Obiectul din cabinetul medicului care te poate îmbolnăvi grav

Obiectul din cabinetul medicului care te poate îmbolnăvi grav

Lorena Teacă

De fiecare dată când întâmpini o problemă sau când unele dureri îți pun mari semne de întrebare, faci o vizită medicului, pentru a obține un răspuns sau un remediu care să te pună de picioare. Este cunoscut faptul că, de cele mai multe ori, după o consultație te simți mult mai bine, dar se pare că există unele cazuri în care vizitele în cabinetele doctorilor te pot îmbolnăvi mai rău decât înainte.

Trebuie să conștientizezi că obiectele cu care doctorii te consultă sunt pline de germeni transmiși de la oamenii bolnavi cu care acestea au luat contact înaintea ta. Din acest motiv, infecțiile transmise de la o persoană la alta devin o problemă serioasă, care trebuie luată în vedere și remediată.

Medic la birou

Astfel, în momentul în care te prezinți la medic doar pentru un simplu control periodic, există posibilitatea să pleci de acolo bolnavă. Spre exemplu, un stetoscop poate fi plin de bacterii, unele dintre ele fiind chiar periculoase.

Un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină din Pennsylvania a folosit secvențierea moleculară pentru a determina tipurile de bacterii prezente pe suprafața stetoscoapelor utilizate la secția de terapie intensivă. De asemenea, au analizat și 10 stetoscopae nefolosite, pentru a servi ca punct de control în cadrul studiului.

Rezultatul cercetării a arătat că toate stetoscoapele folosite erau contaminate cu diverse bacterii. Mai mult de jumătate dintre acestea erau contaminate cu stafilococ auriu, un germen periculos, care poate provoca infecții grave, uneori chiar letale.

Stetoscop

Cu toate acestea, nu trebuie să intri în panică și să nu mai mergi la doctor din această cauză. Totul depinde de modul în care este folosit și curățat instrumentarul medical. În plus, trebuie să știi că în momentul în care un pacient suferă de o boală sau infecție foarte gravă sunt utilizate stetoscoape de unică folosință, pentru a menaja sănătatea celorlalți oameni.

Rezultatele atrag însă atenția asupra importanței dezinfectării regulate a obiectelor medicale, conform standardelor. Astfel, medicii trebuie să renunțe la dezinfectarea cu alcool și să adopte noua metodă: șervețele cu peroxid de hidrogen timp de 60 de secunde, folosite după examinarea fiecărui pacient.

Prin urmare, în momentul în care te prezinți la medic pentru un control, poți întreba în ce mod au fost dezinfectate ustensilele, înainte ca acestea să ia contact cu pielea ta.

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
Scorul Roma: ce este și de ce este important
Scorul Roma: ce este și de ce este important
Ce te poate omori?
Incepe quiz
Ce te poate omori?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.