Șase lucruri pe care culoarea menstruației le spune despre sănătatea ta

Șase lucruri pe care culoarea menstruației le spune despre sănătatea ta

Redactor Alexa Galgau

Atunci când vine vorba despre menstruație, cel mai adesea ne facem probleme dacă ea întârzie sau dacă se prezintă cu dureri insuportabile. Foarte puține dintre noi suntem atente la culoarea menstruației, însă aceasta poate să spună foarte multe despre sănătatea sistemului reproducător. De acum încolo, fii atentă la acest detaliu și poți descoperi la timp anumite probleme care nu dau alte semne.

Află, așadar, ce spune culoarea menstruației despre sănătatea ta!

absorbant

Ce spune culoarea menstruației despre sănătatea ta

Până de curând, lumea medicală nu a acordat o atenție deosebită culorii menstruației ca indicator al stării de sănătate la femei, însă de curând a început să fie considerată la fel de importantă precum tensiunea arterială, pulsul sau temperatura corpului. Menstruația poate să îți spună exact cum stai cu nivelurile de hormoni și poate să fie un semnal de alarmă că este cazul să îți faci o programare la medic.

Înainte de a afla ce spune culoarea menstruației despre sănătatea ta, este bine totuși să știi că fiecare corp este diferit, deci ceea ce este normal pentru tine poate să fie anormal pentru altcineva. Nu trebuie să te panichezi dacă afli că menstruația ta nu se încadrează perfect în ceea ce consideră a fi „normal”, dar poate că ar trebui să îti întrebi medicul dacă ai vreun motiv de îngrijorare oricât de mic.

1. Menstruație rozalie: este posibil să ai un nivel mai scăzut de estrogen, mai ales dacă observi că sângerarea este mai slabă sau dacă ai obiceiul de a alerga în fiecare zi. Studiile au arătat că efortul fizic în exces poate să scadă nivelul de estrogen din corp și poate să afecteze serios menstruația. Dacă nu ai destul estrogen, un posibil risc pe termen lung este apariția osteoporozei. Nutriția necorespunzătoare și sindromul ovarelor polichistice pot fi alte două cauze ale unei culori rozalii a menstruației.

2. Menstruație apoasă, de culoare deschisă: dacă ai acest simptom, e posibil să ai o deficiență nutrițională, cea mai probabilă fiind o anemie severă. Cu cât este mai avansată boala, cu atât fluxul menstrual va fi mai puțin abundent și mai apos. Culmea este că și o menstruație foarte abundentă poate să ducă la o formă de anemie, din cauza pierderii de fier. Dacă în timpul menstruației trebuie să schimbi absorbantul cam la o oră sau te trezești noaptea pentru a-l schimba, ar trebui să verifici nivelul de fier din organism.

3. Menstruație maro închis: această culoare nu trebuie să te sperie, pentru că adesea este vorba doar despre sânge mai vechi care abia acum este eliminat. Atunci când oxidează, el devine maro închis și de aceea arată astfel când este eliminat.

4. Menstruație roșu intens, cu cheaguri: cheagurile sunt, de obicei, un semn că ai un nivel scăzut de progesteron, deși într-o anumită măsură sunt normale. În schimb, dacă observi că sunt foarte mari, e posibil să fie vorba despre un dezechilibru hormonal care trebuie neapărat investigat. Și chisturile ovariene sau uterine mai pot cauza acest simptom și de cele mai multe ori sunt inofensive (în afară de faptul că îți provoacă dureri mari la menstruație).

tampon pe fond roz

5. Menstruație cu gri și roșu: este un semn clar al unei infecții vaginale sau al unei boli cu transmitere sexuală. Culoarea anormală a menstruației vine „la pachet” cu un miros foarte neplăcut, care îți indică faptul că ai nevoie de niște analize pentru a descoperi boala.

6. Menstruație roșu intens: aceasta este culoarea care arată că ești perfect sănătoasă, însă nu neapărat în prima și ultima zi a menstruației, deoarece atunci se întâmplă ca sângele să fie maroniu.

Orice anomalie care ține de regularitatea sau aspectul menstruației ar trebui discutată cu medicul ginecolog. Cel mai adesea nu este vorba despre ceva serios, însă paza bună trece primejdia rea!

Acum știi de ce trebuie să fii atentă la culoarea menstruației și îți recomandăm să studiezi aspectul sângelui menstrual cu prima ocazie.

Descoperă cinci lucruri pe care nu trebuie să le faci când ești la menstruație!

Articolul urmator
Șase motive pentru care este chiar sănătos să bârfești
Șase motive pentru care este chiar sănătos să bârfești
Quiz: Îți ghicim culoarea părului, în funcție de cumpărăturile pe care le faci!
Incepe quiz
Quiz: Îți ghicim culoarea părului, în funcție de cumpărăturile pe care le faci!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.