Gura urat mirositoare: cauze si solutii naturiste
Cuprins
Gura urat mirositoare, cunoscuta medical sub termenul de halena sau halitoza, este o problema comuna, insa vestea buna este ca aceasta neplacere poate fi prevenita cu usurinta. Important este sa cunosti cauzele ei, dupa care sa aplici solutia potrivita. Afla ce factori pot sa conduca la o respiratie urat mirositoare, de la cei minori pana la cei care pot sa indice o afectiune mai grava, si la ce remedii naturiste poti sa apelezi cu incredere in acest caz!
Cauzele gurii urat mirositoare
- igiena orala precara: resturile alimentare de pe gingii, limba si dinti sunt descompuse de catre bacterii. Ele degaja o serie de compusi sulfurosi volatili, fapt ce conduce la o gura urat mirositoare.
- alimentele si bauturile cu gust puternic (ceapa, usturoi, cafea, etc): anumite substante din compozitia lor sunt absorbite in sange, dupa care ajung in plamani si se simt in respiratie pana la 72 de ore.
- fumatul: tigarile si trabucurile provoaca o respiratie neplacuta din cauza mirosului puternic. Mai mult decat atat, usuca cavitatea bucala, inrautatind situatia.
- xerostomia (gura uscata - scaderea secretiei salivare): saliva este esentiala pentru curatarea gurii si eliminarea mirosului neplacut. Persoanele care au o problema cu glandele salivare se confrunta des cu aceasta problema, in special daca obisnuiesc sa doarma cu gura deschisa sau urmeaza un anumit tratament medicamentos, unde sunt vizati in special cei care sufera de hipertensiune ori de afectiuni urinare.
- boala parodontala: placa bacteriana ramasa pe dinti favorizeaza formarea tartrului, un depozit organo-mineral de culoare galben-bruna. El irita gingiile si conduce chiar la indepartarea lor din jurul dintilor. Astfel resturile alimentare se indeparteaza mai greu, iar placa bacteriana colectata in spatiile respective devine cauza unei guri urat mirositoare.
- carii si infectii ale cavitatii bucale: bacteriile care provoaca aparitia cariilor sau a abceselor sunt si ele vinovate de halena.
- afectiuni respiratorii: cavitatea bucala poate sa degaje un miros neplacut si daca suferi de o infectie a sinusurilor, bronsita cronica sau alte afectiuni de acest tip.
- diabet, afectiuni renale, hepatice, boala de reflux gastroesofagian: mirosul ciudat al cavitatii bucale poate fi un simptom al acestor boli. Spre exemplu, daca ai probleme cu rinichii sau cu ficatul, poti sa simti un miros de peste in gura. In schimb, diabetul pierdut de sub control provoaca un miros de fructe fermentate.
Remedii pentru gura urat mirositoare
In functie de factorul sau factorii care conduc spre o gura urat mirositoare, se vor stabili si pasii esentiali in acest caz. Bineinteles, primele masuri pe care le poti lua tin de igiena orala:
- spala-te pe dinti dupa fiecare masa, macar dimineata si seara, fara sa uiti de curatarea limbii, un loc extrem de indragit de bacterii;
- foloseste apa de gura si ata dentara zilnic;
- consuma apa pentru a inlatura bacteriile si a-ti pastra gura umeda;
- renunta la fumat;
- inlocuieste periuta de dinti la trei luni, timp in care o poti igieniza cu ulei esential de lamaie. Afla de AICI cum!
- consulta periodic un medic dentist pentru a tine sub control dezvoltarea anumitor afectiuni.
Pe langa aceste masuri necesare pentru prevenirea mirosului neplacut al cavitatii bucale, poti sa apelezi si la urmatoarele remedii naturiste.
- consuma telina si morcovi pentru a impiedica depunerea placii bacteriene. Aceste alimente pot sa devina gustarile tale favorite de peste zi.
- patrunjelul lupta impotriva halenei. Se pare ca clorofila din compozitia lui combate mirosul neplacut al gurii. Cateva frunze consumate dupa masa te vor scapa de aceasta neplacere.
- uleiul esential de menta si cel de arbore de ceai improspateaza respiratia si pun pe fuga bacteriile din cavitatea bucala. Aplica o cantitate mica pe o periuta de dinti si spala-te ca de obicei.
- bicarbonatul de sodiu este considerat un remediu bun la toate, astfel ca poate fi utilizat cu incredere daca ai gura urat mirositoare. Foloseste-l atat pentru dinti, cat si pentru limba. Ai grija sa nu apelezi zilnic la efectele lui, deoarece iti poate sensibiliza dintii.
- cea mai buna apa de gura poate fi obtinuta dintr-un amestec format din apa oxigenata si apa plata, ambele folosite in cantitati egale. Desi este benefica, nu este indicat sa faci excese.
Scapa de gura urat mirositoare cu aceste remedii naturiste! Halena este provocata de cele mai multe ori de o igiena precara a cavitatii bucale, insa nu ar trebui sa pierzi din vedere nici faptul ca ea poate fi un simptom al unor afectiuni, astfel ca este indicat sa te asiguri ca nu ai nicio problema prin realizarea unor analize.