Cauze surprinzătoare ale problemelor intime

Cauze surprinzătoare ale problemelor intime

Redactor Divahair.ro

Infecțiile vaginale sau vulvare pot cauza simptome neplăcute, precum durerea, usturimea, mâncărimea și scurgerile vaginale. Frecvent, astfel de probleme sunt cauzate de lucruri aparent banale. Află care sunt cele mai surprinzătoare cauze ale problemelor intime.

Administrarea de antibiotice

Vaginul conține în mod natural un amestec de ciuperci și bacterii aflat în echilibru. De exemplu, bacteriile lactobacillus previn dezvoltarea excesivă a ciupercilor care pot cauza alte probleme. Acest echilibru poate fi perturbat de administrarea de antibiotice, în special cele cu spectru larg. Medicamentele de acest fel scad nivelul lactobacililor, aceștia ajung să fie în minoritate și nu mai pot controla dezvoltarea ciupercilor.

Pe termen lung și în absența tratamentului pot apărea probleme, precum precum candidoza. Simptomele candidozei pot include prurit (mâncărime), senzație de arsură, mai ales la urinare și după sex, înroșirea vulvei, dureri vaginale și scurgeri albicioase fără miros. Detalii aici

femeie care sta cu mainile impreunate la spate

Folosirea anumitor produse de îngrijire

Produsele de îngrijire conțin numeroase ingrediente care pot cauza iritații intime. Săpunul, șamponul sau detergentul pot cauza iritații pentru persoanele sensibile și nu numai. Încearcă să folosești variante bio ale produselor de îngrijire; optează pentru produse fără parfum, fără ftalați și fără parabeni.

De asemenea, este indicat sa folosești detergenți fără parfum. În mod ideal, alege produse hipoalergenice. Acestea pot reduce riscul de iritații și ajută la echilibrarea pH-ului vaginal. Sensibilitatea sau alergia la produsele de îngrijire se manifestă prin usturime sau mâncărime vaginală, umflarea labiilor sau a vulvei, apariția unei eczeme.

Prezența unei boli cu transmitere sexuală (BTS)

Există mai multe afecțiuni cu transmitere sexuală ce pot cauza simptome vaginale sau vulvare. Dacă faci sex cu parteneri multipli, chiar dacă folosiți prezervativ, faci sex neprotejat cu unul sau mai mulți parteneri sau bănuiești că partenerul te înșală sau ai început să te vezi recent cu altcineva, este indicat să te testezi pentru bolile cu transmitere sexuală. Te vei simți mai bine și vei avea siguranța că nu transmiți o infecție unei alte persoane. Cele mai comune boli cu transmitere sexuală sunt chlamydia, gonoreea, herpesul și tricomoniaza.

  • Chlamydia este comună mai ales la femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și care au parteneri multipli. Se manifestă prin scurgeri vaginale, sângerări între menstre sau după sex. Uneori apare durere în timpul sexului sau la urinare. În lipsa tratamentului, poate cauza infertilitate, durere pelvină sau probleme în a duce la capăt o sarcină;
  • Gonoreea este o altă afecțiune cu transmitere sexuală ce poate cauza simptome vaginale sau vulvare. Boala se manifestă prin scurgeri vaginale, dureri abdominale, usturimi la urinare și sângerări între menstre. Aceste simptome apar la aproximativ zece zile de la infectare. Poate duce la infertilitate;
  • Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex și se transmite prin contact sexual. Poate duce la formarea unor vezicule dureroase în zona genitală. Mai mult, herpesul genital se poate manifesta și prin dureri de cap, febră și umflarea ganglionilor inghinali. Doctorul poate recomanda aplicarea de unguente cu substante antivirale pe zona cu probleme și administrarea pe cale orala a unor medicamente antivirale. Deși poți scăpa de veziculele dureroase, virusul va rămâne în corp, iar boala poate fi declanșată de apariția unei infecții, expunerea prelungită la stres, fumatul și consumul de alcool;
  • Tricomoniaza este cauzată de un parazit numit Trichomonas vaginalis. Aproximativ 50% dintre persoanele infectate nu au simptome. Atunci când apar, pot include scurgeri vaginale albe sau galbene, durere și mâncărime vulvară, dureri la urinare. Lăsată netratată, poate cauza complicații severe precum probleme în sarcină sau chiar infertilitate.

