Ovar polichistic - simptome, diagnostic, tratament

Ovar polichistic - simptome, diagnostic, tratament
Hritcu Alexandra
Miercuri, 30.03.2011 | Actualizat Marţi, 04.04.2023

Ca oricărei femei, și ție îți place să te îngrijești, să petreci mult timp în fața oglinzii și să fii admirată de cei din jur. Dar ce se întâmplă atunci când organismul luptă împotriva ta? Dacă ai observat in ultima perioada schimbări ce țin de aspectul tău fizic cum ar fi creșterea în exces a părului de pe corp, acnee, ten gras, creșterea în greutate, ciclu menstrual neregulat, este posibil să ai ovare polichistice.

Cuprins

Află din acest articol ce înseamnă ovarele polichistice, cât de gravă este această boală și ce trebuie să faci ca să ameliorezi simptomele și să eviți complicațiile! Fii precaută azi ca să poți fi fericită mâine !

Ce este ovarul polichistic?

Sindromul ovarului polichistic, boala care poate duce la infertilitate, este un dezechilibru hormonal care interferează cu ovulația normală. Prevalența sa este estimată între 1,5 și 20% (in medie 6%) din populația feminină, fiind în continuă creștere în ultimele decenii.

Femeile cu acest sindrom prezintă numeroase chisturi de dimensiuni mici la nivelul ovarelor, nu au un ciclu menstrual normal, regulat, încep să se îngrașe, încep să aibă o exagerare de pilozitate. Acest dezechilbru homonal afectează și alte sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul metabolic și cel cardiovascular.

Înainte de a vedea cum se manifestă această boală, care sunt cauzele și cum se poate trata, să ne amintitm câteva noțiuni despre anatomia aparatului reproducător al femeii:

1. Ovarele sunt organe pereche situate la nivelul pelvisului, în care se găsesc ovulele (celule sexuale feminine) și care produc hormonii ce controlează ciclul menstrual și sarcina. Au formă de ovoid, iar la femeia adultă dimensiunile sunt în medie 3,5/2,5/1,5 cm. După vârsta de 40 de ani, acestea se reduc progresiv.
2. Trompele uterine fac legătura între ovare și uter.
3. Uterul este organul care găzduiește embrionul până la dezvoltarea sa completă, până la expulzia fătului. Când femeia nu este gravidă, uterul își pierde în fiecare lună „pătura" de celule ca parte a menstruației.
4. Colul uterin se află în partea de jos a uterului și reprezintă comunicarea cu vaginul.
5. Vaginul face legătura cu exteriorul corpului.

Semnele și simptomele care apar în ovarul polichistic

Multe din simptomele sindromului de ovar polichistic se dezvoltă gradat iar la început pot fi confundate cu alte probleme medicale. Pot apărea numai cateva simptome sau mai multe:

- mai puțin de 5 cicluri menstruale într-un an
- mai mult de 35 de zile între cicluri sau absența menstruației
hirsutism  (creșterea părului în exces pe față, piept, spate, abdomen, degete. Firul de păr capătă caracterele celui masculin: este gros, rezistent, lucios)
- probleme ale tenului, cum ar fi acneea, tenul gras, mătreața, pete negricioase pe piele (acantosis nigricans) pe gât, axilar sau în pliurile cutanate sau pliuri de piele în zona gâtului și axilar
- depresie sau modificări ale dispoziției
- alopecia de tip masculin constă în rărirea difuza a pilozității capilare.
- virilizarea vocii - vocea devine mai joasă, cu tonalități grave.
- durere în partea de jos a abdomenului și în pelvis.
- creșterea în greutate.

Cauzele apariției ovarului polichistic

Cauza dezechilibrului hormonal care apare în sindromul ovarului polichistic nu este pe deplin înțeleasă, dar par să fie implicați factori genetici.

- fiicele și surorile femeilor cu acest sindrom au 50% risc de a dezvolta boala
- producția anormală de insulina (hormon secretat de pancreas cu rol în reglarea cantității de glucoză din sange) și problemele metabolice pot contribui la dezvoltarea sindromului ovarului polichistic
- dacă nu se produce ovulația normală pentru o perioadă de timp se pot dezvolta multiple chisturi pe ovare (ovare polichistice).

Citește și: Tulburari ale ciclului menstrual - cum ne afecteaza?

