Conjunctivita fungica - simptome, diagnostic, tratament

Cuprins
- Cauza conjunctivitei
- Simptomele conjunctivitei fungice
- Diagnosticul de conjunctivita fungica
- Tratamentul conjunctivitei fungice
Cauza conjunctivitei
Conjunctiva se afla situata superficial si de aceea este expusa la actiunea microorganismelor sau a altor subsante nocive exogene. Lacrimile spala ochiul si il protejeaza de acest bombardament nociv. Se intampla uneori ca mijloacele de aparare sa nu faca fata iar microorganismele sa lezeze conjunctiva. Prin examen microscopic se pot identifica germenii cauzali in secretia lacrimala.
In cazuri destul de rare conjunctivitele pot fi provocate de fungi si poarta numele de micoze conjunctivale sau conjunctivite fungice. Acestea sunt diagnosticate cu precadere in mediul rural.
Poti face conjunctivita daca:
- te stergi cu un prosop sau o batista contaminata
- iti atigi ochii cu mainile murdare
- faci un control oftalmologic iar instrumentarul nu este sterilizat
- ai o rana in apropierea ochiului
Simptomele conjunctivitei fungice
Daca ai conjunctivita poti avea urmatoarele simptome: - ochi rosii - secretie lacrimala abundenta - prezenta de membrane sau pseudomembrane la nivelul conjunctivei - prezenta unui inel rosu in jurul corneei Conjunctivita fungica determinata de Leptothrix se manifesta prin aparitia de mase vegetante granulomatoase la nivelul conjunctivei pleoapei superioare. Mai poate apare si marirea de volum a ganglionilor din fata urechii. |
![]() |
Fungii numiti Blastomycetes si Sporotrichum determina formarea de noduli mici si galbui sub stratul extern al conjunctivei. Centrul lor se poate ulcera si se poate forma puroi. Si acesti fungi pot determina adenopatie in fata urechii. Simptomele in decursul anilor, pot apare si dispare fara tratament.
Conjunctivita fungica se mai poate manifesta si prin aparitia de vegetatii asemanatoare unui ciorchine de strugure, in infectia cu Rhinosporidium.
Diagnosticul de conjunctivita fungica
Pentru a afla daca ai facut o conjunctivita fungica trebuie sa te prezinti la medicul oftalmolog. Acesta iti va preleva produs de raclaj cornean si fragmente foarte mici de cornee prin biopsie care vor fi analizate microbiologic si histopatologic. Astfel se va confirma prezenta fungilor si a leziunilor determinate de ei.
Tratamentul conjunctivitei fungice
In tratamentul micozelor conjunctivale se foloseste Nistatin si Amfotericina B.
Daca suferi de aceasta afectiune oculara este important sa eviti folosirea fardurilor.
Pentru ca este mai important sa previi decat sa tratezi evita sa iti atingi ochii cu mainile murdare si nu folosi prosoape sau batiste ce apartin persoanelor care au deja conjunctivita.


