Ce să mănânci când ai amețeli: alimentele care te ajută

Când ai amețeli simți că totul se învârte în jurul tău. E o senzație neplăcută care, dacă se întâmplă în mod obișnuit, îți poate afecta dispoziția și te poate împiedica să-ți îndeplinești sarcinile zilnice. Vertijul este o condiție medicală ce afectează sistemul vestibular, determinând oamenii să aibă amețeli. Această afecțiune necesită tratament adecvat, însă există și câteva măsuri simple pe care le poți lua pentru a-ți atenua simptomele. În acest articol îți vom spune ce să mănânci când ai amețeli, ce alimente ajută la vertij și ce alimente ar trebui să eviți dacă suferi de această afecțiune!
Cuprins
- Ce este vertijul?
- Cum afectează dieta amețelile sau vertijul?
- Alimente recomandate când ai amețeli
- Ce să eviți în dietă când ai amețeli
Ce este vertijul?
Vertijul este rezultatul unei disfuncții în sistemul vestibular. Acest sistem senzorial este situat în urechea internă și detectează poziția și mișcarea capului în spațiu. În cadrul acestui sistem, există organele otolitice, care determină în ce direcție se mișcă capul. În interiorul acestor organe se află mici cristale de carbonat de calciu numite otoconie. Cristalele ajută la transmiterea informațiilor despre mișcare către creier și oferă corpului instrucțiuni despre cum să mențină echilibrul și stabilitatea. Vertijul apare atunci când aceste cristale mici se mișcă acolo unde nu ar trebui, făcând creierul să creadă că organismul se mișcă atunci când, de fapt, nu se întâmplă acest lucru.

Printre cele mai frecvente cauze ale vertijului se numără inflamațiile cauzate de infecții virale și boala Ménière, care implică acumularea de lichid în urechea internă. Alte cauze includ migrenele, anumite medicamente, traumele craniene sau afecțiuni neurologice, precum scleroza multiplă sau accidentele vasculare cerebrale.
Cum afectează dieta amețelile sau vertijul?
Lichidul din urechi este influențat de substanțele din sânge și fluidele corporale, iar anumite alimente pot avea un efect pozitiv sau negativ asupra a ceea ce se mișcă prin fluxul sanguin. Unele alimente pot afecta concentrația de substanțe în urechi, provocând simptome precum tinitus sau amețeli.
Urmând o „dietă pentru amețeli” care reduce aportul unor alimente și crește consumul altora, este posibil să poți reduce simptomele de vertij. Deși recomandările din acest articol despre ce să mănânci când ai amețeli îți vor fi de folos, este important să discuți cu medicul înainte de a începe orice fel de schimbare a dietei.
Alimente recomandate când ai amețeli

