Nucile pecan: beneficii și contraindicații

Nucile pecan: beneficii și contraindicații
Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro
Luni, 18.03.2019

Cuprins

Originare din America de Nord și Mexic, nucile pecan sunt vedete pe mesele de sărbători ale americanilor, introduse într-o delicioasă și faimoasă plăcintă. Totuși aceste nuci delicioase merită să se bucure de atenție pe tot parcursul anului, putând fi consumate atât crude, cât și integrate în aproape orice fel de preparat, de la gustări rapide, extrem de simple și savuroase, până la deserturi fabuloase.

Nuci pecan

În ultimul timp, nucile pecan au ajuns să fie apreciate și la noi în țară, fiind tot mai căutate, mai ales de către vegani, vegetarieni și adepți ai unui regim de viață sănătos. Și nu este de mirare acest lucru!

Dacă ai decis să le adaugi la regimul tău alimentar deja existent, este bine să fii în cunoștință de cauză în ceea ce privește calitățile excepționale care fac din nucile pecan nu doar un aliment versatil, ci chiar un veritabil... medicament.

Nucile pecan au multiple utilizări în industria alimentară - la prepararea pralinelor, a înghețatei și a diverselor torturi și prăjituri servite în cofetăriile sau restaurantele de lux -, dar se găsesc și în magazine, ca atare sau deja prăjite, sărate ori trecute prin zahăr pudră și/sau zahăr vanilat.

Nucile pecan sunt adesea introduse în diverse preparate culinare - de pildă, în salate sățioase, combinate cu legume, în special cele cu frunze verzi -, cărora le îmbunătățesc aspectul și savoarea.

Asemănătoare nucilor obișnuite, aceste fructe oleaginose sunt foarte bogate în substanțe nutritive valoroase pentru sănătatea corpului omenesc: vitamine, minerale - cum ar fi mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu -, antioxidanți, proteine și fibre alimentare.

Iată, în cele ce urmează, cât de benefice pot fi nucile pecan pentru sănătatea ta.

Nucile pecan: surse de vitamine, minerale și alte substanțe benefice 

Nucile pecan, bogate în grăsimi bune

Nucile pecan au cel mai înalt nivel de grăsime dintre toate nucile. Și este grăsime bună, din fericire pentru cei care au făcut o pasiune pentru ele! Nucile pecan conțin și grăsimi saturate, dar foarte puține, fiind alcătuite în proporție de peste 70% din grăsimi monosaturate, bune, între care vedetă este acidul oleic. Acest acid contribuie substanțial la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar, precum și la reducerea inflamațiilor și la diminuarea riscului bolilor cardiovasculare.

Nucile pecan, sursă excelentă de vitamina E

Conform Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, nucile pecan se numără printre primele 15 alimente cu cea mai mare activitate antioxidantă. Unul dintre antioxidanții conținuți este vitamina E, despre care oamenii de știință spun că oferă protecție celulară și neurologică și, întrucât împiedică oxidarea lipidelor din sânge (un fel de ruginire a acestora), are și un rol semnificativ în prevenirea bolilor coronariene.

De fapt, nucile pecan sunt deosebit de bogate în una dintre cele opt forme ale vitaminei E, numită gama-tocoferol, considerată forma preferată a acestei vitamine folosită de corpul uman. Acest compus gama-tocoferol are ca funcție curățarea radicalilor liberi și a speciilor reactive de azot ce pot provoca leziuni celulare, având efecte antioxidante și, de asemenea, o contribuție semnificativă la stimularea activității imunitare. O cantitate suficientă de vitamina E în organism este asociată și cu un risc redus boli hepatice și de alte afecțiuni, precum: degenerescența maculară legată de vârstă, cataracta, diabetul de tip 2 și chiar anumite tipuri de cancer.

Nucile pecan conțin multe proteine vegetale

Bogate în proteine care te vor împiedica să-ți fie foame la scurt timp după ce le-ai mâncat, nucile pecan pot fi introduse în absolut orice regim de slăbit ai urma. În ciuda faptului că, datorită gustului dulceag și a aromelor lor bogate și inconfundabile, unii oameni le consideră, în mod eronat, ca fiind bune exclusiv pe post de desert, nucile pecan pot fi introduse în nenumărate alte preparate, îndeosebi în cele dietetice, pe care le fac să fie mai sățioase și le adaugă un plus de savoare.

