Mirosul vaginal: de ce apare și ce probleme anunță?

Mirosul vaginal: de ce apare și ce probleme anunță?

Redactor Andreea Baluteanu

Să fim sincere: niciuna dintre noi nu miroase „acolo jos” precum o pajiște înmiresmată și nici nu ar trebui să fie așa. Vaginul poate fi orice, dar nu reprezintă un buchet de flori, deși, dacă îți dorești, îl poți alinta astfel.

Așa că ignoră ceea ce vor să îți transmită reclamele de la TV: nu ai nevoie de niciun produs care să schimbe mirosul vaginului, iar o aromă puțin diferită este cât se poate de normală. Află totul despre mirosurile vaginale și ce probleme pot ascunde cele mai puțin obișnuite în rândurile de mai jos!

Mirosurile vaginale: ce cauze pot sta la baza lor?

Mirosul vaginal nu are nimic în comun nici cu o prăjitură, nici cu o floare. Acesta este personal, caracteristic și poate deveni ușor mai pregnant în perioada menstruației, după ce faci sex sau dacă ai transpirat.

femeie in blugi albi cu probleme vaginale emoticon ce afiseaza tristete pe hartie

E adevărat că pot exista și unele boli care provoacă apariția unui miros vaginal potent, iar exemplele te așteaptă în rândurile de mai jos. Iată care sunt cele mai comune cauze:

 • vaginită;
 • igienă precară;
 • un tampon uitat pentru câteva zile;
 • tricomoniaza (gonoreea și Chlamydia nu provoacă în general mirosuri vaginale).

Există și câteva cauze mai puțin comune ale mirosului vaginal:

 • fistula rectovaginală (conexiune anormală între zona rectului și cea a vaginului care poate determina migrarea fecalelor în zona ta intimă);
 • cancer cervical;
 • cancer vaginal;
 • candidoză vaginală (mai rar).

Nu te speria, însă, deoarece bolile de mai sus sunt extrem de rar corelate doar cu mirosul vaginal. De fapt, specialiștii insistă că, dacă nu mai ai niciun alt simptom asociat, cel mai probabil mirosul zonei tale intime este cât se poate de normal.

Ce tipuri de mirosuri vaginale există și ce pot ascunde?

Ca să te liniștim și mai mult, îți dezvăluim în rândurile de mai jos cum poate mirosi vaginul tău și când este cazul să te sperii!

Iată care sunt cele mai comune arome ale mirosului vaginal:

 • fermentat: cel mai probabil, lactobacilii sunt „de vină”. În realitate, nu trebuie să îți faci griji deoarece, dacă vaginul tău miroase asemănător iaurtului, înseamnă că ești foarte sănătoasă;
 • metalic: din nou, un miros metalizat nu este neapărat periculos, el indicând prezența sângelui. Poți fi în preajma menstruației, după sex sau, în situații mai rare, poți suferi de sângerări vaginale, caz în care ar trebui să consulți un doctor;
 • dulce, similar melasei: responsabile sunt schimbările normale din ecosistemul de bacterii al florei vaginale;
 • tente de fum: dacă vaginul tău are un miros lemnos, de pământ sau de fum, nu te teme, e normal. Poți pune însă situația și pe seama stresului emoțional;
 • putred: dacă vaginul miroase oribil, „de îți mută nasul” din loc, cel mai probabil ai uitat un tampon înăuntru. Dacă nu este cazul, consultă doctorul;
 • acid: un miros acid, de dezinfectant, al vaginului, poate proveni și de la rămășițe de urină sedimentate pe vulvă, dar și de la vaginita bacteriană;
 • de pește: practic, singurul miros vaginal cu adevărat periculos, cel de pește poate ascunde fie o vaginită bacteriană, fie tricomoniaza.

Nu ascunde mirosurile vaginale, ci dobândește prospețime cu Multi-Gyn FloraPlus!

Oricât ar încerca să te convingă altfel diversele reclame ce promit mirosuri ispitoare în zona vaginului, nu folosi parfumuri sau odorizante în această zonă. Oferă-i libertatea vaginului de a se exprima liber și elimină mirosurile neplăcute rezolvând eventualele probleme de sănătate.

Soluția? Multi-Gyn FloraPlus! Eficient în prevenirea și tratarea candidozei vaginale, produsul ameliorează nu numai mirosurile anormale, dar și senzațiile neplăcute precum usturimea, scurgerile, mâncărimea sau iritațiile. Având la bază complexul patentat 2QR cu polizaharide și prebiotice selective, Multi-Gyn FloraPlus optimizează pH-ul vaginal, fiind sigur și fără reacții adverse. Fiecare monodoză este dispusă cu aplicator pentru o utilizare facilă. Poți achiziționa Multi-Gyn FloraPlus de la Vavian Pharma.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Care este mirosul tău natural?
Incepe quiz
Care este mirosul tău natural?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.