Alimentele care conțin anumite vitamine și minerale te pot ajuta să previi sau să gestionezi simptomele de amețeli. Acestea includ:
Grăsimi sănătoase. Sardinele, ficatul, somonul și gălbenușurile de ou sunt alimente bogate în vitamina D, care poate ajuta la întărirea oaselor mici ale urechii interne și la prevenirea amețelilor. Grăsimile sănătoase susțin, de asemenea, sănătatea cardiovasculară, care este esențială pentru un flux sanguin bun în corp, inclusiv în urechi.
Legume. De exemplu avocado, spanacul, broccoli și fasolea sunt bogate în magneziu, un mineral esențial care previne deteriorarea urechii interne.
Nuci. Nucile sunt considerate unul dintre cele mai bune alimente pentru vertij deoarece sunt bogate în vitamine. Ele îmbunătățesc circulația sângelui în corp și urechea internă, reducând astfel acumularea de presiune a urechii interne din cauza excesului de lichid. Cu toate acestea, într-o migrenă vestibulară, nucile ar trebui evitate.
Fructe. Căpșunile, portocalele, lămâile și kiwi sunt fructe pline de vitamina C, care ajută la combaterea radicalilor liberi, ce pot deteriora celulele delicate ale urechii interne. De asemenea, dacă nu știi ce să mănânci când ai amețeli, poți încerca o banană. Dacă vertijul este provocat de nivelul scăzut de glucoză din sânge, banana te poate ajuta să-ți readuci glucoza la niveluri normale. O bucată de pâine prăjită, câțiva biscuiți sau un pahar de suc de fructe vor funcționa la fel de bine.
Apa. Apa are o importanță vitală pentru sănătatea generală. Când corpul este deshidratat, volumul sanguin scade și reduce fluxul de sânge către creier. Aceasta înseamnă că fluxul de oxigen și sânge către creier este perturbat, provocând amețeli și senzații de vertij.
Ghimbirul. Acesta poate ameliora simptomele asociate vertijului, precum greața, amețeala și vărsăturile. Însă, deoarece ghimbirul interferează cu diabetul și medicamentele pentru subțierea sângelui, nu este recomandabil pentru acești pacienți.
Ce să eviți în dietă când ai amețeli
Dacă ești predispusă la vertij, este important să știi ce să mănânci când ai amețeli deoarece, în timp ce unele alimente te pot ajuta, altele îți pot agrava simptomele. Deși nu există „cel mai rău aliment pentru vertij”, este important să fii atentă la modul în care următoarele alimente pot interacționa cu procesele din corpul tău:
Sarea. Sarea poate influența cantitatea de lichid din urechea internă, ceea ce poate perturba funcționarea normală a sistemului vestibular. Prea multă sare poate duce, de asemenea, la deshidratare și astfel la amețeli. Din acest motiv, dacă te supără prea des amețelile, ar fi bine să încerci să eviți alimentele procesate sau conservate care pot conține exces de sare.
Alcool. Alcoolul poate provoca o mulțime de probleme de sănătate, printre care și încetinirea funcțiilor organismului, precum vorbirea și mișcarea. Acest lucru poate agrava sentimentele de amețeală și îți poate perturba și mai mult simțul echilibrului dacă ești predispusă la vertij. De asemenea, poate provoca deshidratare, care poate duce la crize de vertij.
Zahăr. Alimentele și băuturile cu conținut ridicat de zahăr pot provoca fluctuații ale glicemiei și dureri de cap, care pot agrava sentimentele de dezechilibru sau pot provoca vertij legate de migrenă.

Cofeina. Deși cafeaua are o mulțime de beneficii pentru sănătate, cofeina restricționează fluxul de sânge, ceea ce înseamnă că oxigenul și nutrienții nu circulă corect în întregul corp. Acest lucru poate agrava simptomele de vertij, așadar este bine să limitezi sau să eviți complet băuturile care conțin cofeină, inclusiv anumite ceaiuri, băuturi energizante, cafea și altele.
Nicotina/Fumatul. Se știe că nicotina îngustează vasele de sânge. Prin urmare, problemele vestibulare care apar din cauza constricției vasculare se vor agrava prin fumat. De asemenea, nicotina reduce fluxul de sânge către creier și împiedică recuperarea prin compensarea vestibulară.
Alte alimente. Printre alimentele care trebuie evitate dacă ai stări de vertij se numără: pâinea și produsele de patiserie, alimentele prăjite, murăturile și alimentele fermentate.
În concluzie, este important să știi ce să mănânci când ai amețeli, așadar ia în considerare alegerea unor alimente bogate în nutrienți, și hidratarea corespunzătoare. De asemenea, trebuie să ai grijă să-ți păstrezi nivelurile normale de glicemie în sânge și să eviți alimentele care îți pot agrava simptomele. Întotdeauna consultă un medic pentru a identifica cauzele vertijului și a primi tratamentul adecvat.
Citește și: Ce boli ascund amețelile



Surse foto: Pexels.com
Surse articol: Miracle-ear.com