Gestul zilnic care te poate îmbolnăvi de cancer ovarian

Gestul zilnic care te poate îmbolnăvi de cancer ovarian

Redactor Andreea Baluteanu

Numărul cazurilor de cancer ovarian a crescut în ultima perioadă, această boală fiind catalogată de medici drept una dintre afecţiunile cu cele mai mici rate de supravieţuire. Cercetătorii s-au preocupat intens de incidenţa sa şi, chiar dacă nu au reuşit să găsească un leac, au făcut descoperiri surprinzătoare în ceea ce priveşte cauzele cancerului ovarian!

Însă ceea ce ne alarmează este concluzia unui nou studiu: unul dintre obiceiurile de la care multe femei nu se abat poate constitui cauza cancerului ovarian!

Spălăturile vaginale pot creşte riscul de apariţie a cancerului ovarian

Multă vreme, a fost popularizată şocanta teorie că vaginul este un loc murdar, care trebuie curăţat cu consecvenţă pentru a-şi păstra sănătatea. Însă ultimele descoperiri în domeniu ne indică tocmai contrariul: nu numai că vaginul este dotat cu un sistem de auto-igienă ultraeficient, dar este mai curat şi decât cavitatea bucală!

Cu toate acestea, multe femei continuă să practice cu religiozitate spălăturile vaginale, şi nu întotdeauna la indicaţia doctorului. Remedii naturiste precum oţetul de mere, ceaiul de gălbenele, apa şi bicarbonatul de sodiu, dar şi produsele farmaceutice sunt plasate la rang de cinste în baia unei femei care vrea un vagin curat ca lacrima, dar care sfârşeşte prin a fi victimă sigură pentru o serie de afecţiuni!

Ce faci greşit, astfel încât să devii candidată la una dintre cauzele cancerului ovarian? Duşurile vaginale sunt inamici ascunşi sub chip de prieten: ele pot distruge lactobacilii, microorganisme prezente în mod natural în vagin şi care menţin pH-ul acid, o formă de protecţie împotriva bacteriilor şi ciupercilor.

Se ştie, de asemenea, că duşurile vaginale sunt şi o cauză a apariţiei candidozei, dar un studiu recent desfăşurat de National Institute of Environmental Health Sciences sugerează că ele s-ar putea număra chiar printre cauzele cancerului ovarian. Detaliile cercetării sunt şi mai terifiante: institutul a urmărit peste 41 000 de femei ale căror surori fuseseră diagnosticate cu cancer la sân, pe parcursul unui an. La încheierea termenului, 154 dintre acestea sufereau de cancer ovarian, iar cele care mărturisiseră că practicau spălăturile vaginale erau de două ori mai expuse!

Deşi studiile sunt trecute deseori cu vederea din cauza caracterului lor contradictoriu, doctorii au îmbrăţişat de această dată rezultatele obţinute. Citată de Allure, Ana Isabel Tergas, profesor de ginecologie oncologică la Columbia University, a considerat studiul valid, dar a ridicat un semn de întrebare: dacă nu duşurile vaginale provoacă boala, ci cancerul ovarian şi spălăturile au aceeaşi cauză?

Acelaşi punct de vedere este împărtăşit şi de Raquel B. Dardik, profesor de obstetrică şi ginecologie la Langone Medical Center din New York, care oferă o posibilă explicaţie: „Femeile care practică duşurile vaginale pot să o facă pentru că suferă de infecţii şi probabil acestea determină o inflamare a ţesuturilor, ceea ce creşte incidenţa cancerului.”

Oricum, medicii sunt de acord asupra unui punct: ar trebui să renunţi la spălăturile vaginale, cu excepţia cazului în care o autoritate în domeniu ţi le recomandă!

Că se numără sau nu printre cauzele cancerului ovarian, duşurile vaginale sunt un obicei care îţi poate face mai mult rău decât bine. Tu le practici?

Citeşte aici şi despre un simptom ignorat al cancerului uterin, pe care nici măcar doctorii nu l-au recunoscut!

Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Cum ar trebui să arate machiajul tău zilnic, în funcție de personalitate
Incepe quiz
Cum ar trebui să arate machiajul tău zilnic, în funcție de personalitate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (20)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.