Iată cum previi infecțiile de la piscină

Iată cum previi infecțiile de la piscină

Sorina Corneanu

Piscina reprezintă una dintre cele mai mari atracții ale verii. Înotul, distracția cu prietenii, jocurile de apă, muzica antrenantă și cocktailurile sunt doar câteva dintre metodele de relaxare într-un astfel de loc. Însă toate acestea provoacă, anual, o serie de afecțiuni care apar în urma contaminării cu apa infectată. Indiferent cât de curată și îngrijită este o piscină, într-un mediu umed microbii se înmulțesc considerabil și pătrund cu mai multă ușurință în organism, putând cauza probleme genitale, ale pielii, infecții gastrice sau în sfera ORL.

Dacă apa are un miros chimic puternic sau dacă ochii îți lăcrimează ori te ustură atunci când intri în apă, ar trebui să știi că asta se întâmplă cu un motiv. Mirosul puternic, tipic, nu este dat doar de clor. Cel mai probabil este vorba despre o combinație a amestecului de clor cu transpirație și substanțele eliminate din corpurile tuturor celor prezenți.

Vezi în clipul alăturat legătura dintre înotul în piscină și astm:

Dacă nu intenționezi să renunți la distracția în apă, e bine să știi câteva dintre metodele cele mai sigure prin care previi infecțiile de la piscină:

Atunci când te hotărăști să mergi la piscină, asigură-te, în primul rând, că este un loc cât de cât sigur, în care nu s-au semnalat foarte multe cazuri de îmbolnăvire. Dermatita, infecțiile vaginale, otita și tulburările digestive sunt boli destul de deranjante care nu prea merită distracția.

Foarte important, înainte de a intra în piscină, fă un duș și unge-te cu cremă protectoare, eventual chiar cu o cremă cu antibiotic, care să nu permită germenilor să intre în contact direct cu pielea. La ieșirea din piscină, esențial este un alt duș și schimbarea costumului de baie ud cu unul uscat. În felul acesta previi pătrunderea eventualelor bacterii din mediul umed în organismul tău.

piscina

Asigură-te, totodată, că ai venit de acasă cu cel puțin un prosop curat și că nu împrumuți saltele sau șezlonguri. Schimbarea prosopului ud cu unul uscat te ferește de contactul pielii cu mediul umed și te ține departe de infecțiile cutanate atât de frecvent întâlnite la piscină.

Ochelarii de protecție ar trebui să devină o obișnuință pentru toate persoanele care aleg înotul în piscină. Ei au rol important în prevenirea problemelor care pot apărea la nivelul ochilor.

Este esențial să ții cont de un aspect care nu mai necesită explicații: nu înghiți apă! A înghiți apă, la piscină, înseamnă a trimite direct în stomac toate bacteriile aduse, la comun, de o mulțime de oameni și îmbolnăvirea sigură.

Jennifer Gunter, medic la Centrul Medical din San Francisco, a declarat că „25% dintre femeile care suferă de o infecție vaginală au contactat-o prin utilizarea unei toalete publice sau de la înotul în piscine care nu respectă întocmai regulile de igienă”.

Conform spuselor medicilor americani, motivul pentru care ieșim cu ochii roșii din piscină nu este clorul sau vreun alt dezinfectant, ci este vorba despre reacția chimică produsă atunci când clorul se combină cu urina. „Culoarea ochilor înotătorilor indică dacă cineva a făcut sau nu pipi în apă”, a declarat Thomas M. Lachocki, directorul Fundației Naționale pentru Bazine de Înot din Statele Unite.

„Trebuie să reevaluăm tot ceea ce știam despre urină”, spune Evann Hilt, cercetător implicat în studiul microbiologic al urinei. Acum 50 de ani, spune Hilt, a fost dezvoltat primul test pentru depistarea infecțiilor urinare care arăta dacă în urină există anumite bacterii ce produceau infecții urinare. În urma acestuia s-a constatat că urina conține bacterii care provoacă infecții genitale dintre cele mai diverse.

„Cele mai multe infecții contactate la piscină sunt cauzate de persoane care vin și înoată deși suferă de diaree, sunt la menstruație sau au răni deschise”, potrivit reprezentanților Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

Marea rămâne o metodă mai sănătoasă și, de ce nu, mai plăcută de a petrece timpul și de a înota fără griji, iar multiplele sale beneficii asupra sănătății nu întârzie să apară. Totuși, dacă pentru tine înotul în piscină rămâne de preferat, ar trebui să îți iei toate măsurile de precauție.

La ieșirea din apă, atunci când recurgi la dușul de după înot, încearcă Multi-Gyn Tablets 10 tablete efervescente, ideale pentru curățarea zonei intime, prevenirea și tratarea afecțiunilor și mâncărimilor cauzate de diferite bacterii. Produsul se găsește în magazinele Vavianpharma.ro sau în farmacii.

 

ingrijire intima piscina

Multi-Gyn Tablets 10 tablete efervescente - Preț 33.60 de lei

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.