Colita cu Clostridium difficile - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Colita cu Clostridium difficile este o infectie intestinala bacteriana - forma severa mai este numita si colita pseudomembranoasa. Aceasta bacterie poate provoca diverse simptome, care variaza de la diaree la inflamatia colonului si care poate pune in pericol viata bolnavului. Aceasta boala afecteaza persoanele in varsta internate in spital pe termen lung sau care urmeaza tratamente medicamentoase pe termen lung si apare, de obicei dupa utilizarea antibioticelor.

In ultimii ani, colita cu Clostridium difficile a devenit din ce in ce mai frecventa, severa si dificil de tratat. In fiecare an, zeci de mii de oameni se imbolnavesc de aceasta boala. Simptomele difera in functie de tipul de antibiotic utilizat. In forma sa usoara, boala se poate ameliora daca se opreste administrarea antibioticelor.

Cauzele colitei cu Clostridium difficile

Clostridium difficile se transmite prin intermediul fecalelor, atunci cand cei bolnavi nu se spala pe maini dupa utilizarea toaletei, prin contactul acestora cu alimente, suprafete si obiecte pe care le contamineaza. Aceasta afectiune debuteaza printr-o alterare a florei bacteriene normale colonice, colonizarea cu clostridii si eliberarea de toxine care determina inflamatia si necroza mucoasei colonice.

Principala cauza a colitei cu Clostridium difficile este terapia cu antibiotice. Pacientii spitalizati sunt tintele principale pentru infectia cu aceasta bacterie, care este prezenta in 2-3% dintre adultii sanatosi si in 70% dintre copiii sanatosi.

Printre factorii de risc pentru colita cu Clostridium difficile se numara:

- tratamentul cu antibiotice - riscul creste daca acestea au spectru larg sau tratamentul este pe termen lung

- varsta inaintata (peste 65 de ani) - posibilitatea infectarii cu Clostridium difficile este de 10 ori mai mare in cazul persoanelor cu vasta peste 65 de ani

- spitalizare, mai ales pe perioada indelungata

- bolile grave sau chimioterapia care slabesc sistemul imunitar

- boli ale colonului (boli inflamatorii intestinale sau cancer colorectal)

Simptome determinate de colita cu Clostridium difficile


Unele persoane care sufera de colita cu Clostridium difficile nu manifesta niciodata simptome, desi pot transmite infectia. Boala se dezvolta de obicei la scurt timp dupa tratamentul cu antibiotice. 

Pacientii cu colita in forma moderata prezinta urmatoarele simptome:

- febra

- diaree usoara

- crampe abdominale

- sensibilitate palpatorie moderata.

colita

In cazurile severe, colonul se inflameaza iar la nivelul tesutului se formeaza ulceratii care pot sangera sau se pot suprainfecta - colita pseudomembranoasa. Semnele si simptomele infectiei severe includ:

- diaree severa (pana la 20 de scaune pe zi)

- crampe si dureri abdominale, uneori severe

- febra

- sange si puroi in scaun

- greata

- deshidratare

- pierderea poftei de mancare

- scadere in greutate

Diagnosticul colitei cu Clostridium difficile

Medicul ar putea suspecta prezenta acestei afectiuni in cazul persoanelor cu diaree care au urmat tratament cu antibiotice in ultimele doua luni sau care manifesta diaree la cateva zile dupa spitalizare. In astfel de cazuri, pentru diagnosticul colitei cu Clostridium difficile pot fi necesare teste coprologice (din scaun) - toxinele produse de aceasta bacterie pot fi detectate in urma analizarii probei din scaun.

Tratamentul colitei cu Clostridium difficile

Unele persoane pot fi asimptomatice, insa pot transmite infectia - acesta este statusul de purtator care nu necesita tratament. Formele usoare ale bolii se rezolva spontan in 2-3 zile de la intreruperea tratamentului antibiotic.

In cazurile severe, datorita potentialului letal al colitei cu Clostridium difficile terapia curativa trebuie initiata imediat. Diareea necesita rehidratare si reechilibrarea electrolitica. Terapia orala cu agenti antimicrobieni impotriva clostridiilor este optiunea cea mai importanta (cel mai eficient antibiotic este vancomicina).

Pentru persoanele cu dureri severe, disfunctii ale intestinului gros sau inflamatii la nivelul mucoasei peretelui abdominal, interventia chirurgicala pentru eliminarea portiunii afectate de colon poate fi singura optiune.

Aproximativ un sfert dintre persoanele infectate cu Clostridium difficile se imbolnavesc din nou, fie pentru ca infectia initiala nu este pe deplin tratata fie pentru ca s-au reinfectat cu o tulpina diferita a bacteriei.

Articolul urmator Sindromul Ramsay-Hunt: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (26)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.