Gripa aviara - simptome, diagnostic si tratament

Gripa aviara - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Gripa aviara (in engleza „Asian Flu") este o afectiune virala foarte raspandita care afecteaza pasarile, in special pe cele de curte. Boala a fost descoperita acum mai bine de 100 de ani in Italia si s-a raspandit in intreaga lume. De la primele contaminari prin contact direct pasare-om din Hong Kong in 1997, s-a raportat un numar semnificativ de infectii si decese in Asia de Sud-Est.

Daca o persoana ajunge in contact strans cu o pasare bolnava de gripa aviara, exista posibilitatea transmiterii la om a infectiei cu virusul H5N1 (in special lucratorii din fermele avicole). Pasarile domestice, inclusive gainile si ratele, sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripa fatala. In absenta masurilor prompte de control sustinute de o buna supraveghere, epidemiile pot dura ani de zile.

Caile de transmitere a gripei aviare

Incepand cu sfarsitul anului 2003 s-a raspandit in Asia o epidemie de gripa aviara provocata de virusul H5N1, care a patruns si in Europa. In urma modificarilor genetice ale virusului, infectia se poate transmite la porci si chiar la om, insa nu exista dovezi ca virusul gripei aviare se poate transmite de la om la om.

Riscul de transmitere al gripei aviare este ridicat in randul crescatorilor de pasari si de porci. Virusul se gaseste cu precadere in excrementele pasarilor bolnave. Oamenii se infecteaza prin inspirarea aerului care contine virusul sau prin contactul fizic direct cu excremente contaminate, datorita unei igiene deficitare a mainilor. Pericolul imbolnavirii creste in cazul in care persoanele respective sunt deja atinse de virusul gripei umane. 

Consumul de carne de pasare, porc sau oua nu are niciun risc atat timp cat mancarea este preparata corespunzator (virusurile gripale sunt distruse de temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius). Ingerarea de carne cruda sau insuficient preparata termic poate fi insa periculoasa.

 gripa aviara

Simptomele gripei aviare

Virusul gripei aviare se manifesta la om intr-un mod mult mai grav decat cel al gripei umane. Tabloul clinic este caracterizat de febra, care se asociaza cu tuse, dispnee (respiratie dificila), greata, varsaturi, diaree. Uneori pot sa apara si dureri de gat, cefalee si dureri musculare. Principalul simptom in cazurile grave este aparitia insuficientei respiratorii acute urmata de pneumonie.

Daca simtim ca nu putem respira, ca ne doare in piept, ca nu mai avem aer, trebuie sa ne prezentam imediat la medic. Simptomele in gripa aviara sunt determinate de instalarea unei pneumonii virale (plamanul se incarca cu lichid, care nu mai permite transferul de gaze).

Diagnosticul de gripa aviara

Tabloul clinic al acestei afectiuni este similar unei gripe severe la oameni. Daca o persoana manifesta simptome specifice gripei aviare in urma contactului direct cu pasari infectate, este posibil sa fi contractat boala.

Exista si o serie de investigatii specifice care evidentiaza prezenta virusului Influenza A in secretiile bronsice, faringiene si din cavitatea nazala - imunoflorescenta, ELISA sau PCR (Polymerase Chain Reaction, reactia de polimerizare in lant).

Metodele de preventie si tratamentul gripei aviare

In afectiunile virale se folosesc medicamente pentru ameliorarea simptomatologiei si virostatice (preparate care opresc inmultirea virusurilor). In tratamentul gripei aviare sunt utile medicamentele folosite in tratarea gripei umane - antipiretice (preparate care scad febra), analgezice (pentru ameliorarea durerii).

Prima masura care trebuie luata pentru protejarea persoanelor cu risc crescut de a face boala (crescatorii de pasari si de porci), este vaccinarea impotriva virusului gripei umane. Antiviralul oseltamivir (Tamiflu) este activ impotriva tuturor virusurilor gripale relevante din punct de vedere clinic, inclusiv a virusurilor aviare. Alte categorii la care este indicata profilaxia sunt: angajatii din sistemul sanitar, personalul serviciilor de urgenta, al politiei, al armatei.

Este contraindicata consumarea carnii de pasare sau porc insuficient preparata termic sau al oualor crude. Temperatura pentru prelucrarea mancarii trebuie sa fie mai mare de 70 de grade Celsius.

Dupa modelele precedente, epidemiile de gripa se asteapta sa apara, in medie, de trei, patru ori intr-un secol- expertii considerand ca o alta epidemie de gripa este inevitabila si posibil iminenta.

Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (40)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.