Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Neoplazia endocrina multipla de tip II- cauze, simptome, tratament

Paraschiv Teodora

Neoplazie endocrina multipla reprezinta asocierea mai multor afectiuni tumorale sub aceeasi denumire. S-a observat adesea ca tumorile tiroidiene, feocromocitomul  si hiperparatiroidismul apar impreuna la aceeasi persoana; de aceea, pentru o diagnosticare mai usoara, au fost grupate sub denumirea de neoplazie multipla de tip II. Acestor trei afectiuni li se mai pot asocia amiloidoza ori neurinoame mucoase.

Cauzele neoplaziei endocrine multiple de tip II

Neoplazia endocrina multipla de tip II reprezinta asocierea dintre cancerul tiroidian , hiperparatiroidism si feocromocitom. Aceasta neoplazie este impartita in tipul IIA  (unde mai apare si amiloidoza) si tipul II B (in care apar neurinoame mucoase, ganglioneuromatoza intestinala si trasaturi marfanoide).

Cauza neoplaziei endocrine multiple de tip II este mutatia unei  gene numita RET. Trebuie sa stii ca aceasta mutatie se poate transmite genetic. Asadar, daca ai in familie rude de sange care au avut cancer tiroidian sau NEM II, sunt sanse mari sa faci si tu aceasta boala.

Simptomele neoplaziei endocrine multiple de tip II

In acest cancer apar mase tumorale locale sau metastatice (in ficat, plaman, os). In special la barbati, buzele sunt umflate,  apar tumori ale membranelor mucoase de la ochi, gura, limba si colon. Este bine sa stii ca aceste simptome apar inainte de varsta de 5 ani.

Alte semne sunt prezente datorita substantelor active hormonal secretate de tumora.

Feocromocitomul glandei suprarenale este asociat cancerului tiroidian din NEM II. Acesta reprezinta o tumora, de obicei benigna, ce poate da hipertensiune arteriala si aritmii cardiace.

Si hiperparatiroidismul face parte din aceasta neoplazie. El poate da simptome de tipul anorexie, slabiciune generala, greata, varsaturi, scadere in greutate, frecventa cardiaca scazuta.

In NEM II B apar neurinoame mucoase. Acestea reprezinta proliferarea fibrelor nervoase submucoase ce pot da tulburari ale digestiei.  
  

Apare imposibilitatea de a inghiti sau colonul poate fi dilatat; persoanele afectate pot avea constipatie ori diaree.

Cei care au aceasta neoplazie sunt inalti, slabi, cu brate, picioare si degete lungi, cu articulatii laxe si musculatura slab reprezentata.

In NEM II A se mai asociaza amiloidoza de tip lichen cutanat si megacolonul congenital.

Amiloidoza se manifesta prin leziuni rosietice la nivelul pielii, ce dau mancarime. Megacolonul congenital reprezinta marirea dimensiunilor colonului.

Diagnosticul de neoplazie endocrina multipla de tip II

In general diagnosticul de neoplazie multipla de tip II se pune in jurul varstei de 40 de ani. Faptul ca s-a inceput si testarea rudelor pacientilor cu NEM II a scazut varsta diagnosticarii.

Pentru stabilirea afectiunii se fac dozari hormonale si teste imagistice.

La examenul fizic se cauta tumori ale sistemului endocrin si se incearca determinarea tipului de neoplazie.

Prin testarea genetica a ADN-ului se poate pune diagnosticul de neoplazie endocrina multipla inainte ca simptomele sa apara.

Tratamentul neoplaziei endocrine multiple de tip II

Neoplazia endocrina multipla de tip II este o boala genetica si de aceea nu exista nici un tratament complet. Se poate face indepartarea chirurgicala a glandei tiroide, urmata de tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni. De asemenea, se incearca indepartarea tuturor tumorilor primare prezente; se pot exciza paratiroidele si suprarenalele.

Trebuie sa stii ca radioterapia si chimioterapia nu au nici un efect asupra metastazelor din organism.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!