False sau adevărate? 6 remedii care te-ar scăpa de coronavirus, viralizate pe Internet, explicate de specialiști

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Coronavirusul se răspândește, cu viteză și violent, în tot mai multe țări din întreaga lume și nu există în prezent un remediu oficial pentru acesta. Din păcate, acest lucru nu a oprit răspândirea a tot felul de sfaturi și aparente remedii care cică ar ține departe virusul sau, mai rău, te-ar vindeca de el. Sfaturi variate, de la inutile dar relativ inofensive, până la periculoase.

Citește și Semne că ești infectat cu COVID-19

Regăsește, în galerie, cele mai răspândite zvonuri, la care nu trebuie să pleci urechea, pentru binele tău și al celor dragi ție.

 Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

1. Usturoiul

O mulțime de postări care recomandă consumul de usturoi pentru a preveni infecția sunt distribuite pe Facebook. OMS (Organizația Mondială a Sănătății) spune că, deși este „un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene”, nu există nicio dovadă că dacă usturoiul poate proteja oamenii de noul coronavirus.

În multe cazuri, aceste tipuri de remedii nu sunt dăunătoare în sine, atât timp cât te vă împiedică să urmezi sfaturi medicale bazate pe dovezi. Dar au potențialul de a fi. The South China Morning Post a relatat o poveste a unei femei care a trebuit să primească tratament la spital pentru gât inflamat sever, problem apărută după ce a consumat 1,5 kg de usturoi crud.

Știm, consumul de fructe și legume și hidratarea constantă sunt obiceiuri bune pentru a rămâne sănătos. Cu toate acestea, nu există dovezi cum că ar și ajuta la combaterea acestui virus.

2. „Minerale minune”

YouTuber-ul Jordan Sather, care are multe mii de fani pe diferite platforme, a susținut că un „supliment mineral minune”, numit MMS, poate ucide coronavirusul. Conține dioxid de clor - un agent de albire. Sather și alții au promovat substanța chiar înainte de izbucnirea coronavirusului, iar în ianuarie a replicat că „nu numai dioxidul de clor (MMS) contribuie la elilminarea eficientă a celulelor canceroase, ci poate elimina și coronavirusul”. Anul trecut, US Food and Drug Administration (FDA) a spus cât de periculo este pentru sănătate consumul de MMS. Autoritățile medicale din alte țări au emis, de asemenea, alerte cu privire la aceasta.

Consumul de MMS poate provoca greață, vărsături, diaree și simptome de deshidratare severă.

Sursa foto Imgur

3. Dezinfectant de casă

Au existat numeroase știri despre lipsa gelului de dezinfectare a mâinilor din magazine, deoarece spălarea mâinilor este o modalitate cheie de a preveni răspândirea virusului. Așa au apărut și tot felul de rețete pentru geluri de casă pe rețelele de socializare. Dar majoritatea acestor sunt pentru un dezinfectant mai potrivit pentru curățarea suprafețelor și, după cum au subliniat oamenii de știință, nu sunt adecvate pentru utilizarea pe piele.

Gelurile de mână pe bază de alcool conțin de obicei emolienți, ceea ce le face mai blânde pe piele, pe deasupra conținutului de alcool 60-70%.

Profesoara Sally Bloomfield, de la London School of Higiene and Tropical Medicine, spune că nu crede că ai putea face un produs eficient pentru igienizarea mâinilor acasă - chiar și vodka conține doar 40% alcool.

Pentru curățarea suprafețelor, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că dezinfectantele obișnuite de uz casnic ar trebui să fie eficiente.

4. Argint potabil

Utilizarea argintului coloidal a fost promovată în cadrul emisiunii americanului Jim Bakker. Argintul coloidal est, de fapt, reprezentat de niște particule minuscule din metal suspendate în lichid. Un invitat al show-ului a susținut că soluția ucide câteva tulpini de coronavirus în decurs de 12 ore (dar a și a recunoscut că nu a fost încă testat pe Covid-19).
Ideea că ar putea fi un tratament eficient pentru coronavirus a fost larg împărtășită pe Facebook.

Susținătorii argintului coloidal susțin că poate trata tot felul de afecțiuni de sănătate, poate acționa ca un antiseptic și afirmă că ajută sistemul imunitar. Există unele utilizări ocazionale ale argintului în asistență medicală, de exemplu în bandaje aplicate rănilor, dar asta nu înseamnă că ajută și dacă îl ingerezi.
Există sfaturi clare din partea autorităților din domeniul sănătății din SUA că nu există dovezi că acest tip de soluție ar ajuta vreunei problem de sănătate. Mai rău, ar putea provoca reacții adverse grave, inclusiv leziuni la rinichi, convulsii și argyria - o afecțiune care face ca pielea ta să devină albastră. Ei spun că, spre deosebire de fier sau zinc, argintul este un metal care are nicio funcție în corpul uman.

Sursa foto Imgur

Articolul urmator Balonare după masă: cauze și remedii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (6)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.