Dieta pentru hipotiroidie: sfaturi de urmat
Cuprins
Tiroida este o glanda situata in partea anterioara a laringelui, mai sus de clavicula. Ea joaca un rol extrem de important in buna functionare a organismului, influentand metabolismul si cresterea. Atunci cand cantitatea de hormoni tiroidieni creste sau scade, apare un dezechilibru in organism, care se manifesta sub diverse forme si poarte denumirea de hipertiroidie sau hipotiroidie. Aceasta din urma are simptome precum letargia, sensibilitatea la frig si depresia, insa mai multe detalii poti afla de aici. In cele ce urmeaza, isi vom spune ce stil de viata ar trebui sa adopti daca te confrunti cu aceasta afectiune.
Iata in ce consta dieta pentru hipotiroidie!
Dieta pentru hipotiroidie - remediul pentru o afectiune comuna
Atunci cand suferi de aceasta afectiune a glandei tiroide si urmezi chiar si un tratament, este foarte important sa ai grija in ceea ce priveste alimentatia pe care o ai, pentru ca, in unele cazuri, exista produse care interfereaza cu medicamentele si care nu fac decat sa le scada efectul acestora. De aceea, noi iti vom prezenta cele noua alimente care trebuie evitate in acest caz.
1. Soia este o planta bogata in fitoestrogeni, mai precis intr-un hormon care imita estrogenul din corpul uman. Cum acesta poate cauza hipotiroidia atunci cand exista in cantitati prea mari, nu este de mirare ca soia trebuie scoasa de pe lista de shopping a pacientilor care se confrunta cu aceasta afectiune.
2. Cruciferele (conopida, broccoli, varza etc) sunt benefice in lupta impotriva cancerului, insa cand vine vorba despre bolile glandei tiroide, lucrurile stau cu totul altfel. Conform studiilor, cei care sufera de hipotiroidie nu trebuie sa consume astfel de legume sub nicio forma, pentru ca ele impiedica absorbtia iodului, o substanta extrem de importanta in ceea ce prieste functionarea normala a glandei tiroide.
3. Glutenul este o substanta care se gaseste in multe alimente preparate din cereale, insa in cazul hipotiroidiei, este indicata eliminarea acestuia din alimentatie. Motivul il constituie faptul ca el poate irita intestinul, ducand astfel la malabsorbtia substantelor din medicamentele prescrise bolnavilor.
4. Grasimile trans pot duce si ele la o asimilare ingreunata a substantelor benefice din cadrul tratamentului pentru hipotiroidie.
5. Dulciurile cu un continut ridicat de zahar nu sunt prietenele nimanui, cu atat mai putin a celor bolnavi de hipotiroidie. Aceasta afectiune duce la o incetinire a metabolismului, asa ca exista o predispozitie pentru ingrasare. Drept urmare, zaharul trebuie sa dispara din alimentatie.
6. Produsele procesate sunt bogate in sodiu, o substanta care poate duce la o afectiune care adesea insoteste hipotiroidia: hipertensiunea arteriala. De aceea, este indicat sa nu consumi astfel de alimente.
7. Leguminoasele sunt de mare ajutor atunci cand vine vorba despre curatarea colonului prin facilitarea tranzitului intestinal, insa in cazul hipotiroidiei, consumul lor trebuie redus drastic. Ca si in cazul altor alimente amintite mai sus, ele pot ingreuna absorbtia substantelor din medicamentele prescrie, din cauza efectului laxativ.
8. Cafeaua reprezinta una dintre micile placeri ale fiecarei zile. In cazul in care te confrunti cu hipotiroidia, insa, trebuie sa savurezi aceasta licoare dupa cel putin 30 de minute de cand ti-ai luat medicamentele. In caz contrar, cofeina poate interactiona intr-un mod neplacut cu ele.
9. Alcoolul trebuie consumat cu moderatie indiferent de situatie, insa in aceasta situatie, este cu atat mai important sa fie eitat pe cat posibil. Motivul il constituie faptul ca bauturile de acest gen au un efect toxic asupra glandei tiroide.
Trebuie sa stii insa ca exista si o lista de alimente pe care le poti introduce cu incredere in dieta pentru hipotiroidie, dupa cum urmeaza:
1. Pestele gras, bogat in acizi Omega 3, contribuie cu succes la prevenirea hipercolesterolemiei, o problema asociata acestei afectiuni a tiroidiei.
2. Nucile sunt bogate in seleniu, un element esential pentru buna functionare a acestei glande. Ele pot fi adaugate in diverse salate sau consumate ca atare, insa daca nu te numeri printre fanii acestui superaliment, iata o cale de mijloc: alege nucile de Brazilia, doar doua bucati fiind suficiente pentru a-ti asigura doza zilnica necesara de seleniu.
3. Fructele bogate in antioxidanti iti vin si ele in ajutor, daca te confrunti cu hipotiroidia. Asadar, trece pe lista ta de shopping murele, afinele, capsunele, zmeura si coacazele, pe care le poti consuma in orice anotimp, aand in vedere faptul ca isi pastreaza proprietatile atunci cand sunt congelate.
4. Algele, care sunt bogate in iod, o substanta precursoare a productiei hormonilor tiroidieni, fac parte din alimentatia asiaticilor, motiv pentru care acestia nu sunt predispusi la aparitia hipotiroidiei. In plus, algele contin calciu si vitaminele A, B, C, E si K. Urmeaza-le exemplul si simptomele cu care te confrunti se vor ameliora!
5. Iaurtul este bogat nu numai in vitamina D, ci este si o sursa importanta de lactobacili, bacterii care contribuie cu succes la buna functionare a sistemului digestiv si la cresterea imunitatii organismului. Consuma in fiecare zi acest aliment pretios!
Pe langa dieta pentru hipotiroidie, este foarte important sa tii cont si de faptul ca exercitiile fizice au rolul de a-ti ameliora circulatia, de a-ti oxigena creierul, eliminand starea de depresie si lipsa de concentrare, dar si de a preveni bolile cardioasculare cauzate de hipercolesterolemie. Drept urmare, asigura-te ca ai parte in fiecare zi de cel putin 30 de minute de miscare.