Mucus în gât: de ce apare și cum îl elimini

Mucus în gât: de ce apare și cum îl elimini
Redactor Raluca Margean
Luni, 13.06.2022

Mucusul care apare în gât este un material lipicios și gelatinos, produs de membranele din nas și sinusuri. El are principalul rol de a capta agenții dăunători ce intră în sistemul respirator și de a preveni răspândirea acestora în corp. Alergenii, virușii, praful și alte resturi se lipesc de mucusul din gât, care este condus în stomac și apoi eliminat din organism. În unele cazuri, corpul poate produce prea mult mucus, iar din această cauză pot apărea diverse probleme, inclusiv dificultăți de respirație. Află din acest articol care sunt cauzele unei producții excesive de mucus în gât și cum poate fi el îndepărtat!

Cuprins

De ce apar mucozitățile în gât?

O anumită cantitate de mucus este esențială pentru a menține un corp sănătos. Mucusul protejează țesutul care căptușește plămânii, gâtul, căile nazale și sinusurile și le împiedică să se usuce. Mucusul conține anticorpi și enzime, care ucid sau neutralizează bacteriile dăunătoare din aer.

Nu se cunoaște cantitatea exactă de mucus produsă de organism, dar se crede că este vorba de 1 l pe zi. Există, totuși, situații în care corpul produse mucus în exces, din cauza unor afecțiuni precum:

  • Infecții respiratorii (răceala sau gripa);
  • Alergii;
  • Boala de reflux gastroesofagian;
  • Boli pulmonare precum pneumonia, BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică), cancer la plămâni sau fibroza chistică.

Producția excesivă de mucus poate apărea și din cauza unui anumit stil de viață și a unor factori de mediu, care includ:

  • Fumatul;
  • Consumul redus de apă și lichide;
  • Consumul de lichide care reduc producția de mucus (ceai, cafea, alcool);
  • Administrarea anumitor medicamente;
  • Un mediu interior cu aer uscat.

Ce simptome apar din cauza mucozităților în gât?

Femeie care tușește

În cazul unei infecții a căilor respiratorii sau a sinusurilor, mucusul poate deveni galben, bej sau verzui, din cauza neutrofilelor, celulele albe produse de corp, ca răspuns imunitar la infecție.

Neutrofilele sunt produse de măduva spinării și sunt eliberate în corp atunci când există o infecție. Aceste celule călătoresc la locul infecției cu scopul de a bloca, dezactiva sau contracara microorganismele dăunătoare. În plus, neutrofilele comunică cu alte celule albe, pentru a repara daunele suferite de organism.

Pe lângă culoarea galbenă sau verde a mucusului datorată neutrofilelor, este posibil să apară o culoare roșie sau maro după suflarea nasului. Această culoare anunță faptul că există sânge în mucus, care este în general rezultatul iritației și uscării țesutului care căptușește căile nazale. O cantitate mică de sânge nu reprezintă motiv de îngrijorare. În schimb, dacă există sângerări excesive, poate fi vorba de o infecție gravă, precum bronșita, pneumonia sau cancerul.

Durata mucusului anormal

De obicei, în cazurile de infecții respiratorii ușoare, precum răceală, producția excesivă de mucus în gât durează pe o perioadă limitată. Atunci când există prea mult mucus pe o perioadă lungă de timp, poate fi vorba de o alergie sau de o problemă mai gravă, precum fibroza chistică. Aceasta este o afecțiune genetică care se dezvoltă de obicei în primii câțiva ani de viață, dar care poate apărea și la vârsta adultă tânără.

În general, dacă mucozitățile din gât își schimbă culoarea și, în plus, apar și alte simptome, precum febră sau tuse persistentă, durere în piept sau dificultăți de respirație, care persistă mai mult de 10 zile, este nevoie de investigații medicale mai amănunțite.

Eliminarea mucusului din gât: ce trebuie să faci?

În funcție de cauza care a determinat producția excesivă de mucus în gât, medicul îți va prescrie un plan de tratament adecvat. Acesta poate include administrarea unor medicamente precum:

  • Guaifenesină - aceasta este o substanță expectorantă, care ajută la subțierea mucusului, astfel încât să fie eliminat mai ușor din gât și piept;
  • Mucolitice - acestea sunt medicamentele inhalate printr-un nebulizator, cu rolul de a dilua mucozitățile din gât;
  • Antibiotice - acestea se prescriu în cazul unei infecții bacteriene;
  • Antihistamine - aceste medicamente sunt recomandate în cazul alergiilor, pentru a bloca efectele histaminei, substanța responsabilă pentru inflamațiile și reacțiile alergice

Cum menții un nivel sănătos al mucusului în gât? 

