Infecția urinară la bărbați: cauze, simptome și tratament

Infecția urinară la bărbați: cauze, simptome și tratament

Sorina Corneanu

Deși infecția urinară este mai frecventă la femei decât la bărbați, nici aceștia din urmă nu sunt feriți de astfel de probleme. Pentru că este destul de atipic ca un bărbat cu vârsta sub 50 de ani să se confrunte cu infecție urinară, analizele rinichilor, ale vezicii urinare și ale prostatei sunt obligatorii! În cazul în care prostata este mărită, acest lucru poate afecta buna funcționare a vezicii urinare, favorizând infecțiile urinare.

Vezi 5 remedii naturiste care te scapă de prostata mărită!

Cauzele infecției urinare la bărbați

Cea mai comună cauză a infecțiilor urinare la bărbați este existența bacteriilor care provin din intestin. Deși acestea nu sunt nocive în intestin, ajunse în alte părți ale corpului, pot cauza numeroase probleme. Când aceste bacterii ajung în tractul urinar, apar infecțiile urinare.

Alți factori care pot cauza infecția urinară la bărbați includ:

- consumul unei cantități insuficiente de lichide;

diabetul zaharat;

- incontinența fecală;

- intervenția chirurgicală în zona tractului urinar.

Pentru a preveni infecția urinară, este importantă evitarea colonizării tractului urinar cu bacterii. În acest sens, nu te abține să urinezi, bea o cantitate suficientă de lichide și păstrează zona intimă curată și uscată!

Există trei tipuri de infecție urinară:

Infecția vezicii urinare - frecvent întâlnită în cazul bărbaților care practică sexul anal sau care nu sunt circumciși.

Infecția în uretră - apare atunci când o bacterie afectează tractul urinar.

Infecția rinichilor - este o consecință a răspândirii bacteriilor din vezică la rinichi.

durere rinichi

Simptomele infecției urinare la bărbați

Durere la urinare

Infecția din vezica urinară cauzează, de obicei, durere ascuțită la urinare și, în unele cazuri, dureri în abdomenul inferior. Urina poate deveni tulbure, cu miros neplăcut, fiind însoțită de cantități mici de sânge. Un test de urină poate confirma diagnosticul și poate identifica bacteria responsabilă de declanșarea infecției. Dacă medicul suspectează că ar putea fi vorba despre o mărire a prostatei, e posibilă recomandarea unui examen rectal.

Febră și disconfort

În unele cazuri, infecția urinară poate fi însoțită de febră și o stare generală de disconfort. Atunci când infecția este la nivelul rinichilor, aceasta poate provocă dureri lombare, situate exact deasupra rinichilor, dar și stări de vomă, febră și apatie. În cazul bărbaților în vârstă, singurul simptom poate fi o stare generală de rău.

Teste de laborator pentru infecția urinară la bărbați

Deoarece simptomele unei infecții urinare pot fi comune mai multor afecțiuni, sunt necesare mai multe teste de laborator pentru confirmarea diagnosticului.

O probă de urină este, de obicei, principalul test solicitat, însă pot fi recomandate și teste rapide, mai puțin cunoscute, cum ar fi banda de testare a urinei, care presupune introducerea unei benzi speciale în urină, pentru a observa eventuale modificări. Dacă banda își modifică aspectul inițial, atunci urina conține o cantitate ridicată de bacterii.

infectie urinara barbat

Tratamentul infecției urinare la bărbați

În urma testelor efectuate, în funcție de simptomatologia fiecărui pacient, tratamentul se va baza fie pe antibiotice, fie pe medicamente care reduc disconfortul local. Consumul unei cantități corespunzătoare de lichide, mai ales dacă te confrunți cu febră și slăbiciune, te poate ajuta să previi deshidratarea și să te recuperezi mai repede.

Vezi cum poți trata natural infecția urinară!

În cele mai multe cazuri, simptomele se ameliorează în doar câteva zile, iar infecția se vindecă fără probleme. În cazul în care simptomele nu se ameliorează, e posibil ca unele bacterii să fie rezistente la antibiotice, caz în care sunt necesare analize suplimentare. Netratată, infecția urinară se poate răspândi și poate cauza infectarea gravă a prostatei.

Infecțiile recurente sau de lungă durată pot provoca leziuni permanente sau chiar letale, mai ales dacă bacteriile intră în sânge și provoacă septicemie.

Nu ignora simptomele doar pentru că ești bărbat! Senzația de arsură la urinare, urinarea frecventă, durerile în abdomenul inferior și starea generală de rău sunt semne care îți spun că ar trebui să mergi la medic. Oricât de banală poate părea, o infecție urinară netratată poate deveni fatală!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.