Complicațiile ovarului polichistic

- Infertilitatea este o consecință a ciclurilor menstruale fără ovulație (eliminare periodică a ovulului matur din ovar). Sarcina este inițial posibilă, dar fertilitatea scade progresiv, pe măsura înaintării în vârstă și evoluției bolii.

Femeie care își testează glicemia
Sursa foto: Pexels.com

- Creșterea riscului de dezvoltare a diabetului este mai crescut la femeile cu sindromul ovarului polichistic.

- Multe femei au probleme emoționale legate de numărul mare de simptome ale sindromului cum ar fi excesul de păr, obezitatea și infertilitatea.

- Apariția hipertensiunii arteriale (tensiune arterială crescută).

Diagnosticul de ovar polichistic

Pentru un diagnostic precis medicii recomandă analize homonale. Intervenția laparoscopică este de asemenea folosită deoarece cu ajutorul ei specialiștii pot vizualiza ovarele. Interveția laparoscopică este procedura chirurgicală ce folosește un tub subțire, ce este introdus în abdomen printr-o mică incizie la nivel abdominal. Ea este folosită de obicei pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne.

Tratamentul ovarului polichistic 

Tratamentul are ca scop eliminarea simptomelor și prevenirea complicațiilor pe termen lung. El constă în:

- medicație pentru fertilitate

- femeile care au peste 35 de ani și care nu doresc să-și mențină fertilitatea pot recurge la îndepărtarea ovarelor (ooforectomie)

- tratamentul pentru nivelurile crescute de hormoni masculini și hirsutism poate include folosirea antiandrogenilor (androgen=hormon care stimulează dezvoltarea caracterelor sexuale masculine), cum ar fi Spironolactona

- tratamentul pentru obezitate se concentrează pe dietă, exercițiu fizic și scădere în greutate

- activitatea fizică trebuie să devină o activitate esențială în fiecare zi

- dieta echilibrată. Acest tip de dietă sănătoasă care include multe fructe și legume, cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut în grăsimi, acoperă nevoile nutriționale ale organismului, satisface foamea, scade pofta de mâncare

- tratamentul acneei poate include medicamente aplicate local (topic) sau medicație orală.

- metodele de inducere a ovulației sunt variate, atât medicamentoase (recomandate de medicul specialist) cât și chirurgicale: decorticarea ovariană și electrocauterizarea ovariană laparoscopică.

- îndepărtarea și a uterului (histerectomie) poate fi recomandată dacă sunt prezente simptome cum ar fi sângerări anormale. În funcție de istoricul medical, histerectomia poate să nu fie recomandată datorită riscurilor și complicațiilor consecutive chirurgiei.

Dieta - o parte importantă în tratamentul ovarelor polichistice

Persoanele cu sindromul ovarelor polichistice sunt mai susceptibile de a avea și alte afecțiuni cronice, precum: obezitate, inflamație sistemică, sindrom metabolic, rezistență la insulină sau o combinație a acestora.

Statisticile arată că rezistența la insulină afectează 50-75% dintre persoanele cu ovare polichistice, crescând riscul de diabet. De aceea, atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase reprezintă preocuparea principală a acestor pacienți.

Alimente sănătoase
Sursa foto: Pexels.com

De obicei, dieta mediteraneană este recomandată în cazul ovarelor polichistice deoarece acest regim conține o varietate mare de alimente sănătoase, asigurând o nutriție echilibrată. În plus, dieta mediteraneană elimină grăsimile saturate, carnea procesată și zahărul rafinat, ceea ce o face un instrument puternic pentru combaterea inflamației.

În general, dacă suferi de ovare polichistice, ar trebui să introduci în dieta ta următoarele:

  • Mâncăruri cu un indice glicemic mic (cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe, fructe, legume cu amidon și alte alimente neprocesate, cu conținut scăzut de carbohidrați)
  • Alimente cu efecte antiinflamatoare (fructe de pădure, pește gras, verdeață cu frunze și ulei de măsline extravirgin)
  • Alimente naturale, neprocesate

Alimente interzise în ovare polichistice

Alimentele interzise dacă suferi de ovare polichistice sunt cele care pot intensifica inflamația, precum:

  • Alimente prăjite (cartofi prăjiți, chipsuri de cartofi, chipsuri de porumb și pui sau pește prăjit)
  • Grăsimi saturate precum untul sau margarina
  • Carne roșie, inclusiv hamburgeri, fripturi de vită, carne procesată și hot dog
  • Gustări procesate: prăjituri, bomboane și produse de patiserie
  • Cereale preparate bogate în zahăr, inclusiv fulgi de ovăz instant, granola
  • Băuturi dulci, cum ar fi sucuri, ceaiuri, băuturi energizante, carbogazoase și băuturi pentru sport
  • Băuturi alcoolice
  • Produse din făină rafinată (pâine albă, chifle, crustă de pizza și paste)
  • Orez alb