Femeie bolnavă care bea ceai

Pe lângă medicamente, există și anumite remedii la domiciliu pe care le poți urma pentru a reduce mucusul din gât. Iată câteva dintre acestea:

  • Fă gargara cu apă caldă sărată. Gargara ajută la curățarea mucusului din spatele gâtului și la uciderea germenilor.
  • Păstrează umiditatea în cameră. Aceasta te ajută să menții mucusul subțire și, astfel, să-l elimini mai ușor.
  • Fă băi cu aburi. Aburii ajută la subțierea mucusului și eliberarea căilor respiratorii.
  • Bea multă apă. Hidratarea corespunzătoare ajută la slăbirea congestiei și eliminarea mucusului din gât. Apa este cea mai bună, dar și lichidele calde pot fi eficiente (ceaiurile). Este important, însă, să eviți băuturile cu cofeină.
  • Dormi cu capul ridicat. Dacă stai întinsă pe spate, poți simți că mucusul se adună în partea din spate a gâtului, ceea ce poate fi extrem de inconfortabil. Prin urmare, este bine să dormi cu capul ridicat, pentru a favoriza curgerea mucusului pe gât în jos.
  • Evită administrarea decongestionantelor pe termen lung. Deși aceste medicamente pot fi de folos pentru eliminarea mucusului, pe termn lung ele pot provoca mai multe probleme de sănătate.
  • Evită parfumurile, substanțele chimice și poluarea. Acestea pot irita membranele mucoase și transmit semnale organismului să producă mai mult mucus.
  • Nu mai fuma. Fumatul usucă gâtul și este important să renunți la el, mai ales dacă suferi de boli pulmonare cronice sau astm.

Alimente care ajută la eliminarea mucusului

Unele alimente și băuturi tind să favorizeze acumularea de mucus, în timp ce altele o ameliorează.

Printre alimentele care ajută la subțierea mucusului și, astfel, îndepărtarea lui din organism se numără:

  • Ghimbirul -  este considerant un decongestionant și antihistaminic natural, având proprietăți antivirale și antibacteriene. Ghimbirul poate ajuta la ameliorarea congestiei toracice prin uscarea mucusului în exces și stimularea eliminării acestuia. În general, se recomandă consumul de ceai de ghimbir de câteva ori pe zi.
  • Ardeiul iute - acesta conține o substanță numită capscaicină, despre care se spune că ajută la subțierea mucusului.
  • Usturoiul - datorită proprietăților sale antimicrobiene, usturoiul poate fi de folos la combaterea infecțiilor virale, fungice și bacteriene, din cauza cărora organismul produce mai mult mucus în gât.
  • Ananasul - acest fruct conține un amestec de enzime numit bromelaină, care are proprietăți antiinflamatorii puternice. De asemenea, sucul de ananas conține proprietăți mucolitice, care ajută la subțierea și eliminarea mucusului.

Alte alimente care ajută la îndepărtarea mucusului sunt: broccoli, fructele de pădure, portocalele, legumele cu frunze verzi, peștele gras și uleiul de măsline.

Alimentele care agravează acumularea de mucus includ: laptele, soia, brânza, iaurtul, cofeina, carnea procesată și alcoolul.

Când trebuie să mergi la medic dacă ai mucus în gât?

Doctor care consultă un pacient

În cazul în care mucusul în gât este prezent de mai mult de 10 zile și este însoțit și de alte simptome, este important să mergi la un consult medical pentru mai multe investigații. Iată care sunt situațiile concrete în care mucusul tău poate indica o problemă de sănătate mai serioasă:

  • Mucusul devine mai gros, crește în volum sau își schimbă culoarea;
  • Ai febră, dureri în piept și dificultăți de respirație;
  • Tușești cu sânge;
  • Ai o respirație șuierătoare.

Așadar, prezența mucusului în gât este esențială pentru menținerea tractului respirator umed și sănătos și pentru a evita infecțiile. Cu toate acestea, excesul de mucus poate fi neplăcut și deranjant și poate provoca o serie de probleme, inclusiv la înghițire și respirație. În funcție de cauza care a declanșat producția excesivă de mucus, medicul îți va spune ce este de făcut pentru a scăpa mai ușor de el.

Vezi si
Casexie: ce este și de ce apare
Casexie: ce este și de ce apare
Raluca Margean | Luni, 13.06.2022

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Healthline.com Medicalnewstoday.com

Articolul urmator »
Cum alegi un ceai de matcha bun
Cum alegi un ceai de matcha bun
Andreea Baluteanu | Joi, 26.10.2023
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (4)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Raluca Margean | Marţi, 06.02.2024

Ne găsești pe