Câteva sugestii de introducere a nucilor pecan în alimentație: dacă dorești să îți prepari o gustare sărată, presară nucile pecan cu un amestec de pudră de usturoi, pudră de muștar uscat și niște sare de mare, înainte de a le prăji; adaugă o mână de nuci pecan într-o salată de spanac cu afine uscate și brânză de capră; fă o crustă de nuci pecan peștelui preferat înainte de a-l introduce în cuptor; adaugă-le într-un amestec de broccoli și tofu sau carne de pui etc.

 Salata de legume cu nuci pecan

Nucile pecan, bogate în complexul de vitamine B

În nucile pecan este foarte bine reprezentat întreg grupul de vitamine B, care au un rol important în metabolismul energetic al organismului. Sunt foarte bogate în vitamina B1 (tiamina), esențială pentru organism întrucât ajută celulele să crească, să se dezvolte și să se dividă, asigurând sănătatea celulară adecvată. Insuficiența tiaminei poate afecta negativ metabolismul și poate conduce la anumite probleme neurologice.

Se recomandă ca bărbații adulți să primească 1,2 mg de tiamină în fiecare zi, în timp ce femeile adulte au nevoie de 1,1 mg. Bine de știut faptul că există 0,2 mg de tiamină în 30 de grame de nuci pecan, consumul acestei cantități ajutându-te să atingi 12% din obiectivul alimentar zilnic.

Pe lângă tiamină, nucile pecan sunt foarte bogate și în alte vitamine din complexul B, cum ar fi riboflavina, niacina, acidul pantotenic, vitamina B6 și folații, care împreună contribuie la stimularea metabolismului, furnizează energie organismului și întăresc sănătatea sistemului nervos.

Nucile pecan abundă în minerale

În preocuparea de a obține suficiente vitamine și antioxidanți pentru organism, unii oameni uită de ceilalți micronutrienți care fac corpul să funcționeze corect: mineralele.

Nucile pecan sunt o sursă excelentă de: mangan – 30 de grame de nuci asigură 63% din doza de zilnică de mangan recomandată, de cupru – 30 de grame conțin 12% din doza de cupru necesară, precum și de potasiu, magneziu, fier, zinc, seleniu, calciu. Aceste minerale sunt componente critice ale enzimelor de care are nevoie organismul; în cantități insuficiente, pot apărea probleme legate de creștere și metabolism.

Beneficiile pentru sănătate ale nucilor pecan

Este de la sine înțeles faptul că, având o asemenea bogăție de componente benefice pentru sănătatea omului, nucile pecan pot fi considerate veritabile medicamente naturale pentru foarte multe afecțiuni. 

Nucile pecan contribuie la menținerea sănătății inimii

Conținutul bogat în grăsimi monosaturate (acidul oleic) și în antioxidanți fenolici din nucile pecan contribuie la reducerea riscului bolilor de inimă. De asemenea, o mână de nuci pecan în dieta zilnică te ajută la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și la creșterea colesterolului „bun” ( HDL), prevenind astfel accidentul vascular cerebral și bolile coronariene.

Nucile pecan asigură o digestie mai bună

Deoarece nucile pecan sunt bogate în fibre, ele contribuie la sănătatea colonului și facilitează mișcările intestinale regulate. Prin stimularea digestiei și curățarea sistemului gastrointestinal, nucile pecan previn constipația și reduc riscul de hemoroizi și colite.

Nucile pecan ajută la scăderea în greutate

După cum arătam, nucile pecan sunt surse foarte bogate în vitaminele din complexul B, cum ar fi tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acidul pantotenic (vitamina B5), vitamina B6 și vitamina B9 (acid folic), care împreună contribuie la creșterea ratei metabolismului. Dacă ai un metabolism greoi, care îți afectează silueta, vei fi fericită să afli că o dietă care conține nuci pecan îți va îmbunătăți metabolismul și, în plus, prin senzația de sațietate pe care ți-o va produce, te va face să mănânci mai puțin, ajutându-te astfel să slăbești într-un mod sănătos.

Nucile pecan reduc riscul de cancer

Datorită proprietăților antiproliferative ale acidului elagic, nucile pecan îndepărtează toxinele din corp și inhibă legarea de ADN a anumitor agenți cancerigeni (cum ar fi nitrozaminele și hidrocarburile aromatice policiclice), protejând organismul de moleculele periculoase cunoscute ca radicali liberi.

Conținutul bogat de acid oleic contribuie la reducerea riscului de cancer mamar, iar prin faptul că ajută la curățarea sistemului gastrointestinal se micșorează riscul de cancer de colon. De asemenea, betacarotenii, luteina și zeaxantina din nucile pecan elimină radicalii liberi din corp, protejându-l de infecții, diverse boli, inclusiv cancer. O alta substanță fitochimică antioxidantă este acidul elagic, care împiedică multiplicarea celulelor cancerigene în corp.