Analize necesare când ai ovare polichistice
Dacă ai ovare polichistice, există un risc mai mare să dezvolți boli cardiovasculare și diabet, din cauza rezistenței la insulină și excesului de greutate. Din acest motiv, este necesară evaluarea acestor riscuri prin:

  • Teste de sânge pentru colesterol
  • Teste de tensiune arterială
  • Metabolismul glucozei/test de sânge de toleranță.

Testul pentru colesterol și diabet se va efectua regulat, la fiecare 1-3 ani, iar controlul al tensiunii arteriale în fiecare an. Dacă ai factori de risc, cum ar fi antecedente familiale de diabet sau teste anterioare de colesterol anormale, vei avea nevoie de aceste teste mai des.

Acid folic pentru ovare polichistice

Medicamente și suplimente alimentare
Sursa foto: Pexels.com

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze pentru infertilitatea la femei. Într-un studiu observațional publicat în Jurnalul Internațional de Endocrinologie în 2016, utilizarea mioinozitolului combinat cu acid folic s-a dovedit a fi un instrument sigur și promițător în îmbunătățirea eficientă a simptomelor și a infertilității la pacienții cu ovare polichistice.

Cercetătorii au recrutat 3602 femei infertile, cărora le-au administrat o doză zilnică de 4000mg de mioinozitol și 400mcg de acid folic, în doze divizate, timp de 2-3 luni. Rezultatele au arătat că, în timpul studiului, 70% dintre femei au avut o restabilire a ovulației și 545 de femei au rămas însărcinate.

Prognostic

Relativ bun.

Metode de prevenire a ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic nu poate fi prevenit. Totuși, dacă există un istoric familial al acestui sindrom, diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la îndepărtarea unor simptome și scăderea riscului pentru dezvoltarea complicațiilor, cum ar fi diabetul sau bolile cardiace.

Curiozități

Tumorile ovariene ocupa un loc aparte în patologia ginecologică datorită diversității, diagnosticării, evoluției, prognosticului și tratamentului.

Din fericire 75% din tumorile ovarului sunt benigne, acestea apărând la toate categoriile de vârstă, în special în perioada reproductivă a vieții femeii, între 20-44 ani.

În urma unui studiu s-a demonstrat că Metforminul (medicament care produce reducerea glucozei din sânge în prezența insulinei) trebuie inclus în tratamentul inițial al sindromului ovarului polichistic, în special la pacientele supraponderale sau obeze, acesta fiind recomandat ca o măsură ce îmbunătățește frecvența ovulatorie și tratează factorii de risc pentru diabet și boli cardiovasculare. Pe de altă parte, anticoncepționalele controlează mai bine ciclurile menstruale neregulate și reduc nivelul hormonilor androgeni.

Așadar, ovarele polichistice este o boală care afectează modul în care funcționează ovarele feminine. Este una din cele mai frecvente cauze pentru infertilitatea la femei și poate provoca mai multe complicații de sănătate, inclusiv diabet și tensiune arterială. Dacă suferi de această afecțiune, dieta și stilul de viață sănătos este esențial, combinate cu medicație corespunzătoare pot fi de folos pentru ameliorarea simptomelor. 

Bibliografie:

1. Revista Medicală Română, Vol LV, Nr. 3, An 2008
2. Revista "Farmacia ta".
3. „Tratat de Patologie Chirurgicala" - Nicolae Angelescu, Ed. Medicala,  Bucuresti,2003

Vezi si
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 30.03.2011
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Miercuri, 30.03.2011

Surse foto: iStock.com, Pexels.com

Surse articol: Nhs.uk, National Library of Medicine, Hopkinsmedicine.org

Articolul urmator »
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Luni, 12.02.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (48)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 13.04.2024
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Andreea Baluteanu | Miercuri, 14.02.2024
greta29
28 august 2011 16:04

buna!am 18 ani si in 5 ani de cand am menstruatie nu a fost niciodata regulata si am intarzierei chiar de cateva saptamani!am fost la medic si mi-a zis k e ceva specific varstei si ca nu am de ce sa imi fac griji!totusi sunt cam ingrijorata!

Ne găsești pe