Ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală

Ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală

Redactor Alexa Galgau

Una dintre investigațiile pe care toate femeile le fac la un moment dat în viață este ecografia transvaginală, o procedură nedureroasă care ajută la diagnosticarea bolilor ginecologice și la depistarea unor probleme cu sistemul reproducător. Spre deosebire de alte tipuri de ecografii, aceasta se face intern, nu la suprafață.

Iată ce trebuie să știi înainte de a face o ecografie transvaginală!

femeie la medic

Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală

Ecografiile reprezintă o modalitate de investigație medicală care se folosește de unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini și este utilizată pentru monitorizarea organelor și a vaselor de sânge. Ecogafia transvaginală este recomandată pentru a verifica starea uterului, a tuburilor falopiene, a ovarelor, a cervixului și a vaginului. Este o procedură care durează circa 30-60 de minute, în cadrul căreia medicul ginecolog introduce în vagin (la circa 7-8 centimetri adâncime) o sondă pentru ecografie dată cu un gel special. 

Ecografia transvaginală este o investigație comună, folosită pentru depista multe probleme ginecologice, precum:

  • sângerări vaginale inexplicabile;
  • dureri abdomninale;
  • sarcina ectopică;
  • infertilitatea;
  • chisturile ovariene;
  • plasarea corectă a steriletului.

De multe ori, ecografia transvaginală este recomandată în timpul sarcinii, în următoarele situații:

  • pentru a monitoriza pulsul fătului;
  • pentru a identifica posibile probleme sau schimbări la nivelul cervixului care ar putea duce la pierderea sarcinii;
  • pentru a verifica dacă placenta prezintă anomalii;
  • pentru a identifica sursa unei sângerări neobișnuite;
  • pentru a diagnostica un posibil avort spontan.

Cum te pregătești pentru ecografia transvaginală

Nu este nevoie să te pregătești în mod special pentru ecografia transvaginală, însă uneori este nevoie fie ca vezica urinară să fie complet golită, fie să fie plină parțial. Atunci când vezica este plină, ea contribuie la ridicarea intestinelor, ceea ce permite o vizibilitate mai bună a organelor pelviene. Dacă medicul îți spune că trebuie să ai vezica plină, bea circa 1 litru de apă cu 30 de minute înainte de examenul ginecologic.

Chiar dacă ești la menstruație sau ai anumite sângerări intermenstruale, tot poți să faci ecografia transvaginală, singura condiție fiind să scoți tamponul intern înainte de procedură.

Dacă este necesară recoltarea de probe din vagin, aceasta se va face înainte de ecografie, pentru că gelul poate să contamineze probele respective.

masa de examinare ginecologica

Ce se întâmplă în timpul unei ecografii transvaginale

Pentru ecografia transvaginală, vei fi așezată pe masa de consultație și vei ține picioarele ridicate pe suporturile speciale. Medicul folosește o sondă specială pe care o acoperă cu un prezervativ și cu un gel lubrifiant. Atunci când această sondă este introdusă în vagin, este posibil să ai un ușor disconfort sau să simți o presiune similară cu cea din momentul prelevării probei pentru testul Papanicolau. Medicul va mișca sonda pentru a capta imagini relevante și pentru a putea examina în detaliu organele respective.

Uneori, pentru a identifica o masă solidă, se face o ecografie cu infuzie salină. Aceasta presupune inserarea unei astfel de soluții sterile în uter înainte de procedură, care dilată puțin uterul și ajută la captarea unei imagini mai clare a sistemului reproducător feminin.

Ce probleme dezvăluie ecografia transvaginală

De multe ori, rezultatele ecografiei transvaginale pot fi interpretate pe loc. O astfel de ecografie poate fi folosită pentru a diagnostica:

  • cancerul organelor reproducătoare;
  • chisturi;
  • infecția pelvină;
  • sarcina ectopică;
  • avortul spontan;
  • problemele cu placenta care necesită intervenție chirurgicală;
  • defecte de naștere la făt.

Ecografia transvaginală nu prezintă niciun risc pentru pacientă și este una dintre cele mai eficiente metode de a diagnostica o gamă largă de afecțiuni ginecologice.

Iată și câteva boli ginecologice pe care ajungi să le ai din neglijență!

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.