Angiom pe ficat: cauze, simptome și tratament

Angiom pe ficat: cauze, simptome și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Un angiom pe ficat este o tumoare noncanceroasă (benignă), alcătuită din vase de sânge sau vase limfatice. Alți termeni folosiți pentru un angiom hepatic sunt hemangiomul hepatic și hemangiomul cavernos.

Cele mai multe cazuri de hemangioame hepatice sunt descoperite în timpul unei analize sau al unei proceduri medicale realizate pentru o altă afecțiune. Persoanele care prezintă angiom pe ficat rareori simt semne și simptome și nu au nevoie de tratament pentru acesta. Poate fi neliniștitor să știi că ai o tumoare pe ficat, chiar dacă este o masă benignă. Dar, din fericire, nu ai de ce să îți faci griji: nu există dovezi că un hemangiom hepatic netratat poate duce la cancer la ficat.

Ilustratie doctor - ficat

Cauzele apariției unui angiom pe ficat

Până în prezent nu este clar ce cauzează formarea unui hemangiom hepatic. Medicii cred că angioamele pe ficat sunt congenitale, ceea ce înseamnă că te-ai născut cu ele. Un hemangiom hepatic se prezintă, de obicei, ca o singură acumulare sau aglomerare anormală de vase de sânge, care este mai mică de 4 centimetri.

Ocazional, angioamele pe ficat pot fi mai mari sau apar ca multiple ghemuri de vase de sânge. Hemangioamele mari pot să apară la copiii mici, dar acest lucru se întâmplă foarte rar. La majoritatea oamenilor care au această tumoare benignă, hemangiomul hepatic nu va crește niciodată și nu va da semne și simptome. Dar, cu toate acestea, există și un număr mic de oameni la care un hemangiom hepatic va crește, va provocadiverse complicații și va necesita tratament. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru.

Simptomele angiomului pe ficat

În cele mai multe cazuri, un hemangiom hepatic nu produce niciun fel de semne sau simptome. Când un angiom pe ficat dă, totuși, simptome pacientului, acestea pot include:

  • durere în abdomen, în dreapta sus
  • senzație de stomac plin, deși a fost ingerată doar o cantitate mică de mâncare
  • greaţă
  • vărsături

Cu toate acestea, aceste simptome sunt nespecifice și pot fi cauzate și de o altă afecțiune, chiar dacă prezinți și hemangiom hepatic. Când să consulți un doctor? Programează o întâlnire cu medicul dacă semnele și simptomele de mai sus apar și persistă.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Do you know what a liver Hemangioma is? I didn’t either until I found out I had one. A liver hemangioma (he-man-jee-O-muh) is a noncancerous (benign) mass in the liver. A liver hemangioma is made up of a tangle of blood vessels. Other terms for a liver hemangioma are hepatic hemangioma and cavernous hemangioma. Most cases of liver hemangiomas are discovered during a test or procedure for some other condition, but you can also be born with them. People who have a liver hemangioma rarely experience signs and symptoms and don't need treatment. When a liver hemangioma causes signs and symptoms, they may include: Pain in the upper right abdomen Feeling full after eating only a small amount of food Nausea Vomiting Factors that can increase your risk are your age- it’s most commonly diagnosed in people ages 30-50. Your sex- women are more likely to be diagnosed with one. Pregnancy- women who have been pregnant are more likely to be diagnosed with one. Hormone replacement therapy- women who use hormone replacement therapy for menopausal symptoms may be more likely to be diagnosed. I was diagnosed when I had an abdominal ultrasound for something completely different. Tomorrow I will be going to the hospital for a CT scan to determine its size and if any course of action needs to take place. Having been diagnosed with this definitely explains why I feel full really quick and am very sensitive to abdominal bloating. Hopefully it won’t be anything serious that requires surgery! #ineverknewthisexisted #liverhemangioma #tangledbloodvessels #itdoesnthurt #medicalcondition #diagnosis #liver #organ #noncancerous #riskfactors #age #sex #pregnancy #hormonereplacementtherapy #bornwithit #abdominalbloating #fullfeeling #allthetime #themoreyouknow #themoreyougrow #medicallesson #lessonoftheday

A post shared by Paula Phillips (@groupfitnesschick) on

Factorii care pot crește riscul ca un angiom pe ficat să dea semne și simptome includ:

  • Vârsta. Un hemangiom hepatic poate fi diagnosticat la absolut orice vârstă, dar este cel mai frecvent diagnosticat la persoanele de 30-50 de ani.
  • Sexul. Femeile sunt mai predispuse să facă angiom pe ficat.
  • Sarcina. Femeile care au fost gravide sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu hemangiom hepatic decât cele care nu au fost niciodată gravide. Se crede că estrogenul, hormonul feminin al cărui nivel crește în timpul sarcinii, poate juca un rol major în creșterea în dimensiune a hemangiomului hepatic.
  • Terapie de înlocuire a hormonilor. Femeile care au fost supuse terapiei de substituție hormonală pentru diminuarea simptomele menopauzei pot avea un risc mai mare de a fi diagnosticate cu hemangiom hepatic.

Femeile care au fost diagnosticate cu angioame hepatice prezintă un risc de complicații dacă decid să rămână însărcinate. Se pare că estrogenul mărește hemangiomul hepatic. Dacă ai un hemangiom hepatic, asta nu înseamnă că nu poți rămâne gravidă. Cu toate acestea, discutarea eventualelor complicații cu medicul tău te poate ajuta să faci o alegere mai informată.

Rareori, creșterea hemangiomului poate declanșa semne și simptome care pot necesita tratament, inclusiv durere în cadranul superior al abdomenului, balonare abdominală sau greață.

Medicamentele care afectează nivelul hormonilor din organism, cum ar fi pastilele contraceptive, ar putea provoca diverse complicații dacă ai fost diagnosticată cu hemangiom hepatic. Dar până în prezent nu există nicio dovadă clară a legăturii dintre anticoncepționale și angiomul de pe ficat. Dacă deja iei sau vrei să te apuci să iei acest tip de medicamente, discută neapărat cu medicul tău înainte despre beneficiile și riscurile administrării lor. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.