Polip pe fiere: cauze, tratament, prevenție, complicații

Polip pe fiere: cauze, tratament, prevenție, complicații

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Polipul pe fiere este o excrescență care apare din peretele vezicii biliare și care se dezvoltă în interior. Polipii pot fi canceroși, însă acest lucru se întâmplă rar. Aproximativ 95% din polipi sunt formațiuni benigne, adică noncanceroase. Detectarea lor timpurie crește semnificativ șansele de supraviețuire. Tocmai din acest motiv este atât de important să fii atentă la ei!

Există două tipuri de polipi biliari: polipi colesterolotici, care sunt de fapt acumulări de colesterol, și polipi hiperplazici. Aceștia din urmă apar în urma unei inflamații cronice a vezicii biliare. Atunci când vine vorba de dimensiuni, cu cât un polip este mai mare, cu atât crește riscul de cancer. Polipii mai mari de 1 cm prezintă un pericol mai mare de a fi canceroși, pe când cei mici sunt benigni și pot sau nu deveni canceroși în timp. Ținând cont și de faptul că polipii pe fiere sunt cel mai adesea asimptomatici, este vital să ții cont de informațiile pe care ți le oferim mai jos!

ace infipte

Cauzele polipului pe fiere

În acest moment, cauzele apariției acestora nu se cunosc foarte bine. Totuși, polipii la fiere sunt asociați cu un metabolism lent. De asemenea, și istoricul familiei poate fi hotărâtor în acest sens și poate crește șansele de a dezvolta această afecțiune.

De asemenea, și bolile gastrointestinale, bolile vezicii biliare, alte afecțiuni neoplazice și nivelul ridicat de colesterol sunt destul de des întâlnite la pacienții care au polipi pe fiere. Din acest motiv, se consideră că ele influențează dezvoltarea polipilor, conform ncbi.nlm.nih.gov.

Simptomele polipilor pe fiere

Principalele simptome ale polipilor pe fiere sunt de cele mai multe ori confundate cu semne ale altor afecțiuni. În majoritatea cazurilor, această afecțiune nu se manifestă. Totuși, există pacienți care pot experimenta:

- stări de amețeală;

- vomă;

- durere de burtă ocazională în partea dreaptă, din cauza obstrucțiilor cauze de mici fragmente de colesterol care se desprind din mucoasa vezicii biliare.

Factori de risc ai apariției polipilor pe fiere

Vârsta și sexul sunt factorii notabili în ceea ce privește apariția polipilor pe fiere. Într-un studiu efectuat pe 1558 de pacienți cu polipi pe fiere, vârsta medie a diagnosticării acestei afecțiuni era de 49 de ani. În majoritatea publicațiilor, această boală apare în principal la bărbați, conform ncbi.nlm.nih.gov.

De asemenea, și pietrele la fiere pot crește probabilitatea de a avea această afecțiune. Se consideră că polipii pot influența formarea pietrelor la fiere și că sunt mai greu de diagnosticat prin radiografie atunci când pietrele sunt prezente, conform sursei citate mai sus.

pietre la fiere

Și pacienții cu sindromul polipilor congenitali, așa cum este sindromul Peutz-Jeghers sau Gardner, pot dezvolta polipi la fiere. Un studiu efectuat pe populația chineză leagă riscul de a dezvolta această afecțiune cu hepatita B cronică, conform ncbi.nlm.nih.gov.

Printre ceilalți factori, se mai numără:

vârsta înaintată (peste 60 de ani);

colangita scleroasă primitivă (afecțiune hepatică cronică).

Diagnosticarea polipilor la fiere

La majoritatea pacienților, această afecțiune este diagnosticată din întâmplare, de cele mai multe ori în cadrul examinărilor abdominale cu ultrasunete sau în timpul colecistectomiei.

Polipii biliari sunt de cele mai multe ori descoperiți în timpul ecografiilor abdominale. În timpul acestei proceduri, se poate vedea ce mărime au, dar se poate stabili și cât de periculoși sunt. Tomografia cu emisie de pozitroni și tomografia computerizată pot ajuta la detectarea celulelor canceroase, în cazul polipilor care au o mărime considerabilă. Aceste teste pot fi folosite pentru a monitoriza polipii pe fiere la timp și pentru a stabili modificările care ar putea indica apariția cancerului biliar.

Tratament pentru polipii pe fiere

Polipii care sunt mai mici de 1 centimetru sunt adesea monitorizați și reevaluați pentru eventualele schimbări care pot să apară și care pot indica prezența cancerului. Așadar, aceștia nu sunt înlăturați prin intervenție chirurgicală. Cei care sunt mai mari de 1,5 centimetri sunt evaluați la 3-6 luni. Dacă după 2 ani nu apare nicio schimbare în dimensiunea polipului, evaluările încetează. În cazul polipilor care sunt mai mici de 0,5 centimetri, nu se recomandă îndepărtarea prin operație.

Polipii pe fiere care sunt suspectați a fi canceroși sunt eliminați prin operație chirurgicală. Pentru cei mai mari, este indicată colecistectomia, pentru a preveni dezvoltarea cancerului biliar.

Tratament naturist pentru polipi la fiere

Atunci când polipii nu sunt canceroși, poți încerca și anumite remedii naturale, care pot să te ajute să scapi de durere, dar și să reduci mărimea lor. Iată ce trebuie să faci:

- bea suc de pere sau mănâncă pere. Acest fruct poate reduce inflamația și sensibilitatea în zona vezicii biliare;

- bea ulei de măsline pe stomacul gol pentru alinarea senzației de durere;

- bea suc de sfeclă până când simptomele dispar;

- consumă legume rădăcinoase, așa cum sunt și morcovii, pentru curățarea conductelor biliare;

- folosește sticle cu apă caldă pentru ameliorarea durerii temporare;

- evită mâncărurile prăjite sau grase;

burgeri

- nu consuma produse lactate cu grăsime și băuturi carbogazoase;

- crește aportul de acizi grași Omega-3, dar și ghimbir, turmeric, fructe și legume.

Dieta polipi colecisti

Iata pe ce alimente ar trebui sa ne axam dieta:

  • Fainoase (paine, chifle, lipie, biscuiti si cereale integrale) cu continut scazut de grasimi
  • Lactate cu continut scazut de grasimi, lapte cu fulgi de ovaz, cu gris, fidea sau orez, branzeturi degresate
  • Carne slaba de pasare (pui, curcan) fara piele, vita slabă, muschiulet de porc, peste proaspat sau congelat
  • Oua fierte moi (de preferat albus), precum si legume proaspete nefibroase, congelate sau conservate, zarzavaturi si legume tinere (fasole verde, dovlecei, spanac, ciuperci, stevie), cartofi copti, fierti sau piure

Cum sunt preveniți polipii pe fiere

Deoarece majoritatea polipilor sunt făcuți din colesterol, principala modalitate de prevenție este reducerea consumului de mâncăruri grase și adoptarea unei diete sănătoase. Iată ce trebuie să faci:

- consumă alimente sărace în grăsimi;

- optează pentru mese dese zilnice, în cantități mici;

- atunci când nu mănânci nimic pe durata întregii zile sau mănânci foarte puțni, este recomandat să nu exagerezi cu cina.

Deși polipii pe fiere nu pot fi preveniți, de cele mai multe ori, ei poate fi tratați prin adoptarea unui stil de viață sănătos, dar și printr-o detectare timpurie.

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (135)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.