Metroragia- simptome, diagnostic si tratament

Metroragia- simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Notiunea de metroragie este folosita pentru a defini sangerarea vaginala survenita in alta perioada decat cea a fluxului menstrual normal. Ea poate sa apara la femeile de varsta reproductiva, la femeile insarcinate, inainte de pubertate, dar si la femeile dupa menopauza.

Aceste sangerari sunt de obicei benigne si nu reprezinta un pericol foarte mare pentru sanatatea pacientei. Totusi, orice sangerare vaginala anormala necesita consult de specialitate pentru a se elimina cauze grave, cum ar fi cancerul genital sau afectiuni serioase ale uterului.

Metroragia apare la 9-14% dintre femei si doar 2/3 dintre femeile care se plang de sangerari puternice au cu adevarat motive de ingrijorare. Formarea cheagurilor de sange este obisnuita in timpul sangerarilor puternice si nu e un motiv de alarmare. Oricum, sangerarea intre menstruatii, precum si in timpul sarcinii, impune vizita la doctor.

Cauzele metroragiei

Cauzele metroragiei difera in functie de varsta femeii. Fetele au un ciclu menstrual neregulat in primii ani, iar la ele, metroragiile sunt destul de frecvente. Totusi, in urma unei consultatii, ele pot fi tratate printr-o contraceptie orala precoce.

Cauza metroragie
i la femeile in perioada de activitate genitala, in cazul in care nu sunt insarcinate, poate fi reprezentata de:
-polip
-fibrom- tumora benigna formata din tesut fibros
-endometrita
-salpingita
-cancer
In cele mai multe cazuri aceste sangerari sunt consecutive unei anomalii a mecanismului menstrual.

Alte cauze ce pot declasa metroragia:
-chist folicular
-sindromul ovarului polichistic - afectiune a femeii tinere ce se caracterizeaza prin asocierea unei obezitati, hirsutism  (pilozitate excesiva), infertilitate, tulburari menstruale
-utilizarea unui sterilet
-sarcina extrauterina

Simptomele metroragiei

Orice femeie care se afla in perioada reproductiva, adica are mentruatie, se poate confrunta cu sangerari vaginale anormale. In unele cazuri, metroragia indica mici semne de dereglare a ciclului menstrual sau o reactie la anumiti factori de mediu, pe cand in alte situatii poate fi semnalul de alarma al unor afectiuni mai grave.

Perioadele lungi (cam 7 zile) si schimbarea frecventa a tampoanelor interne sau externe nu sunt intotdeauna semn al metroragiei. Spoturile (micile sangerari intre menstruatii) sunt obisnuite la fetele care de-abia au inceput menstruatia si uneori in timpul ovulatiei la femeile adulte tinere.

 

Semnele si simptomele metroragiei sunt usor de depistat:
-in perioada premenstruala pot sa apara sangerari usoare (se formeaza mici pete) pentru cateva zile inaintea menstruatiei; acestea sunt comune si nu trebuie sa produca ingrijorare
-daca se incepe tratamentul cu anticonceptionale, s-ar putea ca aceste mici sangerari sa apara in primele luni
-in cazul femeilor la menopauza sau in perioada postmenopauza si sub tratament cu estrogen
si progesteron, pot aparea sangerari asemanatoare menstruatiei, cateva zile pe luna

Diagnosticul metroragiei

Pentru stabilirea diagnosticului de metroragie, medicul specialist va efectua un istoric amanuntit al pacientei, un examen clinic general, inspectia organelor genitale externe si interne.

In functie de datele obtinute astfel, medicul poate selecta care sunt investigatiile paraclinice necesare in continuare:
-examen cito-bacteriologic al secretiei vaginale
-test Babes-Papanicolau
-ecografie endovaginala
-colposcopia
-biopsia

Trebuie retinut faptul ca pentru tratamentul tulburarilor menstruale, indiferent ca este vorba despre tulburari prin exces sau deficit al menstruatiei, ca e vorba despre sindroame asociate menstruatiei sau despre metroragii, este necesara stabilirea cauzelor ce au determinat aceste tulburari.

Tratamentul metroragiei

Tratamentul metroragiei se stabileste in raport cu cauza care a provocat sangerarea. Este important ca fiecare pacienta sa noteze sau sa retina cat mai bine cand anume apar sangerarile, de cate ori apar si daca au fost sau nu abundente, pentru ca medicul va intreba acest aspect.

Terapia metroragiei presupune administrarea medicatiei ca forma terapeutica, in special pe baza hormonala, sau se poate interveni chirurgical daca este necesar, pentru a indeparta cauza metroragiei. Tratamentele naturiste sunt de asemenea o optiune pe care tot mai multe femei o iau in seama in tratarea acestei afectiuni.

 

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (55)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.