Şase obiceiuri care îţi distrug rinichii

Şase obiceiuri care îţi distrug rinichii
Redactor Andreea Baluteanu
Joi, 30.06.2016

Cuprins

Detoxifică, elimină excesul de apă din organism şi reţin necesarul de lichide pentru nevoile zilnice, menţin la cote normale conţinutul de calciu şi potasiu, filtrează sângele, curăţându-l de deşeurile pe care le transportă, produc hormoni şi vitamine care sunt necesare bunei noastre funcţionări - cu alte cuvinte, rinichii „ se asigură” că trăim o viaţă sănătoasă şi armonioasă!

Din păcate, pentru misiunea lor vitală, noi alegem să îi „răsplătim” de multe ori cu obiceiuri proaste, care le tulbură funcţionarea şi îi îmbolnăvesc înainte de vreme. Descoperă mai jos care sunt gesturile ce vor sfârşi prin a-ţi distruge cu totul rinichii!

Șase gesturi care îţi îmbolnăvesc rinichii

Bei prea multă sau prea puţină apă!

Funcţia primară a rinichilor este aceea de a elimina excesul de apă din organism prin urină. Atunci când îi privezi de apă, nu le dai o binemeritată pauză și nici nu îi trimiţi într-o vacanţă, ci îţi modifici fluiditatea sângelui: acesta devine dens, gros, iar rinichilor le va fi mult mai greu să îl filtreze. Prin urmare, îndepărtarea toxinelor din organism va fi îngreunată, iar părul şi tenul tău nu vor fi singurele care vor avea de suferit. De partea cealaltă, nici prea multă apă nu va face bine funcţionării acestor organe: necesarul mediu zilnic de 2 l sau 8 pahare cu apă (fluctuează în funcţie de greutate, înălţime, vârstă, sex) este încă sfânt.

Consumi alimente bogate în sare!

Din păcate, sarea în cantităţi mari este un pericol imens pentru sănătatea ta. Rinichii metabolizează circa 95% din conţinutul de sodiu pe care îl ingerăm: o cantitate prea mare de sare va monopoliza activitatea rinichilor, care nu vor putea să îşi îndeplinească celelalte funcţii. Acest lucru va determina o retenţie a apei în organism şi o presiune mai mare a sângelui, „evenimente” care vor conduce la rândul lor la... afecţiuni ale rinichilor. Este un „ciclu” cu care nu te putem împăca.

Nu consuma mai mult de 5 grame de sare pe zi (maximum o linguriţă) şi monitorizează atent nu numai sarea pe care o adaugi tu în mâncare, dar şi cea din alimentele cumpărate. Poate fi secretul unor rinichi sănătoşi!

Eşti dependentă de cafea!

Acest lichid magic este singurul care te poate ajuta să depăşeşti provocările zilei? Nu îţi va dărui doar eficienţă, ci şi rinichi bolnavi! Concentraţia prea mare de cafeină va duce la o presiune arterială ridicată, ceea ce va cauza boli ale rinichilor. Mai mult, un studiu din 2002, publicat în Kidney International, a demonstrat că un consum exagerat de cafea poate conduce şi la apariţia pietrelor la rinichi.

Nu spunem să renunţi la cana caldă şi magică ce te trezeşte dimineaţa (cafeaua are şi beneficii), dar încearcă să nu consumi mai mult de 2-3 ceşti pe zi.

Nu te poţi opri la un pahar cu vin

Din nou, vinul (mai ales cel roşu) are şi beneficii asupra sănătăţii, aşa că nu îţi vom interzice să consumi un pahar delicios cu vin seara, când ajungi acasă! Problema este, din nou, excesul! Alcoolul nu afectează numai ficatul, ci şi rinichii: acidul uric se poate depozita în tuburile renale şi poate cauza obstrucţia lor, ceea ce conduce în timp la terifianta insuficienţă renală. În plus, este bine cunoscut că băuturile alcoolice deshidratează, exact „coşmarul” de care rinichii tăi se tem cel mai tare.

Fumezi

Ne pare rău, dar acest obicei nociv nu are niciun beneficiu (în afară de rolul său în socializare). Ţigările sunt factori poluanţi pentru organism, care „dau de lucru” rinichilor, invadează cu radicali liberi şi afectează fluxul sangvin, aspecte care îţi vor îmbolnăvi în timp rinichii. Da, va trebui să renunţi la „prietenia” tutunului dacă îţi doreşti un organism sănătos!

Nu dormi suficient

Lipsa somnului „atacă” fiecare organ! Dacă nu bifezi aproape niciodată cele 6-8 ore absolut obligatorii de somn, organismul tău va ceda, puţin câte puţin. Ce parte din „insomnie” afectează rinichii în special? În timpul somnului se desfăşoară procesul de reînnoire celulară: în lipsa acestuia, activitatea rinichilor este, bineînţeles, compromisă.

Tu comiţi vreunul dintre aceste gesturi care îţi distrug rinichii?

Articolul urmator »
Ce sunt radicalii liberi și cum îți influențează sănătatea
Ce sunt radicalii liberi și cum îți influențează sănătatea
Raluca Margean | Luni, 13.05.2024
Incepe quiz
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (17)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.04.2024

Ne găsești pe