Obiceiul alimentar care crește riscul de accident vascular

Obiceiul alimentar care crește riscul de accident vascular

Redactor Divahair.ro

Accidentul vascular cerebral reprezintă întreruperea fluxului sangvin către creier, fapt ce duce mai departe la moartea celulelor cerebrale. Printre principalele cauze se numără nivelul crescut de colesterol din sânge, dar și diabetul sau consumul de alcool, droguri ori alcool.

Totuși, noile cercetări arată că și alimentația joacă un rol la fel de important. Un singur aliment pe care îl consumi în mod regulat și despre care ai impresia că este sănătos poate să îți afectează starea de sănătate radical și chiar să îți pună în pericol viața. Ești curioasă despre ce este vorba? Află mai jos!

medic care tine un ceas in mana

Alimentul care crește riscul de accident vascular

În fiecare program de slăbit este nevoie de o dietă bogată în proteine, provenite îndeosebi din carne roșie. Totuși, noile cercetări au arătat că acest aliment consumat regulat crește riscul de accident vascular.

Potrivit unui studiu efectuat de specialiștii de la Universitatea din Wurzburg, Germania, persoanele care consumă 100 de grame de carne roșie pe zi au un risc mai mare cu 63% de a face accident vascular decât cele care consumă doar 50 de grame de carne zilnic. Așadar, accidentul vascular se poate produce și atunci când vasele de sânge sunt blocate de excesul de proteine. Totuși, se pare că proteinele din pui, fructe de mare, pește, legume și nuci nu duc la astfel de blocaje, ci doar proteinele din carne roșie.

Pentru a obține aceste informații valoroase, doctorul Bernard Haring și colegii săi au analizat date culese din 1987 până în 2011 de la 11.601 de participanți. Pe parcursul celor 23 de ani de cercetare, 699 de persoane care consumau frecvent carne roșie au murit din cauza accidentelor vasculare.

carne rosie

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au comparat dietele celor care consumau doar 50 de grame de carne roșie pe zi cu cele ale persoanelor care consumau peste 100 de grame de carne zilnic. Oamenii de știință au aflat că riscul de a suferi îndeosebi un accident vascular cerebral ischemic este mai mare cu 41% în cazul persoanelor care consumă mai multă carne roșie în fiecare zi. Totuși, se pare că femeile sunt principalele vizate. În cazul acestora, riscul este de 62%.

Dacă și tu consumi carne roșie frecvent, acest studiu nu trebuie să te îngrijoreze. Rezultatele cercetătorilor pot varia destul de mult și depind de vârstă, starea de sănătate și stil de viață. Consumul ridicat de carne roșie poate să nu aibă nicio influență asupra sănătății în cazul unor persoane, în timp ce altele pot suferi de numeroase complicații. Totuși, doctorul Haring ne sfătuiește să consumăm carne roșie doar de câteva ori pe săptămână și să o înlocuim cu alte alimente mai sănătoase.

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie
Ce barfa se spune despre tine?
Incepe quiz
Ce barfa se spune despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.