Folosirea hainelor din materiale sintetice

Fibrele sintetice sau hainele strâmte pot afecta zona genitală. În mod ideal, vaginul trebuie să fie neîngrădit. Pentru a limita mâncărimile vaginale, pentru a evita acumularea transpirației și pentru a reduce din simptomele candidei este indicată purtarea unor haine din materiale naturale; lenjeria intimă din bumbac este de preferat. Totodată, este bine să eviți blugii strâmți sau alte materiale care pun presiune pe zona intimă.

Atrofia vaginală

Atrofia vaginală apare după menopauză, însă poate apărea și în alte momente ale vieții în care nivelul estrogenului este scăzut, precum în momentul alăptării. Un nivel redus al estrogenului poate cauza subțierea pereților vaginali și apariția uscăciunii. Aceste lucruri pot afecta pH-ul vaginal și pot duce la inflamații manifestate prin durere în timpul sexului, senzație de arsură și un risc mai mare de infecții bacteriene.

Un nivel ridicat al estrogenului

Orice anomalie poate afecta vaginul. Dacă un nivel redus al estrogenului duce la apariția uscăciunii, un nivel prea ridicat favorizează apariția candidozei. Acest lucru apare mai ales la gravide și la femeile care iau contraceptive orale pe bază de estrogen sau urmează o formă de terapie hormonală cu o doză mare de estrogen.

Diabetul

Există un risc mai mare de infecție intimă dacă nu ții sub control diabetul. Un nivel crescut al zahărului din sânge crește riscul de dezvoltare anormală a bacteriilor din zona vaginală. Menținerea glicemiei în parametrii normali ajută la reducerea riscului de infecții intime.

Un sistem imunitar slăbit

Unele afecțiuni sau administrarea unor medicamente pot slăbi sistemul imunitar, crescând riscul de infecții vaginale. De asemenea, un sistem imunitar slăbit are dificultăți în a elimina infecțiile sau în a stopa dezvoltarea candidei. În general, femeile care iau corticosteroizi sau se confruntă cu artrită reumatoidă, lupus sau afecțiuni inflamatorii intestinale au un risc mai mare de infecție intimă. Același lucru este valabil pentru primitorii de organe, pentru femeile care au cancer sau sunt infectate cu virusul HIV.

Dacă suferi de anumite afecțiuni ce cresc probabilitatea de apariție a infecțiilor vaginale sau vulvare, urmează recomandările de mai jos:

  • Poartă lenjerie intimă din bumbac și evită nylonul sau alte materiale sintetice;
  • Dacă folosești absorbante zilnice, schimbă-le periodic. Bacteriile se răspândesc mai ușor într-un mediu umed. Mai mult, spală-te și schimbă lenjeria intimă după sală sau după ce ai fost la piscină;
  • Evită lenjeria intimă strâmtă și limitează purtarea ciorapilor. Hainele comode permit aerului să circule în jurul vaginului;
  • Evită dușurile vaginale. Acestea pot afecta flora vaginală și cresc riscul de infecții;
  • Evită produsele de îngrijire parfumate;
  • Evită absorbantele parfumate.

Infecțiile intime pot avea simptome neplăcute, precum iritațiile vaginale și scurgerile până la severe (infertilitate). De aceea, este indicată o igienă corectă a zonei genitale, precum și luarea măsurilor pentru a limita apariția infecțiilor. Printre acestea se află limitarea folosirii produselor de îngrijire cu ingrediente agresive ce pot afecta flora vaginală, purtarea hainelor din materiale naturale și folosirea prezervativului pentru a limita posibilitatea de apariție a unei boli cu transmitere sexuală.

Sursă foto: Shutterstock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Fa-ne portretul iubitului tău ideal și îți spunem ce vârstă emoțională ai!
Incepe quiz
Fa-ne portretul iubitului tău ideal și îți spunem ce vârstă emoțională ai!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.