În plină pandemie, România se confruntă cu o criză majoră de medicamente esențiale

În plină pandemie, România se confruntă cu o criză majoră de medicamente esențiale

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Pandemia de coronavirus a umbrit în ultima vreme celelalte lipsuri serioase ale sistemului sanitar românesc. În plină luptă cu virusul Covid-19 a ieșit la iveală o criză din industria sănătății, în urma cărora bolnavii sunt cei care au cel mai mult de suferit. 

Un medicament antidiabetic oral lipsește de câteva luni din mai multe farmacii din țara noastră. Oficialii, dar și unii farmaciști, dau vina chiar pe pacienții care și-au făcut stocuri, în timpul carantinei. Medicamentul vital pentru bolnavii de diabet tip II lipsește din farmacii din orașe precum Bacău, Sibiu, Buzău sau Baia Mare, iar unii farmaciști chiar au început să se reorienteze către produse înlocuitoare, aduse din Franța.

Bolnavii merg la farmacii, dar se lovesc de răspunsul vehement al farmacistului: "Nu există, nu reușim să aducem", scrie Digi 24. Farmaciștii plasează comenzile, însă medicamentul lipsește din depozitele producătorilor. Distribuitorii consideră că în timpul pandemiei s-a oprit importul și din această cauză nu se mai găsesc medicamentele esențiale pentru bolnavi. 

Criză de medicamente în România

Pacienții sunt singurii care au de suferit în această situație. Oficialii pasează vina unul către celălalt, iar bolnavii au ajuns să recurgă la soluții de urgență. Multe persoane au apelat la cunoștințele din străinate pentru a-și procura medicamentele esențiale.

Citește și: 5 medicamente care îți pot distruge sănătatea dacă le iei frecvent

"Și acuma mi-am făcut rost din Ungaria. De ce acolo este și la noi nu este și nu-i de o lună, două, că e de mult treaba asta, lipsă de medicamente. Eu amândouă medicamentele astea și de diabet și de glandă îmi trebuie, atâta mă stresez că mă îmbolnăvesc mai rău", a declarat o pacientă, pentru Digi24. 

Antidiabeticele orale nu sunt singurele care lipsesc de pe rafturile din farmacii. O situație similară se întâmplă și cu alte medicamente esențiale, a căror lipsă a fost semnalată încă de la începutul pandemiei.

"Din păcate, suferă bolnavul român, fiindcă nu ajunge să își ia medicația în cantitatea necesară și atunci își ajustează și efectele pe termen lung nu sunt cele dorite. În continuare găsim greu unele antibiotice, suplimentele alimentare pe bază de vitamina C, D, zinc se găsesc și ele în cantități mai limitate.", a declarat președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, Simina Ardelean-Timiș, conform sursei citate. 

Surse articol: Digi24 / Libertatea.ro / Gazetademaramures

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile
Sportul este cel mai bun „tratament” pentru depresie și anxietate, spun studiile
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.