Scleroza amiotrofica laterala- o afectiune neurologica degenerativa

Cuprins
- Cauza sclerozei amiotrofice laterale
- Simptomele sclerozei amiotrofice laterale
- Diagnosticul de scleroza amiotrofica laterala
- Tratament in scleroza amiotrofica laterala
Scleroza laterala amiotrofica este o afectiune cronic progresiva, caracterizata prin leziuni ale neuronilor motori. Trebuie sa stii ca se pot diferentia trei forme de scleroza laterala amiotrofica:
-forma clasica sau sporadica, Charcot;
-forma ereditara;
-forma din insulele Mariane.
Cauza sclerozei amiotrofice laterale
Cauzele acestei boli nu au fost pe deplin elucidate. Trebuie sa stii ca, aceasta forma de scleroza este degenerativa. Sunt discutate numeroase cauze ale afectiunii, printre care:
-originea virala;
-originea toxica;
-originea disimunitara- frecventa crescuta a unei proteine monoclonale;
-forma ereditara;
-implicarea aminoacizilor neuroexciatori- glutamatul.
Aceasta afectiune este mai frecventa in decadele IV-V de viata, fiind des inatalnita la barbati.
Simptomele sclerozei amiotrofice laterale
Debutul sclerozei amiotrofice laterale este insidios, cu pareza si atrofia muschilor mainii, unilateral. Mai rar, apar pareze la nivelul umarului sau al membrelor inferioare.
In timp, poate sa apara atrofia musculara progresiva a membrelor superioare. Muschii membrelor inferioare sunt afectati ulterior. Cand apare atrofia musculaturii gatului, capul cade inainte si inapoi.
Trebuie sa stii ca aceste amiotrofii sunt insotite si de fasciculatii musculare. Acestea sunt nedureroase, neregulate, asincrone si persista in somn. Forta musculara scade proportional cu gradul atrofiei musculare.
Paralizia buzelor, a limbii si a laringelui apare dupa instalarea sindromului amiotrofic. Persoanele afectate de scleroza amiotrofica laterala nu mai pot vorbi sau inghiti. Apar si tulburari respiratorii, care duc la dispnee (senzatia de sufocare) si cresterea frecventei cardiace. Poate sa apara, de asemena, rasul si plansul spasmodice.
Daca suferi de aceasta boala, vei avea reflexele osteotendinoase exgerate, dar pe masura ce boala evolueaza, acestea pot sa dispara. Frecvent, poti avea crampe la membrele inferioare.
Diagnosticul de scleroza amiotrofica laterala
Medicul neurolog este cel care iti poate face un examen clinic complex si poate emite suspiciunea de scleroza amiotrofica laterala. Diagnosticul poate fi confirmat prin:
-analiza lichidului cefalorahidian;
-electromiografie;
-biopsie musculara.
Tratament in scleroza amiotrofica laterala
Nu s-a descoperit inca un tratament cauzal pentru scleroza amiotrofica laterala.
Simptomele acestei boli se trateaza cu roborant, vitamina B, fosfobion, uteplex, glicocol si vitamina E. S-au mai folosit ciclofosfamida, levamisolul, interferonul, inhibitorii calcici si plasmafereza, dar fara rezultate semnificative.
O oarecare eficacitate in tratarea sclerozei amiotrofice laterale o reprezinta cresterea degradarii glutamatului.


