Truc: asa iti reglezi ciclul menstrual

Truc: asa iti reglezi ciclul menstrual

Eugenia Dinescu, redactor

In mod obisnuit, perioada menstruatiei dureaza intre 3 si 7 zile, iar o intarziere de 3-4 zile este in general considerata in limite normale de specialisti. Tulburarile de menstruatie intervin fie atunci cand intervalul dintre doua cicluri menstruale este prea lung (peste 35 de zile) sau prea scurt (sub 21 de zile), fie atunci cand cantitatea de fluid eliminata sufera modificari. Asadar, dintre tulburarile menstruale care pot reprezenta un motiv serios de ingrijorare se disting: absenta menstruatiilor (amenoreea) sau un interval mai mic de 21 de zile intre doua menstruatii (polimenoreea) sau mai lung de 35 de zile (oligomenoreea), sangerari aparute in afara perioadei de menstruatie (metroragia),  cat si un flux menstrual excesiv (hipermenoree) intr-o perioada mai lunga de 8 zile (menoragia) sau intr-o cantitate semnificativ mai mica (hipomenoreea).



Excluzand o posibila sarcina, in cazul in care ai observat o dereglare a ciclului menstrual, programeaza de indata o vizita la medicul ginecolog.  Absenta unui ciclu menstrual sau, dimpotriva, repetarea acestuia intr-un interval de 21-35 de zile poate semnala o problema interna, iar o serie de teste specifice poate identifica sursa acestui dezechilibru.  

Descopera, in continuare, cateva dintre cele mai frecvente cauze care pot determina o tulburare a ciclului menstrual si ce poti face pentru a-l regla!

 

Modificari hormonale

In peste 60% dintre cazuri, principala cauza a tulburarilor menstruale o reprezinta dezechilibrul nivelului de estrogen si progesteron, hormonii care controleaza mecanismele fiziologice care stau la baza ciclului menstrual. De asemenea, absenta menstruatiei poate fi primul indiciu al unei sarcini, iar daca ai fost insarcinata, menstruatia reapare, de regula, intr-un interval de 6 saptamani de la nastere.
Pilulele contraceptive sunt un alt factor care poate influenta echilibrul hormonal si, implicit, intervalul dintre menstruatii si cantiatea de fluid eliminata. In cazul in care ai renuntat brusc la aceasta metoda contraceptiva, dereglarile menstruale vor persista pana cand nivelul de hormoni va fi stabilizat din nou.
Fluctuatiile hormonale cauzate de hipotiroidie, nivelul ridicat de insulina, dezechilibrele glandelor suprarenale pot conduce, de asemenea, la dezvoltarea unor boli ale sistemului reproducator, care pot determina dereglari menstruale.

 

Patologii ale aparatului reproducator

Anomaliile ciclului menstrual cauzate de modificarile hormonale pot semnala prezenta unei boli a sistemului reproducator, la nivelul uterului, ovarelor sau colului uterin. Cateva dintre cele mai frecvente asociate cu dereglarile de menstruatie sunt sindromul ovarului polichistic (SOP), endometrioza,  insuficienta ovariana, dar si tumori benigne (fibrom uterin, adenomiom, polipoza uterina) sau maligne (cancer de col uterin). 
Netratate, tulburarile de menstruatie si bolile aferente pot duce la infertilitate sau chiar deces cauzat de ciroza hepatica (ficatul fiind organul asociat eliminarii surplusului de hormoni), asa ca un consult ginecologic este obligatoriu pentru a identifica sursa exacta a problemelor si schema adecvata de tratament.

 

Instalarea menopauzei

In primii doi ani de la aparitia menstruatiei si in perioada de pre-menopauza, intervalul dintre ciclurile menstruale poate suferi fluctuatii cauzate de incetinirea productiei de hormoni feminini. Doar 10% dintre femei intra in perioada de menopauza dupa o perioada in care ciclul menstrual a fost prezent la intervale constante de timp, asa ca orice tulburare menstruala, dupa varsta de 45 de ani, poate indica inceputul perioadei de perimenopauza.  

 

Stres, oboseala

Nu subestima efectele unui soc emotional sau deprivarii cronice de somn asupra corpului tau, deoarece urmarile nu se resimt doar la nivel psihic. Cortizolul, hormonul eliberat atunci cand resimti un nivel acut de stres, influenteaza productia de estrogen si progesteron, principalii hormoni implicati in dezvoltarea sexuala a femeilor si, implicit, a ciclurilor menstruale. 
Un episod depresiv sau o perioada solicitanta psihic si emotional pot fi insotite de tulburari ale menstruatiei. Spune-i medicului tau despre modificarile prin care treci, iar schema de tratament prescrisa poate include o serie de strategii menite sa iti  imbunatateasca starea afectiva.

 

Dieta dezechilibrata

Fluctuatiile in greutate si o dieta bogata in carbohidrati, dar saraca in vitamine si minerale esentiale, sunt de asemenea asociate cu dereglarile mestruale.  O modalitate simpla prin care te poti asigura ca organismul tau beneficiaza de toate nutrimentele necesare o reprezinta suplimentele alimentare. Gratie continutul sau de vitamine, minerale si antioxidanti, Wellwoman te poate ajuta sa restabilesti echilibrul corpului tau.



 Wellwoman tablete,
magazinvavianpharma.ro
 2 blistere x 15 capsule,
35.16 lei

Wellwoman (tablete) - Supliment alimentar care contribuie la mentinerea sanatatii, vitalitatii si starii de bine, cu relevanta pentru sanatatea femeii.

Pentru o stare de bine pe tot parcursul lunii:
- vitamine si minerale esentiale ce ofera sanatate, vitalitate si energie
- antioxidanti, vitamina C si extracte din citrice pentru cresterea imunitatii
- ulei de borago (limba-mielului) si primula pentru reglarea ciclului menstrual si reducerea sindromului premenstrual.

 

Viziteaza magazinul online VavianPharma.ro si descopera o gama completa de suplimente alimentare si articole de ingrijire pentru sanatatea ta, cat si a celor mici! 

Articolul urmator
Ce sunt radicalii liberi și cum îți influențează sănătatea
Ce sunt radicalii liberi și cum îți influențează sănătatea
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.