Respiratia urat mirositoare - de ce apare si cum o tratam?

Respiratia urat mirositoare - de ce apare si cum o tratam?

Masha Florea

Halena reprezinta respiratia neplacut mirositoare, fiind un motiv de frustrare pentru orice persoana care se ingrijeste dar care nu are rezultate optime. O respiratie placuta este foarte importanta, in primul rand din considerente medicale, aceasta semnificand o stare buna de sanatate bucala si nu numai, si in al doilea rand din punctul de vedere al relatiilor interumane.

Cauzele respiratiei urat mirositoare



Principalul motiv pentru care apare halena este curatarea incompleta a limbii in timpul periajului. Suprafata limbii este rugoasa si acumuleaza celule descuamate si resturi de mancare, adica un substrat nutritiv perfect pentru bacteriile ce traiesc in cavitatea bucala si care elimina compusi de sulf, determinand mirosul specific.

Alte cauze stomatologice se refera la igiena precara, placa si cariile dentare, dar si gingivita si periodontita, xerostomia (gura uscata prin scaderea fluxului salivar), cresterea pH-ului salivar in urma unei diete bazate pe carne. In total, cauzele orale reprezinta 85% din totalitatea cauzelor de halena.

Printre cauzele mai putin frecvente, se numara amigdalita acuta, infectiile virale (mononucleoza infectioasa), sinuzita, bolile pulmonare cum sunt bronsiectaziile si abcesele pulmonare sau chiar cancerul situat la nivelul cavitatii bucale.

Bineinteles, exista si halene specifice pentru afectiuni majore, cum este halena diabetica (un miros asemanator cu cel al acetonei sau al merelor verzi), halena uremica pe care o intalnim in insuficienta renala, mirosul fetid al repiratiei intalnit in obstructia intestinala, dar si fetorul hepatic intalnit in insuficienta hepatica.

Cauze minore de respiratie neplacuta sunt si consumul de alcool, fumatul sau chiar cafeaua. De asemenea, anumite alimente, ceapa si usturoiul, sunt recunoscute pentru efectul neplacut pe care il au asupra respiratiei.

Halena fiziologica

 

Da, exista si o respiratie neplacuta care este normala. Aceasta este halena pe care o ai dimineata, imediat dupa ce te-ai trezit din somn. Cauza acestei halene este scaderea secretiei de saliva in timpul somnului, fapt ce impiedica curatarea optima a cavitatii bucale de bacterii. Daca acesta este singurul moment in care halena se manifesta, poti sta linistita! Nu trabuie decat sa urmezi masurile de igiena orala, si aceasta dispare "ca prin minune". 

 

Tratamenul respiratiei urat mirositoare


Cel mai important in acest caz este sa ai o igiena orala foarte bine pusa la punct. Cu totii stim ca trebuie sa ne spalam pe dinti de cel putin 2 ori pe zi, insa majoritatea uita ca periajul dentar are si o durata optima de 3 minute. Pentru a fi sigura ca atingi aceasta limita de timp, alege-ti o melodie cu aceasta durata, si periaza-ti dintii in timp ce o asculti. Nu uita sa folosesti ata dentara pentru a elimina toate resturile alimentare dintre dinti, sa iti cureti limba si obrajii, si sa folosesti apa de gura. Incearca sa folosesti produse de igiena orala care contin zinc sau dioxid de clor - acestea au capacitatea de a elimina mirosul neplacut pentru 8 ore.

Ai grija la tratamentele pe care le folosesti. Unele medicamente au ca si efect secundar xerostomia - printre ele se numara antihistaminicele, unele medicamente pentru astm sau hipertensiune arteriala, antidepresivele. Si, desi nu ai cum sa renunti la tratamentele pe care le iei pentru diferite afectiuni, poti avea grija sa ai tot timpul o sticla de apa cu tine, si sa iti clatesti gura de cate ori ai ocazia.

Renunta la obiceiurile nesanatoase, cum este consumul de tutun sau de alcool. Alcoolul deshidrateaza, deci scade secretia salivara. Si consumul de cafea trebuie redus, intrucat mirosul pe care il determina este foarte greu de eliminat. Insa o poti inlocui cu succes cu ceai verde, spre exemplu.

Atunci cand mananci in oras si nu ai posibilitatea sa iti cureti dintii, foloseste cu incredere guma de mestecat fara zahar. Aceasta stimuleaza secretia salivara si ajuta la eliminarea resturilor de alimente care se opresc in spatiile dintre dinti. Atentie! Recomandam guma fara zahar, nu bomboanele mentolate care contin zahar, un nutrient cu care bacteriile se hranesc.

Desigur, daca ai incercat toate aceste metode dar inca nu ai reusit sa elimini halena, mergi la un stomatolog pentru a evidentia eventualele probleme dentare sau la un medic internist pentru a cauta o afectiune mai grava.

Stiai ca...?


...pseudo-halitoza este o afectiune a persoanelor care cred ca au respiratie neplacuta, acest lucru nefiind adevarat? Acestia pot fi convinsi de catre medic in timpul diagnosticului si terapiei ca nu au o problema medicala.
...halitofobia este boala de care sufera persoanele care nu au respiratie neplacuta, dar care sunt siguri ca au halena. Acestia sufera de frica de a avea halena, si frica de a-i enerva pe cei din jur din aceasta cauza. Acesti pacienti nu pot fi convinsi ca nu au nicio afectiune si trebuie trimisi catre psihoterapeut.
Articolul urmator
Casexie: ce este și de ce apare
Casexie: ce este și de ce apare
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (38)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Lav L-Adi
    12 noiembrie 2012 20:08

    Buna. sotul meu are parodontoza si are destul de urat mirositoare respiratia... foloseste apa si pasta parodontax dar degeaba... ce recomandare ne-ati da? operatie clasica sau cu laser? suntem din baia mare si laser nu am gasit decat in bucuresti. oare merita un drum pana acolo? multumesc

    Ramon!k (anonim)
    10 noiembrie 2012 18:06

    As fi vrut la acest articol si ceva exemple/recomandari de produse, cu preturile aferente. In rest, numai de bine!