Feocromocitomul-simptome, diagnostic si tratament

Feocromocitomul-simptome, diagnostic si tratament
Albu Andreea
De Albu Andreea
Miercuri, 25.01.2012

Cuprins

Ce este feocromocitomul?

Una dintre formatiunile tumorale ale glandelor suprarenale, care determina o crestere a eliberarii de adrenalina si noradrenalina, poarta numele de feocromocitom. Glandele suprarenale sunt glandele situate in partea superioara a rinichilor, cate una pe fiecare rinichi. Aceste glande au un rol important in organism. Diferite celule ale glandelor secreta diversi hormoni, cum ar fi cele din zona fasciculata care secreta cortizol sau un hormon asemanator cu cortizonul, si zona glomerulosa care secreta aldosteronul, hormonal responsabil cu echilibrul hidric in organism.

Cauzee aparitiei feocromocitomului

Aproximativ 25% dintre cazurile de feocromocitom au o cauza familiala, aparand ca o mutatie a unei gene in interiorul aceleiasi familii. Feocromocitomul mai apare asociat cu alte neoplazii (cancere) ale glandelor, cum ar fi: adenomul paratiroidei si cancerul medular tiroidian. Aceasta tumoare mai este asociata si cu neurofibromatoza, care reprezinta o boala sistemica asociata cu manifestari ortopedice, cutanate si neurologice.

 
feocromocitomul

Simptomele feocromocitomului

Feocromocitomul prezinta in majoritatea cazurilor 3 simptome importante: cefalee, transpiratii excesive si palpitatii (batai rapide ale inimii). Aceste simptome pot fi acompaniate de: anxietate, greata, varsaturi, tremur, slabiciune, dureri abdominale si scadere in greutate. Feocromocitomul mai poate determina de asemenea o tensiune arteriala mare, dar doar 0,2% din persoanele cu hipertensiune au feocromocitom. Nu toti pacientii prezinta simptomele enumerate mai sus, afectiunea debutand diferit la fiecare persoana. La unele persoane chiar a fost descoperita accidental, in cazul unui control de rutina, deoarece simptomele sunt aproape inexistente.

Diagnosticul feocromocitomului

Se efectueaza un examen al sangelui - hemoleucograma - in care se evidentiaza niveluri crescute ale catecolaminelor si metanefrinelor in sange. Trebuie acordata o atentie deosebita excluderii altor cauze care pot determina cresterea acestor substante, cum ar fi hipoglicemia, stresul, efortul fizic, precum si consumarea anumitor medicamente, cum ar fi antihipertensivele. Feocromocitomul apre in general la adultul tanar pana la cel de varsta medie, aceasta putandu-ne orienta de asemenea spre diagnostic. Daca se suspecteaza aceasta afectiune se mai impune efectuarea unei tomografii computerizate (CT) pentru depistarea tumorii.

Tratamentul feocromocitomului

Tratamentul de prima intentie este excizarea tumorii, fie printr-o incizie deschisa - laparotomie - fie laparoscopic. Din cauza posibilelor complicatii in timpul sau dupa operatie, aceasta interventie ar trebui efectuata la un centru specializat in tratarea feocromocitomului. Inaintea operatiei este necasar un tratament cu Phenoxybenzamine, care reprezinta un blocant al adrenoreceptorului alfa. O eliberare majora de catecolamine de catre tumoare poate depasi un blocaj reversibil, facandu-l ireversibil. Se mai recomanda ca pacientul sa fie ''incarcat cu sare iodata'' inainte de operatie, deoarece poate aparea o hipotensisune (tensiune mica) intraoperator in cazul unui feocromocitom foarte dezvoltat.
Feocromocitomul este o afectiune care, in majoritatea cazurilor, nu prezinta niciun simptom, de aceea trebuie sa facem consulturi periodice pentru a o depista precoce, ea putand evolua intr-o afectiune ce ameninta viata.

 

Bibliografie

1.,,Pheochromocytoma'', autor Hendrik Lehnert, an 2004.
2.,,Endocrine pathology'', autor:Ricardo V. Lloyd, an 2010.

Vezi si
Displazie col uterin: cauze, simptome și tratament
Displazie col uterin: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 25.01.2012
Înțepături în ochi: cauze și tratament
Înțepături în ochi: cauze și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 25.01.2012
Ataxia Friedreich: cauze, simptome și tratament
Ataxia Friedreich: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 25.01.2012
Articolul urmator »
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (23)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Buze amortite: cauze și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 26.03.2025

Ne găsești pe