Cum îţi cureţi ficatul cu ceai de pătrunjel

Cum îţi cureţi ficatul cu ceai de pătrunjel

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

În viața de zi cu zi, folosim pătrunjelul la ciorbe, supe, salate și alte mâncăruri delicioase, pe post de condiment. Cu toate acestea, acest zarzavat care conferă savoare atâtor preparate are nenumărate beneficii pentru sănătate. Putem spune că, în ciuda faptului că este destul de subapreciat, pătrunjelul este unul dintre cele mai valoroase condimente pe care le avem în gospodării.

Să aflăm, în rândurile de mai jos, ce proprietăți minunate are pătrunjelul și cum trebuie preparat și consumat, pentru a profita cât mai mult de acestea.

Ceai de patrunjel pentru ficat

Pătrunjelul – descriere și proprietăți medicinale

Această plantă erbacee legumicolă se întrebuințează cu totul, atât rădăcina pivotantă albă, cât și frunzele, în alimentație și medicina holistică deopotrivă. Pătrunjelul se poate consuma proaspăt, ca atare, poate fi făcut ceai, suc și vin sau poate fi adăugat în componența unor smoothie-uri sănătoase.

Numele latin al pătrunjelului, Petroselinum crispum, provine din limba greacă: „petros” înseamnă „piatră”, „selinon” - țelină. Pătrunjelul provine de pe malurile Mării Mediterane, grecii considerându-l sacru și utilizându-l, la început, ca plantă medicinală, nu ca aliment.

Pătrunjelul este una dintre acele plante-minune, ușor de cultivat în orice mediu, care te protejează de aproape orice, datorită prețiosului său complex de vitamine, minerale și proteine.

  • Este un bun antioxidant - elimină toxinele din organism - și un eficient întăritor al sistemului imunitar.
  • Este bogat în vitamina C – conține de 4 ori mai multă vitamina C decât o portocală -, care susține absorbția fierului în organism. Astfel, ceaiul de pătrunjel vindecă anemia, are efect calmant și ține sub control tensiunea.
  • Are un conținut considerabil de betacaroten, clorofilă, vitamina K și vitamina B12. Astfel, pătrunjelul stimulează activitatea organelor și îmbunătățeste capacitatea de asimilare a nutrimenților.
  • Purifică sângele, menține elasticitatea vaselor de sânge, are efect vasodilatator și reface peretele vascular, ajutând vânătăile să se vindece mai repede.
  • Este bogat în enzime care stimulează și dezinfectează sistemul digestiv, ușurează digestia grăsimilor și a proteinelor, are efect diuretic și ajută la eliminarea gazelor excesive.
  • Este bogat în fier (pătrunjelul conține mai mult fier decât spanacul) - previne anemia, tratează artrita și reumatismul.
  • Conține mai mult fluor decât orice aliment și ajută la tratarea problemelor gingiilor, elimină halena (respirația urât mirositoare) și înlătură durerile dentare.
  • Domolește crampele menstruale, reglează mentruația și simptomele menopauzei, datorită cantității importante de apiol (estrogen natural) din el.
  • Conține acid folic - inhibă creșterea tumorilor canceroase și hepatita.
  • Stimulează activitatea vezicii biliare, combate litiaza renală și reținerea de apă din organism.
  • Pătrunjelul, sub orice formă ar fi el consumat, este extrem de benefic persoanelor care suferă de afecțiuni ale ficatului. Stimulează regenerarea ficatului și îl drenează, eliminând toxinele, germenii patogeni și virusurile, îmbunătățindu-i activitatea. Astfel, oamenii care suferă de orice formă de hepatită – A, B sau C - pot face cure cu ceai de pătrunjel, servit înainte de fiecare masă principală, timp de o lună, cu pauză de 2 săptămâni între cure. Tratamentul se poate relua, după această pauză.

Ficatul nu doare, ca să semnaleze că este ceva în neregulă cu el. Dacă ai ficatul bolnav, incapabil să își ducă la capacitate maximă funcția de detoxificare a organismului, vei prezenta simptome precum oboseala cronică (unul dintre primele semnale că este ceva în neregulă cu ficatul), balonare, crampe, cearcăne adânci, diaree, sensibilitate a pielii, icter și reflux gastroesofagian. Astfel, consumul de ceai de pătrunjel este mai mult decât indicat, deoarece, după creier, ficatul este al doilea cel mai complex organ al corpului, având un rol vital în buna funcționare a acestuia.

Cum păstrezi legătura de pătrunjel proaspătă pentru mai mult timp

Dacă vrei ca pătrunjelul să nu se veștejească chiar a doua zi după ce l-ai cumpărat, procedează astfel:

  • Spală, scurge și usucă bine legătura de pătrunjel – dacă nu o usuci bine, ar putea mucegăi de la umiditatea rămasă pe frunze.
  • Umple o cană/un borcan pe jumătate cu apă și adaugă câteva picături de oțet alb. Amestecă ușor. Pune legătura de pătrunjel, cu frunzele în sus, în recipientul respectiv.
  • Acoperă cu o pungă de plastic (care să se închidă etanș, de preferat) și pune la frigider. Dacă faci asta, pătrunjelul poate rămâne la fel de proaspăt ca în prima zi, chiar și o săptămână întreagă.

Pont util: pătrunjelul cu frunzele plate este mai aromat și mai puțin amărui decât acela cu frunzele crețe. Cumpără-l pe acela!

patrunjel tocat

Cum se prepară ceaiul de pătrunjel pentru curățarea ficatului

  1. Umple un vas cu apă și pune la fiert, până dă în clocot.
  2. Toacă pătrunjelul și pune-l – cam cât cuprinzi într-o mână – într-o cană sau într-un ceainic. Toarnă apa fiartă peste și lasă-l să infuzeze preț de 5-6 minute.
  3. Adaugă câteva picături de zeamă de lămâie (se poate și fără, dar are puterile sporite în această combinație).
  4. Se poate bea atât cald, cât și rece - dar cei care au încercat ambele variante susțin că este mai gustos rece –, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese.

Consumul de ceai de pătrunjel poate fi considerat și un ritual eficient de înfrumusețare, menținând sănătatea pielii și ajutând la regenerarea ei. Datorită efectului de detoxificare, ceaiul de pătrunjel previne apariția acneei, reduce ridurile și petele pigmentare, lăsând tenul curat și luminos.

Contraindicații: precum este precizat mai sus, pătrunjelul conține apiol (estrogen natural). Din această cauză, el este interzis femeilor gravide și celor care alăptează, deoarece apiolul stimulează contracţiile uterine (poate provoca avort sau sarcină înainte de termen) şi diminuează calitatea și cantitatea de lapte matern. 

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Cum îți vei întâlni soțul?
Incepe quiz
Cum îți vei întâlni soțul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.