Cat dureaza ovulatia si cand are loc

Cat dureaza ovulatia si cand are loc

Adelina Ion

Daca te-ai decis sa ramai insarcinata, poti merge la sigur doar cunoscand perioada in care are loc ovulatia. In articolul de fata ne-am propus sa vorbim despre acest proces si in special despre cat dureaza ovulatia, stiut fiind faptul ca sexul practicat in preajma ovulatiei are, de regula, sanse destul de mari sa conduca la o sarcina.

Desigur, sunt si alti factori care pot influenta aparitia unei sarcini, cum ar fi starea de sanatate a parintilor sau varsta viitoarei mamici, insa atat timp cat tu si partenerul tau aveti certitudinea ca sunteti fertili, nu va confruntati cu probleme majore de sanatate, iar tu ai sub 35 de ani, cunoasterea momentului exact al ovulatiei ar putea grabi aparitia unei sarcini. Evident, ideal ar fi sa ai sub 25 de ani atunci cand concepi un copil, intrucat, odata cu inaintarea in varsta, sansele de a ramane insarcinata scad simtitor.

Sa aflam, in cele ce urmeaza, cat dureaza ovulatia, cand are loc acest proces si cum calculam perioada fertila!

Cat dureaza ovulatia

Ovulatia are loc doar in lipsa contraceptiei si reprezinta momentul in care ovarul elimina un ovul ajuns la maturitate. Despre cat dureaza ovulatia nu ar fi multe de spus, intrucat eliminarea ovulului din folicul se petrece intotdeauna in decursul a 24 de ore. Ovulul eliberat este acaparat de una dintre cele doua trompe uterine. In acest loc, in cazul unui contact sexual neprotejat, ovulul poate fi fecundat de un spermatozoid. Rezultatul fecundarii este un ou care, cateva zile mai tarziu, va deveni un embrion. Ovulatia este ciclica si, daca nu exista o sarcina, are loc, in cele mai multe cazuri, o data la 28 de zile. Mai exact, are loc in a 14-a zi a ciclului menstrual si, doua saptamani mai tarziu, este urmata de menstruatie. 

Cand are loc ovulatia

Data ovulatiei este strans legata de durata ciclului menstrual. Ciclul menstrual debuteaza in prima zi a menstruatiei si se sfarseste in prima zi a menstruatiei urmatoare. In general, ciclul menstrual dureaza 28 de zile, insa durata lui poate varia de la 26 la 35 de zile.

Ciclul menstrual are trei faze: faza foliculara, care dureaza din prima zi a menstruatiei pana la ovulatie, faza ovulatiei si, in fine, faza luteala, care are loc incepand cu ovulatia pana la menstruatia urmatoare. Data la care are loc ovulatia nu poate fi calculata de catre femeile care nu au un ciclu regulat, in acest caz cea mai buna alegere fiind testele de ovulatie. In general, daca ciclul menstrual dureaza 28 de zile, faza foliculara si cea luteala au durate egale. Daca, insa, ciclul menstrual dureaza mai mult sau mai putin de 28 de zile, faza luteala va avea un numar fix de zile - 14 -, in timp ce faza foliculara va avea un numar variabil de zile. Astfel ca, indiferent de numarul de zile ale ciclului menstrual, ovulatia este foarte usor de calculat: din numarul de zile ale ciclului se scad cele 14 zile cat dureaza faza luteala, iar rezultatul reprezinta ziua in care va avea loc ovulatia. 

Trebuie sa mai stii ca poti ramane insarcinata nu doar in cele 24 de ore cat dureaza ovulatia. Spermatozoizii supravietuiesc in colul uterin timp de 3-5 zile, in timp ce ovulul eliberat de ovar doar 12-24 de ore. Asadar, in general perioada fertila debuteaza cu 4 zile inaintea ovulatiei si ia sfarsit la 2 zile dupa aceasta.

Te pregatesti si tu sa devii mamica? Ti-ai calculat deja perioada ovulatiei si perioada fertila?

Articolul urmator
Etapele somnului: ce se întâmplă în corpul tău în fiecare perioadă
Etapele somnului: ce se întâmplă în corpul tău în fiecare perioadă
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?
Incepe quiz
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (72)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.