Cervicita mucopurulenta - simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Simptomele cervicitei mucopurulente
- Cauzele aparitiei cervicitei mucopurulente
- Complicatiile cervicitei mucopurulente
- Diagnosticul cervicitei mucopurulente
- Tratamentul cervicitei mucopurulente
- Modalitati de prevenire a cervicitei mucopurulente
Cervicita este inflamatia colului uterin (cervix). De obicei, se transmite pe cale sexuala, asa cum este si cazul cervicitei mucopurulente. Aceasta consta in aparitia unei scurgeri purulente (care contine puroi) sau mucopurulente (contine puroi si mucus) in canalul endocervical (canalul din interiorul cervixului, care face legatura intre uter si vagin). De multe ori este asimptomatica, insa aceasta inflamatie ascunde infectii genitale grave.
Simptomele cervicitei mucopurulente
Daca suferi de aceasta inflamatie, este posibil sa ai:
-scurgeri vaginale
galbui sau, pur si simplu, diferite
de cele normale;
-sangerari
endocervicale, in special dupa actul sexual sau controlul ginecologic;
-dureri in timpul
actului sexual;
-arsuri la urinat;
-cervixul inrosit (despre care afli in
urma examenului ginecologic).
Cauzele aparitiei cervicitei mucopurulente
"Vinovate" sunt, de multe ori, bacteriile Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae, dar au mai fost identificate si virusuri (precum herpesvirus) ori protozoare (Trichomonas vaginalis) care pot cauza aceasta afectiune.
Din fericire, exista un numar destul de scazut de cazuri in care nu este identificat microorganismul responsabil pentru inflamatie.
Boala se transmite prin contact sexual sau contactul cu jucarii sexuale. Chiar si simplul contact cu zona genitala poate transmite infectia.
Complicatiile cervicitei mucopurulente
Cand este cauzata de Chlamydia sau gonoree, infectia poate duce la boala inflamatorie pelvina (BIP), o afectiune pelvina grava. In BIP, bacteriile urca prin vagin si cervix in sistemul reproducator (uter, trompe uterine, ovare, cavitate pelvina). In urma lezarii trompelor uterine, femeia afectata are mai multe sanse de a dezvolta o sarcina tubara (sarcina extrauterina, situata in trompele uterine). Aceasta va predispune la randul ei la avort si la alte probleme medicale grave.
Din cauze necunoscute inca, cervicita mucopurulenta poate persista, in ciuda tratamentului repetat.Responsabili de acest, lucru se presupune ca sunt urmatorii factori: persistenta unei flore vaginale anormale, dusuri vaginale sau inflamatii idiopatice (de cauza necunoscuta).
Diagnosticul cervicitei mucopurulente
Termenul de cervicita mucopurulenta se refera la diagnosticul clinic al infectiei cervicale active. Criteriile definitorii ale diagnosticului sunt: -secretie mucopurulenta galbena -prezenta unui anumit numar si tip de leucocite (globule albe) la analiza microscopica, in urma prelevarii unei probe de la nivelul endocervixului (canalul cervical). Dupa stabilirea diagnosticului de cervicita mucopurulenta, medicul ar trebui sa testeze imediat pacienta pentru infectia cu Neisseria gonorrhoeae si Chlamydia trachomatis. Cand unul (sau ambii) dintre agenti este prezent, la nivelul exocolului (portiunea intravaginala a cervixului) se identifica mucus si puroi, iar bolnava poate acuza dureri pelvine la palparea sau miscarea zonei.
|
![]() |
Tratamentul cervicitei mucopurulente
Cervicita mucopurulenta de cauza bacteriana se trateaza cu antibiotice, iar cea cauzata de alti agenti, cu medicamente specifice.
Daca simptomele persista chiar si dupa cateva cure de tratament, ar trebui sa revii la medic si sa eviti contactul sexual, chiar daca ai terminat tratamentul medical. Partenerii celor diagnosticate cu cervicita mucopurulenta ar trebui anuntati, examinati si tratati pentru orice boala cu transmitere sexuala (BTS) identificata sau suspecta la pacienta in cauza.
Este foarte importanta urmarirea cervicitei mucopurulente: pacienta trebuie sa fie sigura ca problema a fost rezolvata, pentru a nu dezvolta BIP.
Modalitati de prevenire a cervicitei mucopurulente
-Cel mai sigur contact sexual e cel cu un partener stabil, fara nici o BTS.
Prezervativul nu protejeaza niciodata 100% impotriva acestor boli;
-este recomandata testarea BTS la ambii parteneri inainte
de inceperea activitatii sexuale;
-tratamentul pe care il iei trebuie sa fie doar cel prescris de medic;
-nu te trata cu medicamentele folosite de alte persoane;
-evita dusurile
vaginale, deoarece ingreuneaza diagnosticul bolii.
Asadar, pentru a evita surprizele neplacute, care iti pot afecta definitiv sistemul reproducator, alege sa ai un comportament sexual responsabil si sanatos. Prezinta-te la medicul ginecolog daca observi ca ai scurgeri vaginale anormale sau pete de sange de origine genitala. Nu ignora diagosticul de cervicita mucopurulenta, deoarece poate ridica probleme serioase asupra organismului feminin.
Bibliografie:
- http://www.sfcityclinic.org/providers/MPC.pdf
;
- http://en.wikipedia.org/wiki/Cervicitis
;
- http://guidewhois.com/2011/04/what-is-mucopurulent-cervicitis-in-sexually-transmitted-diseases/
;
- http://epi.publichealth.nc.gov/cd/lhds/manuals/std/stds/Mucopurulent_Cervicitis.pdf
;
- M. S. Baggish, R. F. Valle, I. Guedj: Hysteroscopy: visual perspectives of uterine
anatomy, physiology and pathology. Philadelphia: Lippincott Williams &
Wilkins, 2007.


