de grame de proteine pe zi, în funcție de câte calorii consumă fiecare persoană.

Dieta hipoproteică trebuie planificată cu foarte mare atenție deoarece, altfel, poate duce la diverse deficiențe nutriționale și la mai multe probleme de sănătate.

ATENȚIE! În niciun caz, nu se recomandă îndepărtarea completă a proteinelor din dieta unei persoane!

Care sunt beneficiile dietei hipoproteice?

Dieta hipoproteică reduce cantitatea de proteine din urină, prin urmare acest tip de regim alimentar este benefic, în primul rând, persoanelor cu boli de rinichi. Alte beneficii cunoscute ale dietei sărace în proteine includ:

  • Îmbunătățirea nivelului de colesterol și lipide
  • Menținerea unui control mai bun al glucozei pentru pacienții cu diabet
  • Reducerea riscului de acidoză metabolică (dereglarea echilibrului acido-bazic al organismului)
  • Îmbunătățirea tensiunii arteriale dacă dieta săracă în proteine este asociată cu o dietă săracă în sodiu

În plus, conform site-ului healthline.com, reducerea aportului de proteine este necesară pentru persoanele cu tulburări genetice care afectează metabolizarea proteinelor, cum ar fi homocistinuria și fenilcetonuria. În aceste cazuri, dieta hipoproteică ajută la minimizarea simptomelor acestor afecțiuni.

Conform aceleiași surse citate, studiile au arătat că dietele sărace în proteine au fost asociate cu o speranță de viață crescută la adulții de vârstă mijlocie și cu riscuri reduse de apariția a bolilor cronice precum cancerul, bolile de inimă și diabetul. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări științifice pentru a determina beneficiile reale pe termen lung ale regimului hipoproteic la adulții sănătoși.

Care sunt dezavantajele unui regim hipoproteic?

Specialiștii avertizează că o dietă săracă în proteine poate avea efecte secundare, de aceea un astfel de regim trebuie monitorizat cu atenție.  

Proteinele sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului, inclusiv formarea musculaturii, a oaselor, producerea hormonilor și vindecarea țesuturilor. Prin urmare, atunci când reduci consumul de proteine, există riscul de a apărea probleme în dezvoltarea normală a organismului și deteriorarea sistemului imunitar.

Un alt risc asociat cu dieta hipoproteică este inflamația crescută. Alimentele bogate în proteine conțin un număr optim de calorii și o cantitate semnificativă de nutrienți esențiali. Dacă renunți la astfel de alimente, se poate întâmpla să nu obții suficiente calorii, ceea ce va duce la deteriorarea mușchilor și la apariția inflamației. Inflamația poate provoca, de asemenea, un control slab al zahărului din sânge.

O dietă săracă în proteine necesită, în general, evitarea sau restricționarea severă a cărnii și produselor de origine animală. Din această cauză, poate apărea anemia, căderea părului, reducerea densității oaselor sau boala ficatului gras.

Ce alimente sunt recomandate în dieta hipoproteică?

Platou cu mai multe fructe

Există două surse principale de proteine: 

  • Proteine vegetale, precum: cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase (fasole, mazăre, linte)
  • Proteine animale, precum: pește, carne de pasăre, ouă, carne și produse lactate

Într-o dietă hipoproteică, ar trebui să consumi din toate aceste alimente, însă în cantități mai mici. Te poți îndrepta mai mult spre alimentele de origine vegetală, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să le eviți complet pe cele de origine animală. Și astfel de produse sunt necesare, însă în cantități limitate.

Specialiștii susțin că o dietă cu mai multe fructe și legume și mai puține proteine animale poate reduce aciditatea din organism și promovează sănătatea rinichilor. Însă, este important să consumi o varietate de proteine de plante în fiecare zi pentru a-ți asigura o dietă echilibrată.

Alimentele sănătoase care pot fi incluse în meniul dietei hipoproteice sunt:

  • Fructe: mere, banane, pere, piersici, fructe de pădure, grapefruit și toate celelalte fructe. De obicei, nu se recomandă fructele uscate sau deshidratate
  • Legume: roșii, sparanghel, ardei, broccoli, legume cu frunze verzi și altele. Legumele scad creatinina din urină, de aceea sunt recomandate în special pacienților cu boli renale severe.
  • Cereale: orez, ovăz, pâine, paste, orz
  • Grăsimi sănătoase: avocado, ulei de măsline, in șicocos, nuci pecan, nuci de macadamia
  • Ierburi
  • Condimente
  • Dulceață, maioneză, muștar,ketchup
  • Cafea și ceai
  • Sosuri

Peroanele cu o boală de rinichi în stadiu avansat ar putea fi nevoite să limiteze potasiul. În acest caz, trebuie evitate anumite fructe și legume care conțin potasiu (de exemplu țelină, spanac, cicoare, varză, cartofi, portocale și cartofi dulci). De asemenea, este important să urmeze un regim alimentar pentru scăderea creatininei. Citește articolul Insuficiența renală - dietă și recomandări pentru a vedea care sunt alimentele interzise în creatinina mărită și alte informații utile pentru bolnavii cu boli renale grave.

Ce alimente nu sunt recomandate în dieta hipoproteică?

O dietă hipercalorică, bogată în proteine animale precum carnea roșie și săracă în fructe și legume, crește aciditatea în organism, putând duce la acidoză metabolică. În cazul bolilor renale este esențial să reduci cantitatea de proteine, dar NU să elimini complet din meniul tău aceste substanțe esențiale.

În unele cazuri, este posibil să trebuiască să limitezi produsele lactate, deoarece acestea au un conținut ridicat de fosfor și pot determina creșterea nivelului de fosfor din sânge.

