Scleroza amiotrofica laterala- o afectiune neurologica degenerativa

Scleroza amiotrofica laterala- o afectiune neurologica degenerativa

Paraschiv Teodora

Scleroza laterala amiotrofica este o afectiune cronic progresiva, caracterizata prin leziuni ale neuronilor motori. Trebuie sa stii ca se pot diferentia trei forme de scleroza laterala amiotrofica:

-forma clasica sau sporadica, Charcot;

-forma ereditara;

-forma din insulele Mariane.

Cauza sclerozei amiotrofice laterale

Cauzele acestei boli nu au fost pe deplin elucidate. Trebuie sa stii ca, aceasta forma de scleroza este degenerativa. Sunt discutate numeroase cauze ale afectiunii, printre care:

-originea  virala;

-originea  toxica;

-originea disimunitara- frecventa crescuta a unei proteine monoclonale;

-forma ereditara;

-implicarea aminoacizilor neuroexciatori- glutamatul.

Aceasta afectiune este mai frecventa in decadele IV-V de viata, fiind des inatalnita la barbati.

  Cum se manifesta scleroza amiotrofica laterala

Simptomele sclerozei amiotrofice laterale

Debutul sclerozei amiotrofice laterale este insidios, cu pareza si atrofia muschilor mainii, unilateral. Mai rar, apar pareze la nivelul umarului sau al membrelor inferioare.

In timp, poate sa apara atrofia musculara progresiva a membrelor superioare. Muschii membrelor inferioare sunt afectati ulterior. Cand apare atrofia musculaturii gatului, capul cade inainte si inapoi.

Trebuie sa stii ca aceste amiotrofii sunt insotite si de fasciculatii musculare. Acestea sunt nedureroase, neregulate, asincrone si persista in somn. Forta musculara scade proportional cu gradul atrofiei musculare.

Paralizia buzelor, a limbii si a laringelui apare dupa instalarea sindromului amiotrofic. Persoanele afectate de scleroza amiotrofica laterala nu mai pot vorbi sau inghiti. Apar si tulburari respiratorii, care duc la dispnee (senzatia de sufocare) si cresterea frecventei cardiace. Poate sa apara, de asemena, rasul si plansul spasmodice.

Daca suferi de aceasta boala, vei avea reflexele osteotendinoase exgerate, dar pe masura ce boala evolueaza, acestea pot sa dispara. Frecvent, poti avea crampe la membrele inferioare.

Diagnosticul de scleroza amiotrofica laterala

Medicul neurolog este cel care iti poate face un examen clinic complex si poate emite suspiciunea de scleroza amiotrofica laterala. Diagnosticul poate fi confirmat prin:

-analiza lichidului cefalorahidian;

-electromiografie;

-biopsie musculara.

Tratament in scleroza amiotrofica laterala

Nu s-a descoperit inca un tratament cauzal pentru scleroza amiotrofica laterala.

Simptomele acestei boli se trateaza cu roborant, vitamina B, fosfobion, uteplex, glicocol si vitamina E. S-au mai folosit ciclofosfamida, levamisolul, interferonul, inhibitorii calcici si plasmafereza, dar fara rezultate semnificative.

O oarecare eficacitate in tratarea sclerozei amiotrofice laterale o reprezinta cresterea degradarii glutamatului.

Articolul urmator
Glutation: beneficii și mod de administrare
Glutation: beneficii și mod de administrare
Testul care îți spune dacă ești psihopată
Incepe quiz
Testul care îți spune dacă ești psihopată

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (35)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    simona (anonim)
    12 noiembrie 2013 17:05

    La acest articol Silviu a scris pe 23 august si pe 27 oct 2013 Dumnezeu l-a luat la el la numai 35 de ani.

    Oana.Zidaru
    13 noiembrie 2013 11:11

    Ne pare rau Simona! Dumnezeu sa aiba grija de sufletul lui! Condoleante!

    silviu (anonim)
    23 august 2013 20:08

    Dragii mei,trebuie sa nu ne pierdem speranta! Numele meu este Silviu si sunt dignosticat de neurologi cu SLA (neuron motor disease) din Aprilie 2012, simptomele au aparut in Iulie 2011... Cand sunt intrebati de cauze, medicii ridica din umeri... De ce? Pentru ca au fugit de la ore, pentru ca au facut facultatea asa cum am facut-o si eu, pentru ca nu doresc sa inteleaga boala si cauzele...Nu ma intelegeti gresit, nu neg ca am simptomele de boala de neuron motor si nu acuz medicii!Nemultumindu-ma cu datul din umeri al medicilor romani si cu raspunsul de “mutatie genetica”, am inceput sa studiez ce alte cauze ar putea da boala de neuron motor... Eu fiind de profesie economist!Doar incerc sa va explic ca sunt multe boli care dau aceleasi simptome, iar neurologii nu ni le spun...Exista cauze si nu sunt mutatii genetice!Simptome similare cu cele ale SLA-ului (sindrom neuron motor) se pot intalni si in bolile: Tetanus (forma frusta), Lyme (neuroborelioza), tiroide autoimune (Hashimoto, Graves, si forma mai rara Hashimoto's Encephalopathy) dereglarea functiei tiroidiene, intoxicatii cu metale grele...Cei care mai sunt printre noi, nu va pierdeti speranta si CAUTATI RASPUNSURI!Odata ce gasim cauza, avem sansa sa traim...Cat mai multe povesti spuse in detaliu, pot sa ne duca la aflarea cauzei...Cateva cai pe care le-am intalnit:- analize de tiroida (FT4, FT3, TSH) plus anticorpii care dau tiroidele autoimune (anti-TPO, anti tiroglobulina, anti TSH – TRAB), - teste de sange pentru borellia, daca ati gasit urme suspecte de muscaturi pe corp- aduceti-va aminte daca v-ati taiat intr-un fier ruginit, daca v-ati taiat cand curatati legume cu pamant pe ele, daca v-ati julit la o cazatura si ati intrat in contact cu pamantul, daca aveti vaccinul antitetanus facut din 10 in 10 ani - aminti-va daca ati stat in mediu toxic sau daca ati mancat ceva suspect (metale grele)- verficati-va de poliomielita, herpes zoster, virusurile Coxackie.Dumnezeu ne va lumina calea! Credeti in vindecare