Detoxifierea dupa Paste - cele mai utile informatii

Detoxifierea dupa Paste - cele mai utile informatii

Masha Florea

Detoxifierea organismului este procesul prin care toxinele si compusii nocivi se elimina din organism. Acest proces are loc zilnic, in mod fiziologic, cu ajutorul ficatului si rinichilor. Perioada sarbatorilor Pascale reprezinta un moment de indulgenta fata de mancarurile pe care alegem sa le consumam. Exesul de oua, friptura de miel, drob, cozonac si pasca isi poate spune cuvantul. Daca te simti obosita, ai simptomatologie digestiva simtindu-te balonata si constipata, sau daca ai momente dominate de depresie, este cazul sa incepi o cura de detoxificare.

Compusii toxici


In mod normal, organismul ar trebui sa poata elimina substantele nocive, insa acestea sunt in cantitati mult prea mari ca organismul sa poata face fata. Spre exemplu, toxinele pot avea sursa aeriana, hidrica, sau pot proveni din mancare.



Compusii toxici precum metan sau monoxid de carbon din aer apar in urma poluarii atmosferice de catre vehicule, dar nu numai. O alta cauza de producere a acestor substante este fumatul. Fie ca esti fumatoare sau nefummatoare, vei fuma pasiv in baruri, puburi, acasa - daca ceilalti membri ai familiei sau colegii de camera fumeaza, dar si pe strada sau la terasa.

In apa poti gasi clor, amoniac, compusi din medicamente sau inalbitori. Acesti poluanti pot determina o gama larga de afectiuni, de la depresie pana la cancer.

In cazul mancarii, contaminarea se refera atat la excesul de zahar, grasimi saturale, aditivii alimentari, aspartam si monoglutamat de sodiu cat si la compusii aparuti in urma procesarii. Excesul de zahar din dieta poate determina alterari hormonale, determinand un mediu toxic dar si o dependenta pentru mancare.

O alta toxina consumata frecvent este alcoolul, ce ingreuneaza capacitatea ficatului de a realiza procesul de detoxifiere fiziologica. In plus, contine calorii goale. Bauturile alcoolice pot contine si sulfiti, substante ce pot determina alergii la unele persoane.

Beneficiile detoxifierii


Cel mai usor poti observa beneficiile fizice: cu ajutorul detoxifierii, toxinele acumulate la nivelul ficatului, stomacului si colonului se elimina iar aceste organe reincep sa functioneze corect. Totul culmineaza cu o digestie ca la carte iar tu te vei simti mai usoara si mai energizata. In plus, poti scapa de kilogramele acumulate in acesta perioada.



Nici beneficiile psihice nu trebuie uitate: toxinele ce se aculumeaza la nivelul creierului pot determina aparitia insomniilor, oboselii cronice si deficitului de atentie, probleme ce dispar odata cu avansarea in dieta de detoxifiere.

Un plus al acestei diete poate fi modificarea stilului de viata. Staea de bine pe care acest proces ti-o provoaca poate crea dependenta, si te poate determina sa renunti la obiceiurile nesanatoase pe termen lung.

Ce alternative ai?


Cei mai drastici dintre noi aleg detoxifierea bazata pe inlocuirea mancarii cu apa. Aceasta nu trebuie sa dureze mai mult de 3-5 zile, dar pentru orice post negru mai lung de 3 zile, ai nevoie de supraveghere medicala. Acesta metoda se bazeaza pe un aport crescut de apa si zero calorii. Ea va determina intrarea organismului intr-o stare de ketoza, adica va arde grasime pentru a asigura energia necesara functionarii normale. In acelasi timp, se vor elimina toxinele acumulate. Este o metoda dificil de acceptat si drastica, nefiind recomandata.

Urmatoarea pe lista se refera la 3-7 zile de aport de lichide, in prima zi un post negru, consumand doar apa, urmata de cateva zile de sucuri de fructe si legume, consumate o data la 90-120 de minute, pentru a combate senzatia de foame. Este important ca fructele si legumele sa fie organice, pentru a limita aportul de pesticide si substante chimice pe care incerci, de fapt, sa le elimini. In urma acestei diete te vei simti revigorata, datorita aportului crescut de minerale, iar colonul tau isi va relua functia datorita fibrelor alimentare.

In cazul oricarei diete de detoxifiere este necesar sa elimini cafeaua, alcoolul si fumatul din rutina zilnica.

Alternativa cea mai usoara pentru eximinarea toxinelor din organism, si cea mai recomandata, se refera la excluderea alimentelor nocive din dieta. Se incepe prin eliminarea mezelurilor, afumaturilor, dulciurilor, grasimilor saturate, prajelilor sau oricaror alimente procesate, alaturi de restabilirea nivelului optim de hidratare. Consuma 2-3 litri de apa sau ceaiuri, in special ceai verde. Asigura un aport crescut de legume si fructe, tintind sa mananci 3 cani de salate sau legume si 2-3 fructe zilnic. Adauga cereale integrale sau ovaz pentru a stimula tranzitul intestinal cu ajutorul fibrelor. Nu te feri de carne - aceasta contine zinc, fier si acizi grasi esentiali - dar alege carnea slaba, piep de pui sau peste la gratar, preferabil organica. Intre mese, gustarile pot contine alune, nuci si seminte.

Cum sa te tii de detoxifiere


In primul rand, ai grija sa iti programezi dieta intr-o saptamana in care nu ai angajamente sociale pentru a putea manca sanatos si a face exercitii usoare. Arunca din bucatarie toate alimentele de care nu ai nevoie si cumpara-ti legume si fructe cat sa iti ajunga 3-4 zile. Daca vrei cumpara mai multe, vei fi nevoita sa le arunci. Planifica-ti meniul pentru a doua zi si pregateste-l de seara - ai grija sa nu lipseasca salatele si fructele.

Daca alegi ultima varianta de dieta de detoxifiere, o poti mentine mai mult de 7 zile, deoarece nu iti limiteaza aportul de nutrienti esentiali, insa pentru celelalte doua, o durata mai mare poate determina aparitia carentelor nutritive. Nu tine diete drastice daca suferi de boli cronice, esti insarcinata sau ai o varsta mai mica de 18 ani.
Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.