În general, alimente care nu sunt recomandate în dieta hipoproteică includ:

  • Carne depui, curcan, miel, vită și porc
  • Pește și crustacee
  • Ouă
  • Leguminoase, inclusiv fasole, mazăre și linte
  • Produse lactate precum laptele, brânza și iaurtul
  • Produse din soia precum tofu, tempeh și natto
  • Nuci, migdale,fistic
  • Semințe de chia, in și cânepă

Dieta hipoproteică: meniu pentru o săptămână

Meniu cu orez, bucăți de carne și sos

Iată un exemplu de meniu hipoproteic de 7 zile:

Ziua 1

  • Mic dejun: 1 ou fiert cu 2 clătite cu scorțișoară.
  • Gustare: 1 măr mediu cu 1 lingură de unt de arahide.
  • Prânz: 1 cană (140 grame) spaghete gătite cu legume bolognese și 1/2 cană (67 grame) sparanghel prăjit.
  • Gustare: 1 cană (76 grame) căpșuni cu 28 de grame de ciocolată neagră.
  • Cina: Wrap de tortilla cu 28 de grame de ton la conservă și 1/2 avocado. Se ornează cu roșii, salată verde și ceapă.
  • Gustare: 1 cană (148 grame) de afine (proaspete sau congelate).

Ziua 2

  • Mic dejun: 1 cană (28 grame) de cereale cu 1/2 cană (119 ml) lapte de migdale și 1 portocală mare.
  • Gustare: 1 banană medie.
  • Prânz: Sandviș cu 28 de grame de carne și 1/2 cană (55 grame) de fasole verde. Se ornează cu salată verde, roșii și maioneză.
  • Gustare: 5 biscuiți cu 28 de grame de brânză cheddar.
  • Cina: 57 grame de pui la grătar cu 1/2 cană (90 grame) orez alb gătit și 1/2 cană (78 grame) broccoli la abur.
  • Gustare: 1 cană (245 grame) iaurt de cocos cu 1/2 cană (72 grame) mure.

Ziua 3

  • Mic dejun: 2 felii de pâine prăjită cu 28 de grame cremă de brânză și 1 măr mediu.
  • Gustare: 1 cană (151 grame) de struguri (proapeți sau congelați).
  • Prânz: burger de conopidă și 1 cartof dulce mic copt, acoperit cu 1 lingură (14 grame) ulei de măsline.
  • Gustare: 1/2 cană (70 grame) morcovi cu 2 linguri (30 grame) guacamole.
  • Cina: salată grecească cu 2 căni (60 de grame) de spanac și 28 de grame de brânză feta. Adaugă castraveți, roșii, măsline și ceapă după gust și pe deasupra stropește cu 1 lingură ulei de măsline. Poți servi cu 1 felie de pâine pita.
  • Gustare: 3 căni de floricele de porumb.

Ziua 4

  • Mic dejun: grâu cu semințe de in măcinate, semințe de chia, fructe de pădure și sirop de arțar.
  • Gustare: mere și popcorn.
  • Prânz: wrap de legume cu avocado, salată verde, varză, ceapă roșie, castraveți, morcovi și hummus.
  • Gustare: smoothie cu fructe și legume.
  • Cina: Ciuperci Portobello la grătar, cu fasole verde sotată, orez și o salată cu ulei de măsline și oțet balsamic.
  • Gustare: struguri congelați.

Bol cu cereale

Ziua 5

  • Mic dejun: 3/4 cană de cereale cu o cremă fără lapte, 1/2 de cană de suc de portocale și o 1/2 de banană.
  • Prânz: 2 felii de pâine albă, 28 de grame de carne de curcan cu salată verde, roșii, fasole verde și 3 linguri de maioneză, 1 măr sau salată de fructe.
  • Cină: 76 de grame de hamburger slab, 1/2 cană de orez alb , 1/4 cană debroccoli, 1/4 cană conopidă, salată, 2 linguri de sos dedressing, 1/2 cană de ananas.

Ziua 6

  • Mic dejun: 1 felie de pâine integrală (prăjită) cu ½ lingură unt, ceai sau suc de portocale SAU ½ cană de orez sau smântână de cereale și orice fructe de sezon.
  • Gustare: Apă de cocos/ Orice suc de fructe.
  • Prânz: 1 felie de pâine integrală cu  ½ lingură  unt, ½ cană de broccoli aburit, 28 de grame de piept de curcan feliat,  ½ cană de desert cu gelatină.
  • Gustare: 1 castron de pepene verde.
  • Cină: 1/2 cană de suc de rosii,  1 cartof copt, ½ cană spanac aburit SAU 1 felie de pâine integrală, 28 grame ciuperci sotate umplute,  ½ cană de legume fierte
  • Gustare: 6 biscuiți fără sare, 1/2 lingură unt SAU 1 - 2 linguri jeleu, 2 caise

Ziua 7

  • Mic dejun: 4 felii de pâine cu conținut scăzut de proteine, tartinate cu dulceață de căpșuni, dulceață caise, kiwi și  ciocolată neagră.
  • Prânz: Paste cu sos de smântână vegană cu 0 proteine, morcovi și varză guli-rabe.
  • Cina: Cartofi la cuptor cu salată de castraveți și sos dressing.

Așadar, dieta hipoproteică nu înseamnă să nu mai mănânci mâncarea ta preferată, ci să restricționezi cantitatea de proteine. Este important să discuți cu un nutriționist înainte de a începe un astfel de regim pentru a evita apariția unor probleme serioase de sănătate. 

Surse foto: Pexels.com

Articolul urmator
Ulei de piper negru: beneficii și recomandări
Ulei de piper negru: beneficii și recomandări
Ce fel de dieta ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de dieta ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.