Medicul Tudor Ciuhodaru, mesaj alarmant: "Noul coronavirus a depășit cinci bariere majore și a generat o epidemie fără precedent"

Medicul Tudor Ciuhodaru, mesaj alarmant: "Noul coronavirus a depășit cinci bariere majore și a generat o epidemie fără precedent"

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Tudor Ciuhodaru a lansat, în această dimineață, un mesaj mai mult decât îngrijorător în legătură cu cea mai mare frică din prezent a omenirii - epidemia cu virusul ucigaș din China, cunoscut sub numele de coronavirus. Ce a avut de spus medicul trebuie citit integral și dat mai departe tuturor cunoștințelor, situația este mai mult decât gravă!

 "E oficial. E alertă globală (OMS). Noul coronavirus a depășit cinci bariere majore și a generat o epidemie fără precedent. Decizia OMS înseamnă că există riscul ca infecția să se propage rapid de la om la om și în afara Chinei. Măsurile de prevenție sunt extrem de importante.

Sursa Facebook

Ce trebuie să știți

1. E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial. În doar o lună sunt peste 20 de țări afectate, numărul cazurilor a crescut de peste 10 ori (9776 de cazuri confirmate) iar în ultimele 24 de ore numărul deceselor a crescut cu 50% (213).

2. Virusul a depășit deja cinci bariere majore și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos). Trebuie să acţionăm acum pentru a limita răspândirea bolii. Am cerut deja Parlamentului și Comisiei un plan de intervenție la nivel european pentru că (!!!) virusul a depășit deja cinci bariere majore:
• S-a dovedit transmiterea de la om la om în China (inițial considerat zoonoză).
• A depășit rapid granițele Chinei (18 țări afectate).
• Amenință acum și Europa. Virusul se răspândește rapid. În doar o săptămână au fost confirmate în Franța 5 cazuri, Germania e a doua țară afectată urmată de Finlanda. Probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa- conform anunțului Ministrului francez al Sanatatii, doamna Agnes Buzyn.
• S-a transmis de la om la om și în alte țări (Germania).
• Numărul cazurilor a depășit pe cele din pandemia cu virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) (tot din China-Guadong-37 de țări afectate în 2002, 8000 de cazuri, 1 din 10 pacienți nu a supraviețuit) și virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a supraviețuit).

3. Virusul face parte din familia coronavirusuri (alături de 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus) la care se adaugă virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) și virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu):
• Sursa virusului nu e încă identificată (sunt suspiciuni privind șerpii sau liliecii dar mai probabil e vorba de alte mamifere și păsări).
• Transmiterea de la o persoană la alta se face pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate.
• Perioada medie de incubație este de 7 zile (între 2 și 12 zile).
• Simptomele sunt pseudogripale includ febra și tulburările respiratorii.
• Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).
• Nu există vaccin pentru acest virus.

ATENȚIE!!! Sunt 5 măsuri simple simple de prevenție (aceleași ca pentru orice viroză):

1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

5.Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Scurt istoric:

1.Primele cazuri de pneumonie cauzate de acest virus au apărut în Wuhan. (se pare că în legătură cu piața Hua Nan de pește dar și de păsări, lilieci și animale sălbatice).
2.Pe 13 ianuarie a fost identificat primul caz în afara Chinei. (în Thailanda- o femeie din China a fost plasată în carantină) urmat de noi cazuri în Japonia și Coreea. În China mai multe orașe mari au fost afectate- printre care Beijing, Shenzhen și Shanghai.
3.În mai puțin de 2 săptămâni sunt noi cazuri în Filipine, Vietnam, Taiwan, Thailanda, Arabia Saudită, Singapore, Statele Unite, precum şi în teritoriile chineze Hong Kong şi Macao.
4. Autoritățile din China au crescut nivelul de alertă „Urgență” – nivel 3 din 3 și au luat deja măsuri speciale (plasând în izolare peste 60 de milioane de persoane, 18 orașe închise, prelungirea vacanței școlare până pe 20 februarie, au intensificat controalele de sănătate în toate punctele de trecere a frontierei și au anulat festivitățile prilejuite de aniversarea Anului Nou chinezesc). Guvernul Statelor Unite a aranjat ca un avion charter să evacueze toți diplomații din orașul Wuhan și alte state se pregătesc de operațiuni similare.
4.Virusul a depășit cinci bariere majore și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos), apreciază profesorul Jonathan Ball de la Universitatea din Nottingham.
6. Am solicitat ieri Parlamentului și Comisiei un plan de intervenție la nivel european constând în trei măsuri esențiale având ca obiectiv limitarea răspândirii virusului.
7. Uniunea Europeană a activat mecanismul intern de alertă rapidă.
8. Se ia în calcul activarea Mecanismului de Protecție Civilă pentru a facilita transportul de echipamente specializate (la cererea statului membru) și pentru repatrierea cetățenilor europeni.
9. Centrul european de coordonare pentru intervențiile de urgență (ERCC) discută cu statele membre posibilele noi acțiuni în cazul noului coronavirus.
10.Pericolul este cu atât mai mare cu cât pe 25 ianuarie a început perioada sărbătorilor de An Nou chinezesc, când sute de milioane de oameni vor face călătorii în interiorul Chinei dar și în afara țării iar în România există o importantă comunitate de cetățeni chinezi."

Surse foto: Facebook

Articolul urmator
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.