Ortorexia: ce se intampla atunci cand transformi mancatul sanatos intr-o obsesie

Ortorexia: ce se intampla atunci cand transformi mancatul sanatos intr-o obsesie

Eugenia Dinescu, redactor

O alimentatie echilibrata aduce o multime de beneficii organismului, insa anumite persoane transforma dorinta pentru “mancatul sanatos”, o sintagma controversata in randul nutritionistilor, intr-o obsesie care le afecteaza atat sanatatea fizica si psihica, cat si calitatea vietii intr-un mod dramatic.


Obsesia pentru alimentele considerate sanatoase sau “bio”, cuantificarea fiecarei calorii ingerate si  evitarea unor grupe intregi de alimente si a mancarurilor procesate sunt doar cateva dintre simptomele care ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru a programa o vizita in cabinetul unui medic nutritionist. Spre deosebire de anorexie, bulimie sau hiperfagie, ortorexia nu este o tulburare de alimentatie motivata de atingerea unei greutati considerate a fi ideala. Ortorecticii pot fi subponderali, pot avea o greutate normala sau pot fi supraponderali, caci obiectivul lor nu este de a atinge o anumita greutate, ci se concentreaza doar asupra calitatii alimentelor pe care le ingereaza. 

Cheltuind sume imense pentru etichetele “light”, “fara gluten” sau “low-calorie”, ortorecticii evita anumite grupe intregi de alimente, ceea ce, in timp, va conduce la dezechilibre in organism. De cele mai multe ori, carbohidratii rafinati (din cereale, paine integrala sau chiar fasole), zaharul, sarea, alcoolul, drojdia, soia, lactatele sau orice aliment procesat sunt excluse din dieta unui ortorectic. Mai mult, persoanele considerate ortorectice refuza sa ingereze orice aliment care a intrat in contact cu pesticide sau erbicide, alegand doar produse organice a caror provenienta este cunoscuta.


Cu toate ca termenul a fost folosit pentru prima data in 1997 de specialistul in nutritie Steven Bratman, caracterizand o "etapa de puritate extrema in alimentatie” drept “o tulburare deghizata intr-o virtute”, cultura contemporana alimenteaza mai mult decat oricand proliferarea tulburarilor de alimentatie de acest tip: exista peste 22 de milioane de postari pe Instagram cu hashtag-ul #eatclean sau #healthyfood, peste 1.3 milioane de bloguri culinare in lume conform unui raport Google si tot mai multe show-uri televizate care promoveaza “mancatul sanatos”, ceea ce poate “hrani” atat dezirabilitatea unei diete pure, cat si teama ortorecticilor ca nimic nu este suficient de sigur pentru a putea fi consumat.

Cum recunosti simptomele ortorexiei?

Parul mat si casant, pielea terna si uscata si unghiile moi sunt primele semne vizibile la exterior, insa ultimele care se manifesta in organism. Dorinta de a tine maladia cancerului sau depunerile de colesterol departe de artere ii predispune pe ortorectici riscului de a dezvolta aritmii, gastrite, sindrom de colon iritabil, dereglari ale ciclului menstrual, anemii si, in forma cea mai severa, chiar malnutritie. Letargia, depresia si inabilitatea de a se concentra sunt starile psiho-afective cu care o persoana afectata de ortorexie se poate confrunta, iar cauzele pot fi atribuite unei alimentatii precare.

Dr. Steven Bratman a conceput chiar un set de 10 intrebari care te pot ajuta sa recunosti mai usor simptomele ortorexiei:

1. Petreci mai mult de 3 ore pe zi gandindu-te la dieta pe care o urmezi?
2. Iti planuiesti fiecare masa a zilei cu mai multe zile inainte?
3. Conteaza mai mult pentru tine valoarea nutritionala a unui aliment decat placerea de a-l manca?
4. Simti o scadere a calitatii vietii tale in ultima vreme, in timp ce calitatea dietei s-a imbunatatit considerabil?
5. Ai devenit mai stricta cu tine insati in ultima vreme?
6. Simti o crestere a nivelului de stima de sine atunci cand mananci sanatos?
7. Ai renuntat la mancarurile pe care le considerai favoritele tale pentru a consuma doar alimentele “corecte”?
8. Iti ingreuneaza dieta pe care o urmezi posibilitatea de a manca in oras, te distanteaza de familie sau de prieteni?
9. Te simti vinovata atunci cand te abati de la regulile impuse de regimul tau de viata?
10. Te simti complet impacata cu tine insati si simti ca ai capatat mai mult control asupra vietii tale atunci cand mananci sanatos?

Conform scalei concepute de Dr. Bratman, 4 sau 5 raspunsuri afirmative la intrebarile de mai sus indica o tendinta de a dezvolta ortorexie in viitor, in timp ce raspunsul afirmativ la fiecare dintre cele 10 intrebari pot indica o tulburare de alimentatie severa, care necesita o diagnosticare efectuata de un medic  specialist.   Atentie insa, completarea testului Bratman iti poate oferi doar un indiciu al faptului ca te concentrezi prea mult asupra mancatului sanatos si nu reprezinta un diagnostic concret pentru ortorexie.

 

Cum se trateaza ortorexia?

Desi nu a intrat inca in lexiconul medical, ortorexia este considerata o tulburare de alimentatie din categoria celor nervoase. Mai exact, obsesia pentru hrana sanatoasa este un simplu mecanism psihologic pentru controlarea anxietatii, conferind iluzia unui control mai bun asupra alegerilor si, implicit, asupra vietii. Remediul pentru ortorexie nu consta intr-un burger suculent sau o pizza cu o cantitate suficienta de branza pentru un fondue, ci in identificarea motivului care provoaca anxietate. In anumite cazuri, un psiholog poate oferi o strategie mai eficienta pentru demararea procesului de readaptare si revenirea la o dieta echilibrata.

Ortorexia, sau fanatismul exacerbat pentru mancarurile considerate “pure”, pare sa fie alimentata de aceeasi viziune holistica care a transformat detoxificarea intr-una dintre cele mai populare strategii de marketing. Cand “natural” devine un sinonim pentru “sanatos”, un segment tot mai mare de persoane ajunge sa isi priveze organismul de nutrimente esentiale pentru sanatatea fizica si psihica. In ciuda parerilor contradictorii ale nutritionistilor, moderatia si diversitatea par sa fie singurele principii care guverneaza o dieta sanatoasa si echilibrata.

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.