Nu Skin

Gândacul care te îmbolnăvește de anemie

Mihaela Onofrei

Nimănui nu îi place ideea că în patul său se află un gândac, mai ales noaptea, când suntem cel mai vulnerabili. Totuși, acest lucru este posibil. De la puricii pe care îi putem lua de la prietenii noștri blănoși și până la gândaci de-a dreptul înfiorători, aceste vietăți chiar pot dormi cu noi în același pat.

Pe lângă mușcăturile, iritațiile și orele nedormite cu care ne putem alege, adevărata problemă apare atunci când insectele ne afectează starea de sănătate, provocându-ne chiar și anemie. Ești curioasă despre ce este vorba? Află mai jos!

plosnita pe pat

Iată care este gândacul care te îmbolnăvește de anemie!

Conform ncbi.nlm.nih.gov, un bărbat de 60 de ani a ajuns la doctor după câteva luni de oboseală severă și letargie. Pe lângă numeroasele probleme de sănătate, bărbatul avea un istoric de depresie, diabet, consum de droguri și alcoolism.

Totuși, nu acestea îi provocau stările de oboseală și anemie, ci ploșnițele de pat, care îi invadaseră apartamentul. Gândacii erau atât de numeroși, încât doctorul care l-a consultat a văzut cum mergeau pe pielea lui în timpul examinării. Deși bărbatul nu prezenta sângerări gastrointestinale, testele pe care le-a efectuat au arătat că avea o cantitate extrem de scăzută de fier în sânge.

Medicul i-a prescris pacientului vitamine, însă acesta s-a întors cu anemie peste câteva săptămâni. De această dată, a avut nevoie de internare în spital și de tratamente mult mai serioase.

femeie care se scarpina pe spate

Cum cauzează ploșnițele de pat anemie

Principalul motiv pentru care ploșnițele de pat duc la apariția anemiei este că se hrănesc cu sânge. În situația prezentată, bărbatul era mușcat zilnic de aceste insecte, iar cantitatea de sânge pierdută nu mai putea fi înlocuită la timp. Deși acest caz este unul izolat, persoanele bătrâne sau cele cu handicap prezintă un risc mai mare al unei astfel de infestări.

Ploșnițele de pat preferă spațiile de locuit aglomerate, așa cum sunt hotelurile, orașele mari, adăposturile oamenilor fără casă, dar și apartamentele și casele de bătrâni. Curățenia zilnică este esențială pentru prevenirea unei astfel de infestări. Deși aceste ploșnițe de pat pot exista și într-un spațiu curat, sunt mai atrase de mizerie.

mama si fiica care dorm

Care sunt simptomele anemiei

Dacă suspectezi că și tu ai astfel de insecte în căminul tău, atunci verifică și simptomele anemiei, boala provocată de acest gândac, la tine și la cei dragi. Iată care sunt principalele simptome ale afectei afecțiuni:

- oboseală;

- stare de slăbiciune;

- amețeală și dureri de cap ușoare;

- piele palidă sau galbenă;

- bătăi neregulate ale inimii;

- dificultăți de respirație;

- extremități reci.

La început, aceste simptome pot trece neobservate. Totuși, poți sesiza dificultățile de respirație și un puls crescut în timpul activităților fizice. În timp, aceste simptome pot deveni severe și au nevoie de tratament medicamentos.

Pentru a scăpa de anemie, trebuie să elimini în primul rând ploșnițele de pat. După efectuarea mai multor teste, doctorul îți va prescrie anumite suplimente, dar și alimente cu rol de a reface necesarul de vitamine. În cazuri severe, poate fi necesară spitalizarea, dar și transfuziile de sânge.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!