Nucile pecan oferă mari beneficii antiinflamatorii

Nucile pecan sunt bogate în magneziu, element recunoscut pentru beneficiile sale antiinflamatorii. Creșterea consumului de magneziu diminuează indicatorii inflamatorii în organism și, de asemenea, reduce inflamația pereților arteriali, scăzând astfel riscul unor boli precum artrita, Alzheimer, boli cardiovasculare și alte afecțiuni inflamatorii.

Nucile pecan contribuie la buna funcționare a creierului și cresc imunitatea

Având forma asemănătoare creierului, miezul de nucă a fost recomandat încă din vechime pentru sănătatea sistemului nervos. Și nu e deloc greșit. Lucru valabil și pentru nucile pecan, sursă bogată de mangan, un antioxidant puternic, vital pentru buna funcționare a creierului.

Acest mineral apără celulele nervoase de distrugerile induse de radicalii liberi, stimulând astfel imunitatea și protejând și el organismul împotriva bolilor, a infecțiilor etc. Conținutul de tiamină din nucile pecan furnizează energie organismului și întărește sănătatea sistemului nervos.

Magneziul și potasiul sunt minerale esențiale care contribuie la combaterea stresului și a oboselii, având un rol important în buna funcționare a mușchilor și în transmiterea stimulilor în sistemul nervos.

Nuci pecan in coaja

Nucile pecan: beneficii pentru piele și păr

Nucile pecan previn bolile de piele

Toxinele din interiorul corpului provoacă erupții, oboseală și exces de grăsimi. Nucile pecan, bogate în fibre, ajută la eliminarea acestor toxine din organism, îmbunătățind astfel aspectul pielii, iar conținutul de vitamina A și zinc protejează împotriva infecțiilor cutanate și conferă prospețime tenului. Pe lângă aceasta, prin faptul că sunt o excelentă sursă de vitamina E, vitamina A, zinc, acid folic și fosfor, joacă un rol important în regenerarea și menținerea sănătății pielii.

Nucile pecan stimulează creșterea părului

Nucile pecan sunt bogate în L-arginină, un aminoacid care stimulează creșterea sănătoasă a părului. De asemenea, L-arginina ajută la creșterea flexibilității pereților arterelor și le face mai puțin predispuse la formarea cheagurilor de sânge, crește fluxul sangvin în întregul organism, inclusiv la rădăcinile părului, lucru vital pentru sănătatea părului și a scalpului.

Pe de altă parte, nucile pecan sunt bogate în fier, mineral care previne căderea părului. Insuficiența fierului în organism conduce la anemie, una dintre cauzele comune ale căderii părului.

Nucile pecan încetinesc procesul de îmbătrânire

Nucile pecan conțin numeroase substanțe antioxidante, printre care acidul elagic, vitamina A și vitamina E, care luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de provocarea îmbătrânirii premature a pielii, prevenind astfel apariția de ridurilor și a petelor pigmentare specifice bătrâneții. Cercetările arată că o mână de nuci pecan consumate zilnic protejează sistemul nervos, întârziind degenerarea neuronală cauzată de înaintarea în vârstă, cum ar fi scleroza laterală amiotropică (SAL) și boala lui Lou Gehrig.

Te întrebi dacă nucile pecan au și contraindicații, după toate cele enumerate mai sus, nu-i așa? Ei bine, o singură restricție se impune atunci când vine vorba de consumul nucilor pecan: având un număr ridicat de calorii (690 de calorii la 100 de grame de nuci), acestea trebuie consumate cu moderație, mai ales de persoanele care doresc să scape de kilogramele în plus.

Vezi si
Rutin: beneficii și contraindicații
Rutin: beneficii și contraindicații
Raluca Margean | Luni, 18.03.2019

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator »
Iarba de grâu: beneficii și proprietăți
Iarba de grâu: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Marţi, 30.04.2024

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Aronia: beneficii și idei de consum
Raluca Margean | Sâmbătă, 28.09.2024
Fulgi de porumb: beneficii și idei de consum
Andreea Baluteanu | Marţi, 16.04.2024
Clorofila: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Miercuri, 24.04.2024

Ne găsești pe

top 5 divahair.ro - nutritie si boli metabolice

  1. Farfuria sănătoasă: cum arată o masă ca la carte (107 vizite)