Legarea trompelor uterine: argumente pro și contra

Legarea trompelor uterine: argumente pro și contra

Redactor Andreea Baluteanu

Ești decisă să nu aduci un copil pe această lume atât de tulbure? Ai născut deja și nu mai vrei să îți mărești familia? Nu te vezi niciodată mămică, ai alte planuri de viață sau preferi să nu mai suplimentezi și tu numărul deja mare al populației, rezumându-te să adopți un suflet deja prezent pe lume? Oricare dintre argumentele de mai sus pot fi suficiente pentru a decide legarea trompelor uterine.

Operația este o procedură care presupune sterilizarea completă a femeilor, așa că nu e deloc de glumit cu ea. Mai mult, te atenționăm că studiile precizează că până la 25% dintre femeile care au apelat la legarea trompelor uterine au regretat în timp decizia luată. Tocmai de aceea, azi îți spunem care sunt avantajele și dezavantajele acestei proceduri, dar și tot ceea ce mai trebuie să știi despre ea.

Ce presupune legarea trompelor uterine?

Printre cele mai cunoscute metode de contracepție feminină se numără anticoncepționalele, steriletul, diafragma, sau, mai nou, dispozitivul intrauterin. Ce au însă în comun? Toate presupun anumite acțiuni ale tale sau nu sunt permanente.

trompe uterine

Cu totul altfel stă treaba cu legarea trompelor uterine sau „ligatura trompelor”, așa cum mai este numită procedura. Practic, această operație presupune închiderea permanentă a tuburilor falopiene sau a trompelor uterine. Dat fiind faptul că prin intermediul trompelor ovulele nefertilizate trec din ovar către uter, atunci când pasajul este blocat, fertilizarea nu mai este posibilă. Prin urmare, nu e mai e loc nici de potențial de sarcină.

Legarea trompelor uterine este realizată prin intermediul unor incizii în abdomen (laparotomie) sau cu introducerea unui tub cu o cameră anexată la capătul său (laparoscopie). Vei fi sub anestezie, așa că nu trebuie să te îngrijoreze durerea, deși va exista un disconfort accentuat în zilele următoare procedurii.

Dau sau nu pentru legarea trompelor uterine?

Am menționat mai sus acel procent de femei care regretă legarea trompelor uterine deoarece trebuie să conștientizezi că decizia e musai să fie luată în mod întemeiat. Nu o face în urma unui capriciu, dacă ești foarte  tânără sau dacă ți se pare că așa e „cool”.

Pe de altă parte, atunci când hotărârea ta e implacabilă, operația se poate dovedi una dintre cele mai bune măsuri de contracepție. Vezi mai jos care sunt avantajele sale!

E permanentă. Dacă nu mai vrei copii, poți sta liniștită din acest punct de vedere.

E eficace. Legarea trompelor uterine are o rată de succes de aproximativ 99%, așa că numai 1 din 200 de femei ajung însărcinate, conform WebMD.

Nu îți afectează libidoul. Vei simți în continuare dorință fizică și după procedură, ba, mai mult, vei avea o atitudine mai relaxată față de sex.

Nu produce nici modificări hormonale. Dacă multe dintre pilulele contraceptive prezintă acest efect advers, nu este cazul cu legarea trompelor uterine. Vei avea în continuare ciclu menstrual, nu va fi accelerată menopauza, nu te vei îngrășa, nu vei suferi de tulburări de dispoziție și nici de dureri menstruale.

Nu e nevoie să ții o planificare strictă. Duse sunt zilele când îți setai alarma ca să nu uiți să îți iei pilula.

Poate reduce riscurile de cancer ovarian. Deși nimeni nu a găsit încă explicația, se pare că printre femeile care au ales această metodă de contracepție sunt mai puține cazuri de cancer ovarian.

Reprezintă o măsură de siguranță dacă nu mai poți avea o sarcină. În cazul în care sănătatea nu îți mai permite să ai copii, legarea trompelor uterine te va ține la adăpost.

De partea cealaltă, iată și principalele contraargumente la operația de legare a trompelor uterine.

E permanentă. Cum am spus, dacă te trezești la un moment dat că vrei copii, va fi destul de dificil să anulezi decizia luată. Deși există o operație care „dezleagă” trompele uterine (mai multe despre ea, mai jos), numai aproximativ o jumătate dintre femeile care au ales ligatura trompelor au mai putut avea copii.

E eficace, dar nu atât de eficace. Cu toate că nicio metodă de contracepție nu e 100% sigură (în afară de abstinență), poți tu să fii acea o femeie din 200 care să rămână însărcinată cu tot cu trompele legate.

Iar sarcina poate fi foarte periculoasă. Sarcina extrauterină în cazul legării trompelor pune mari probleme de sănătate. Fetusul se dezvoltă acum în trompe, nu în uter.

E destul de costisitoare. Deși e adevărat că prețul e depășit de ceea ce plătești pentru celelalte mijloace de contracepție pe tot restul vieții, nu poate fi nici ignorat.

Presupune anumite riscuri. Deși legarea trompelor uterine nu durează mai mult de 40 de minute, tot are anumite pericole, precum orice altă intervenție chirurgicală. Poți avea sângerări interne, pot fi afectate organele apropiate, precum vezica urinară, intestinele sau vase de sânge, poți suferi de infecții sau poți avea reacții adverse la anestezie. De asemenea, te vei confrunta cu dureri destul de mari în zilele de după operație.

Nu te păzește de BTS-uri. Practic, va trebui să folosești în continuare prezervativul, ceea ce poate fi un punct negativ.

