Cum îți cureți corect periuța de dinți

Cum îți cureți corect periuța de dinți

Ramona Jurubita

Sănătatea orală este extrem de importantă și o putem proteja prin cea mai simplă metodă: spălatul pe dinți. Știm cu toții clasica recomandare a medicilor stomatologi: „spălați-vă pe dinți de două ori pe zi!”, dar câți știu oare să curețe corespunzător periuța de dinți, pe care o folosesc zilnic pentru a-și proteja dantura de bacterii? Nu, soluția nu este să o schimbăm la câteva zile, ci să o curățăm corect! Așa cum avem grijă de dinții noștri, trebuie să avem grijă și de produsele/ustensilele pe care le folosim. 

Periuța de dinți este ignorată de multe ori și aruncată mult mai devreme pentru că fie se distrug perii, fie este vizibil neîngrijită și nu mai poate fi folosită. În mod normal, ar trebui schimbată la trei luni, dar din păcate, unele persoane o folosesc mai mult, punându-și sănătatea cavității bucale în pericol. Ce rost are să te mai speli pe dinți dacă instrumentul de curățare nu este igienizat?

Persoană care își spală cu apă de la robinet periuța de dinți.

Vrei să știi cum o poți curăța ca să nu ai probleme? Vei învăța astăzi câteva metode simple care îți vor ușura viața! Crede-ne pe cuvânt, dinții tăi îți vor fi recunoscători dacă faci schimbarea începând de astăzi! 

Spală-te pe mâini înainte să atingi periuța de dinți

Este absolut necesar să te speli pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde înainte să atingi orice obiect de igienă personală. Prin intermediul mâinilor se transmit bacteriile și virușii cel mai ușor, iar prin spălarea cu apă și săpun poți împiedica răspândirea germenilor.  

„Oamenii sunt vulnerabili la microbii care ajung pe mâini și sub unghii.”, a declarat William Martin, președintele Asociației Stomatologice de Stat din Maryland. 

Clătește-o și depoziteaz-o corespunzător

Ar trebui să o clătești bine cu apă fierbinte din abundență după fiecare utilizare, asigurându-te că nu rămân resturi alimentare și pastă de dinți printre peri. După clătire, este absolut necesar să o depozitezi în poziție verticală și să o lași să se usuce la aer. Mediile umede sunt numai bune pentru bacterii, dar cele din periuța de dinți mor în prezența oxigenului. Dacă o lași să se usuce, nu vei avea de ce să îți faci griji.

Germenii se dezvoltă cel mai bine în spații închise și umede, așa că asigură-te că nu o pui într-un dulap sau fix unde apa o va stopi ori de câte ori te speli pe mâini. Ține minte: o pui într-un loc uscat, ferit de umezeală și nu într-un spațiu închis!

În plus, trebuie să știi că fiecare periuță de dinți se depozitează individual. Nu este indicat să o păstrezi în același recipient cu periuța altui membru din familie, nici dacă este vorba de cea a soțului/soției sau de cea a copilului.

Și periuța de dinți trebuie dezinfectată

La fel ca orice alt obiect de igienă personală, și periuța de dinți trebuie dezinfectată periodic. Apa nu îndepărtează întotdeauna toate bacteriile, așa că este bine să te asiguri că depui eforturi suplimentare pentru a avea o bună sănătatea orală.

Apa oxigenată este un dezinfectant eficient în acest caz, care poate distruge bacteriile și poate anihila o gamă largă de microorganisme.

Un alt dezinfectant potrivit pentru igienizarea periuței de dinți este apa de gură antiseptică. Un studiu realizat în 2011 arată că înmuierea periuței în apă oxigenată sau în apă de gură antiseptică a ucis 100% dintre microbi. Parcă deja îți vine să mergi la famacie să cumperi una dintre ele, nu?

O variantă alternativă și mai accesibilă a celor două substanțe dezinfectante este bicarbonatul de sodiu. Acest produs uimitor pe care orice gospodină îl are în bucătărie poate face minuni, având în vedere că are o grămadă de alte întrebuințări, pe lângă utilizarea lui în domeniul gastronomiei. Un amestec obținut din bicarbonat de sodiu și oțet ar putea îndepărta aproape la fel de mulți microbi ca apa de gură sau apa oxigenată.

Bicarbonatul de sodiu, dezinfectant pentru periuța de dinți.

Da, descoperirile nu se opresc aici. Aparent, un alt studiu realizat în 2014 a dovedit faptul că oțetul este un dezinfectant la fel de bun. Iată care este procesul de igienizare a periuței de dinți:

  • O clătești bine cu apă după ce îți simți dinții complet curați;
  • O pui într-o cană în care ai adăugat suficientă apă de gură/apă oxigenată/soluție rezultată din amestecul de bicarbonat și oțet. Trebuie să te asiguri că soluția acoperă toți perii;
  • O lași la înmuiat aproximativ 15 minute. Atenție! Dacă depășești cumva timpul recomandat, riști să o deteriorezi;
  • O clătești bine cu apă înainte de a o folosi din nou.

Tot ce trebuie să știi despre dezinfectarea cu raze UV

Deși s-a dovedit că lumina UV este mai puțin eficientă decât peroxidul de hidrogen și apa de gură, mai multe studii arată că poate ucide în continuare unele bacterii de pe periuța de dinți.
De exemplu, un studiu din 2008 publicat în American Journal of Dentistry a constatat că lumina UV a distrus cu 86% mai mulți germeni decât simpla clătire cu apă rece.

Protejează periuța când o iei cu tine în călătorii

Ar fi bine să ai o carcasă pentru periuța de dinți și să o pui în ea de fiecare dată când pleci la drum. Ai grijă totuși să nu uiți că trebuie complet uscată la aer înainte să o introduci în acel mediu închis în care se pot multiplica bacteriile.

Suportul ermetic poate fi din plastic, sticlă sau din lemn și este suficient să îl clătești cu apă fierbinte pentru a elimina murdăria. Pentru dezinfectarea lui poți folosi aceleași metode utilizate în cazul periuței de dinți.

Nu păstra periuța de dinți mai mult de trei luni

La aproximativ trei – patru luni, trebuie să renunți la periuța ta și să îți cumperi una nouă. Evident, dacă se uzează mai repede, o poți arunca imediat ce observi că nu mai poate fi folosită.
De asemenea, trebuie să scapi rapid de periuța de dinți după ce te vindeci de o boală precum gripa sau răceala, prevenind astfel reinfectarea sau transmiterea către membrii familiei.

O să îți schimbi rutina de îngrijire a periuței de acum înainte? Este important să ai mare grijă de toate obiectele care îți pot crea mari probleme de sănătate dacă sunt lăsate să devină medii propice pentru bacterii.

Citește și: Parodontoza se ia? Află totul despre această boală și dacă poate fi contagioasă

Surse articol: InsiderHealthlineHealth

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale
Incepe quiz
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.