Află tot ce trebuie să știi despre uscăciunea vaginală

Află tot ce trebuie să știi despre uscăciunea vaginală
Redactor Alexa Galgau
Duminică, 04.12.2016

Cuprins

În cazul femeilor care se apropie de menopauză sau care au trecut deja de această etapă, uscăciunea vaginului este o problemă obișnuită, deoarece organismul nu mai produce estrogen. Acest simptom nu este prezent doar la femeile trecute de o anumită vârstă, ci poate să apară inclusiv la fete mai tinere, ceea ce provoacă multă îngrijorare. Pentru că nu este o problemă obișnuită, trebuie identificată cauza cât mai repede.

Află totul despre uscăciunea vaginală și care sunt motivele pentru care te-ai putea confrunta cu așa ceva!

Uscăciunea vaginală: de ce apare

Secreția vaginală produsă în cervix are rolul de a îndepărta celulele moarte și de a menține sănătatea vaginului, ținând la distanță infecțiile. Orice femeie se confruntă cu secreții vaginale, însă cantitatea diferă de la o persoană la alta. Unele femei au o secreție mai abundentă, în vreme ce altele au una mai redusă cantitativ. Semnele cele mai clare ale unei infecții sunt mărirea cantității de secreție și un miros foarte neplăcut al acesteia, iar ele ar trebui să trimită orice femeie cât mai repede la medic.

Femeile care suferă de uscăciune vaginală pot avea o senzație puternică de iritare sau chiar de durere în timpul actului sexual, din cauza lipsei adecvate de lubrifiere. Aceste senzații pot apărea și la urinare, în timpul exercițiilor fizice sau chiar și în situații mult mai banale, precum statul în șezut. Astfel, uscăciunea vaginală poate să afecteze calitatea vieții pacientei și trebuie descoperită cauza neapărat, mai ales atunci când are loc înainte de menopauză. Uscăciunea vaginală netratată poate să provoace infertilitate și multe boli ale vaginului, care nu mai poate să se „curețe” singur așa cum trebuie.

Câteva dintre posibilele cauze ale uscăciunii vaginale sunt următoarele:

1. Schimbări hormonale: aceasta este cea mai comună cauză a uscăciunii vaginale. Orice femeie trece prin schimbări hormonale, în special în timpul menopauzei și a perioadei de dinainte de aceasta ori după naștere. Schimbarea hormonală care duce la uscăciunea vaginului este determinată de scăderea nivelului de estrogen din corp. În cazul persoanelor care nu au ajuns încă la menopauză, trebuie găsită neapărat cauza scăderii nivelului acestui hormon, esențial în funcționarea normală a organismului feminin și pentru funcția de reproducere. 

2. Chimioterapia: atunci când o femeie face o astfel de terapie, ovarele sunt puternic afectate, ceea ce duce la scăderea nivelului de estrogen din corp. Prin urmare, scade cantitatea de secreție produsă de cervix și apare senzația de uscăciune vaginală.

3. Spray-uri, spălături vaginale și săpunuri intime: există nenumărate produse pentru igiena zonei intimă, însă orice medic ginecolog îți va spune că nu trebuie niciodată să încerci să speli vaginul în interior și în niciun caz nu trebuie să folosești săpunuri parfumate pentru a spăla chiar și zona exterioară. Aceste produse parfumate sunt foarte agresive și pot duce la instalarea infecțiilor, a iritațiilor și a uscăciunii vaginale. Foarte multe femei obișnuiesc să își facă regulat spălături vaginale, pentru a curăța vaginul, deși nu este necesar. Din cauza acestora, pH-ul vaginului este dereglat, secreția nu mai este produsă ca înainte și poate apărea uscăciunea vaginală.

Află cum să ai o igienă intimă corectă!

4. Anumite medicamente: cele care provoacă uscăciune vaginală sunt adesea cele folosite pentru a trata răceala sau antidepresivele. Țesutul vaginului poate fi grav afectat de administrarea pe termen lung a unor medicamente, așa că discută cu medicul dacă observi acest simptom și urmezi un anumit tratament.

5. Stres extrem: am putea spune că aceasta este boala secolului XXI, care duce la instalarea a numeroase boli cumplite. Pe lângă faptul că provoacă boli de inimă, de ficat sau chiar și cancer, stresul dus la extrem poate să provoace și uscăciune vaginală, deoarece dă organismul peste cap din punct de vedere hormonal și scade drastic libidoul.

6. Fumatul și alcoolul: cele două otrăvuri moderne se numără printre principalele cauze ale uscăciunii vaginale, deoarece afectează nivelul de estrogen.

Multi-Gyn Liquigel 30 ml cu aplicator -  24,90 Lei

Una dintre soluțiile privind combaterea uscăciunii vaginale este Multi-Gyn Liquigel 30 ml cu aplicator, de la vavianpharma.ro. Gelul ajută nu doar la tratarea, dar și la prevenirea acestei afecțiuni, ameliorând rapid problema  și stimulând umiditatea naturală. 

Pe lângă alte efecte benefice pe care le are în tratarea uscăciunii vaginale, Multi-Gyn Liquid Gel previne iritația și este un excelent lubrifiant, îmbunătățind structura țesutului vaginal. 

Dacă te confrunți cu uscăciune vaginală, programează-te la medic și investighează problema, înainte de a te alege cu o infecție! 

Citește cum să te ferești de infecții vaginale!

Vezi si
Ce sunt nanofibrele?
Ce sunt nanofibrele?
Andreea Baluteanu | Duminică, 04.12.2016
Articolul urmator »
Cât costă un test de osteoporoză în 2024 și de ce ar trebui să îl faci
Cât costă un test de osteoporoză în 2024 și de ce ar trebui să îl faci
Andreea Baluteanu | Vineri, 13.09.2024
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Prolactina mărită: cauze și recomandări
Raluca Margean | Luni, 24.06.2024
Carmol: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 21.02.2024

Ne găsești pe