Cât costă legarea trompelor

Dacă tot am discutat acest aspect, să vedem ce sumă ar trebui să scoți din buzunar pentru operație de legare a trompelor uterine.

În general, prețul unei operații de sterilizare prin legarea trompelor poate porni de la 100 de euro și ajunge până la 800 de euro.

În aceste valori sunt incluse anestezia (dacă optezi pentru locală sau generală), materialele utilizate, tarifele practicate de doctor sau de clinică, dar și facilitățile sau renumele spitalului.

Ciclul menstrual după legarea trompelor

Legarea trompelor nu va duce la stoparea ciclului menstrual și nici nu va provoca menopauza. În general, viața ta se va desfășura după același tipar.

Dar, dacă anumite metode de contracepție pot ajuta cu echilibrarea ciclului menstrual, nu este cazul cu legarea trompelor. Problemele pe care le aveai înainte de intervenție vor continua în același ritm.

Dezlegarea trompelor uterine

Dezlegarea trompelor uterine este posibilă și, conform specialiștilor, procedura poate avea o rată de succes de până la 98%. Operația poartă numele de reanastomoză tubară și presupune reconectarea tuburilor falopiene.

Chiar dacă procedura este în general simplă, nu este întotdeauna garantat că vei rămâne însărcinată după ea. De fapt, un viitor bebe va depinde și de vârsta ta, de starea generală de sănătate sau de măsura în care operația de sterilizare afectase trompele uterine.

Este posibil de asemenea ca medicul să considere că nu ești candidata ideală pentru dezlegarea trompelor uterine. În acest sens, el va lua în calcul factori precum: vârsta ta, indicele de masă corporală, gradul în care au fost afectate trompele uterine, dar și alți factori ce contribuie la fertilitate.

femeie la ginecolog

Legarea trompelor și durerile de cap

Deși legarea trompelor uterine este o procedură care nu antrenează prea multe efecte adverse, pot fi și cazuri în care presupune unele inconveniente. Fenomenul poartă numele de sindromul post legarea trompelor și poate include în general modificări ale ciclului menstrual: menstruații abundente și dureroase, prelungirea lor, sângerări în afara menstruației.

De asemenea, unele femei au inclus pe lista de efecte negative de după procedura de legare a trompelor simptome precum: migrenele, greața, depresia, oboseala, tulburările de dispoziție sau pierderea libidoului.

Astfel, este posibil să experimentezi dureri de cap după legarea trompelor, deși fenomenul e în general restrâns.

Clinici pentru dezlegarea trompelor

Dezlegarea trompelor este realizată în câteva clinici din țară. Iată unde poți merge în cele mai mari orașe!

Servicii de laparoscopie ginecologică poți găsi disponibile în București la Royal Hospital, Femme Boutique Medical sau în rețelele private de sănătate, printre altele. Contactează de fiecare dată însă specialiștii pentru a te asigura că au disponibile și serviciile de dezlegare a trompelor.

În Iași, Clinica privată de obstetrică-ginecologie a  Dr Cărăuleanu, dar și rețeaua de Spitale și Centre Medicale Arcadia sunt locații excelente unde poți regăsi din nou șansa de a avea un copil după operația de legare a trompelor uterine.

Euromaterna (Spitalul Privat de Obstetrica si Ginecologie Euromaterna) situat în partea de nord a orașului Constanța îți oferă de asemenea unele dintre cele mai bune servicii ginecologice. Tot în Constanța poți apela și la Spitalul Privat ISIS, unde se realizează proceduri de reanastomoză tubară.

În Cluj, poți apela la serviciile Novogyn, al Spitalului Privat de Obstetrică și Ginecologie Gynia sau la Centrul Medical Halmasan. Nu uita să confirmi însă disponibilitatea procedurii de dezlegare a trompelor.

Păcatul legării trompelor

Din punct de vedere creștin, orice metodă de contracepție care presupune mutilarea este considerată a fi un păcat și repudiată de către Biserică.

În ceea ce privește legarea, secționarea sau clamparea trompelor uterine, Catechismul Bisericii Catolice a inclus aceste practici ca fiind metode de auto-mutilare, fără să mai permită ovulului să fie fecundat.

Sfatul nostru este ca, dacă frecventezi biserica, să discuți cu duhovnicul tău. Expune-i motivele tale și ajungeți împreună la o concluzie cu care să te simți confortabilă. Nu uita, însă, în cele din urmă, decizia este a ta și numai a ta.

Fertilizare în vitro cu trompele legate

Nu te vom minți: șansa de a mai rămâne însărcinată după o operație de legare a trompelor uterine, pe cale naturală, este destul de mică. Deși procedura de dezlegare a trompelor are o rată mare de succes, ca atare, ea nu garantează o sarcină ulterioară.

Astfel, experții nuanțează că numai una din 1000 de femei care a ales să apeleze la ligatura trompelor mai are un bebe în mod natural după dezlegarea lor, în decurs de un an. Raportul crește în următorii ani, dar șansele sunt tot restrânse.

De partea cealaltă, fertilizarea în vitro este cea mai bună soluție dacă te-ai răzgândit și regreți procedura de legare a trompelor uterine. Nici măcar nu mai trebuie să apelezi la reanastomoză tubară, deoarece astfel ovulul fertilizat în laborator este transferat direct în uter.

După cum ai văzut, legarea trompelor uterine este o metodă de contracepție eficientă, dar care presupune un angajament pe termen lung. Gândește-te bine înainte de a lua decizia și asigură-te că este exact ceea ce îți dorești!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Ce creatură mistică te protejează?
Incepe quiz
Ce creatură mistică te protejează?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.