Nigella - Beneficii și utilizări ale uleiului vegetal de chimen

Nigella - Beneficii și utilizări ale uleiului vegetal de chimen

Redactor Andreea Baluteanu

Sună exotic și tentant, și nu te înșeli: uleiul vegetal de chimen sau de Nigella, cum i se mai spune, are o lungă istorie, închegând o relație strânsă mai ales cu populațiile din Orientul Mijlociu și din India. De la aroma înțepătoare pe care o conferea mâncărurilor la numeroasele beneficii pentru sănătate, acest ulei nu a fost trecut cu vederea.

Chiar dacă în Occident e încă în parte necunoscut și străin, uleiul vegetal de chimen recuperează puternic și a reprezentat obiectul a numeroase cercetări. Află de mai jos cum să îl utilizezi!

Ce este Nigella sau uleiul vegetal de chimen?

Extras din planta Nigella sativa, cu ale sale flori purpurii, albe și albastre, de unde își trage și denumirea, uleiul vegetal de chimen sau Nigella este utilizat de mai bine de două mii de ani, fiind regăsit inclusiv în mormântul Regelui Tut. Aplicat topic, dar integrat și în nenumărate feluri de mâncare, fie că vorbim despre curry, castraveți murați sau pâine, are o aromă asemănătoare cu oregano și e apreciat cu căldură în bucătăriile de pe tot cuprinsul Asiei de Vest, al Orientului Mijlociu și al Europei de Est.

farfuriuta cu ulei de chimen aflat pe un blat de masa de culoare neagra

Principalul său ingredient este timochinona, un antioxidant fitochimic, alături de care se remarcă carvona, cu proprietăți antibacteriene. Uleiul vegetal de chimen sau Nigella mai impresionează și grație caracteristicilor antifungice (demonstrate pe 12 tipuri de fungi), digestive, antihistaminice și galactogene (stimulează lactația).

Dar lista sa de beneficii și utilizări e mult mai lungă de atât și abia așteptăm să îți arătăm de ce ne-am transformat în admiratoare.

Cele mai importante beneficii ale uleului vegetal de chimen sau Nigella

Binecunoscut pentru grija pentru păr și piele, dar și pentru aportul său la păstrarea stării de sănătate, uleiul vegetal de chimen are numeroase daruri pe care tânjește să ți le pună la dispoziție!

Calmează simptomele artritei reumatoide. Grație proprietăților sale antiinflamatoare, uleiul de Nigella poate alina această teribilă afecțiune. Efectele au fost puse în evidență în cazul unui studiu pe 43 de femei, publicat în Immunological Investigations în 2016, în cadrul căruia se observa alinarea simptomelor, scăderea inflamației și a gradului de umflare a încheieturilor.

Te ajută să slăbești. O cercetare ce grupa rezultatele a nu mai puțin de 11 studii scotea în evidență că uleiul vegetal de chimen avea afecte asupra obezității, scăzând de asemenea valoarea indicelui de masă corporală, dar și circumferința taliei.

Îmbunătățește aspectul fizic. Fie că e vorba despre piele sau despre păr, e clar că Nigella te face mai frumoasă. Sunt nenumărate efectele sale pozitive, fiind benefic mai ales în tratamentul complementar al acneei, ilustrându-se cum leziunile provocate de coșuri dispăreau în circa două luni în urma aplicării topice, așa cum nuanța o cercetare citată în Science Direct. Dar uleiul are rezultate pozitive și împotriva eczemelor sau a psoriazisului, dar și în tratamentul vitiligo, o afecțiune dermatologică ce cauzează estomparea pigmentului din piele și decolorarea unor secțiuni cutanate.

Totodată, Nigella hidratează pielea și părul și previne îmbătrânirea prematură, alte motive pentru care iubim acest ulei.

Grăbește vindecarea rănilor. Adio, cicatrice, adio răni cu uleiul vegetal de chimen. Cercetătorii sunt de părere că atributele antioxidante și antiinflamatorii ale plantei sunt legate de procesul de vindecare. De asemenea, nu putem uita că Nigella accelerează și producția de colagen, utilă atât în păstrarea tinereții pielii, dar și în cicatrizarea mai rapidă a rănilor.

Reduce inflamația nazală. Alergiile, avem ceva de furcă cu ele în ultima perioadă. E bine de știut atunci că Nigella poate să aline simptome precum congestia nazală, mâncărimile, secrețiile nazale și strănutul, toate caracteristice alergiilor. 

Poate alina astmul. Nu numai alergiile, dar și astmul „și-a găsit nașul” în uleiul vegetal de chimen. În studiile efectuate s-a constatat cu precăderea îmbunătățirea fluxului respirației.

Îmbunătățește funcționarea ficatului și a rinichilor. În acest caz, acțiunea Nigella e cu adevărat impresionantă. Tot proprietăților antioxidante trebuie să le fim recunoscătoare, acestea reducând stresul oxidativ ce provoacă dezechilibre în organism și eliberarea de radicali liberi ce afectează mai ales ficatul și rinichii, organe de detoxificare. Boala ficatului alcoolic, ciroza și hepatita fac astfel ravagii în corp, dar uleiul vegetal de chimen poate avea efecte pozitive. Un studiu din 2019, realizat în Iran, stipula că Nigella poate să contribuie și la eliminarea mai ușoară a pietrelor la rinichi.

Reduce problemele gastrointestinale. Ți-am povestit despre proprietățile digestive ale uleiului vegetal de chimen, acum le și exemplificăm. Contribuind la reducerea simptomelor indigestiei, diareii, senzației de greață și balonare, dar și constipației, aceste extracte ușurează tranzitul intestinal și îmbunătățesc calitatea vieții.

Reduce hipertensiunea. Și pacienții cu boli cardiovasculare pot avea de profitat de pe urma uleiului vegetal de chimen. Astfel, o meta-analiză ce grupa observațiile unor studii desfășurate pe tot cuprinsul lumii, din Iran și până în Italia, punea în evidență capacitatea acestui ulei de a reduce presiunea ridicată a sângelui. Ai însă grijă cum îl folosești dacă suferi de hipotensiune.

Poate să fie util în tratamentul alternativ al diabetului. Nu numai că te ajută să slăbești, dar Nigella poate să reducă și nivelul zahărului din sânge, hemoglobina, rezistența la insulină și glucoza.

uleiul vegetal de chimen Esentia

Cu alte cuvinte, uleiul vegetal de chimen e minunat! Alege întotdeauna un sortiment de calitate, așa cum este uleiul NIGELLA de la Esentia. Un remediu prețios pentru sănătate, își va găsi cu ușurință loc în casa ta, arătându-ți că mai ai atâtea de învățat de la natură.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Quinoa neagră: beneficii și mod de consum
Quinoa neagră: beneficii și mod de consum
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?
Incepe quiz
Te pricepi sa le faci avansuri barbatilor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.