De ce se zbate ochiul: semnificatii si remedii
Cuprins
Te-ai intrebat vreodata de ce se zbate ochiul? Cu siguranta ai auzit numeroase explicatii superstitioase, insa acesta este un fenomen care are explicatii medicale. Afla ce afectiuni care cauzeaza spasmul ocular si cum se poate trata acesta, in cazurile serioase.
Spasmul la nivelul ochiului sau al pleoapelor, numit si blefarospasm, este un fenomen comun, care de obicei dureaza cateva secunde sau minute. Exista insa cazuri in care ochiul se zbate foarte des, timp de cateva saptamani sau chiar luni. Stim cu totii cum spasmul pleoapelor a generat nenumarate explicatii superstitioase: daca ti se zbate ochiul stang primesti o veste buna, daca ti se zbate cel drept, urmeaza sa se intample ceva rau etc. Dincolo de aceste semnificatii din popor, exista si explicatiile medicale pentru acest fenomen.
Iata care sunt posibilele cauze ale blefarospasmului.
De ce se zbate ochiul?
Forma usoara a spasmului ocular apoate sa fie cauzata de factori precum oboseala, stresul sau consumul de cofeina sau alte substante excitante din punct de vedere nervos. De cele mai multe ori, spasmul dureaza foarte putin si nu doare, insa poate fi iritant, mai ales daca este destul de puternic incat sa faca pleoapa sa se inchida complet.
Exista si cazuri in care blefarospasmul are loc foarte des. Simptomele pot aparea de mai multe ori pe zi si se pot prelungi de-a lungul mai multor saptamani sau luni. In aceasta forma agravata spasmul ocular poate deveni o conditie cronica. Daca ajunge in punctul in care iti este greu sa iti tii ochii deschisi, poate provoca probleme de vedere.
Uneori, spasmul ocular poate fi un simptom al urmatoarelor afectiuni:
- blefarita (o inflamatie a pleoapelor)
- ochi uscati
- sensibilitatea la lumina
- conjunctivita
Foarte rar, daca ti se zbate ochiul poti suferi de o afectiune neurologica, precum:
- paralizia lui Bell (paralizia sau slabiciunea muschilor pe o parte a fetei)
- distonia (contractia involuntara a unei parti a corpului)
- boala Parkinson
- sindromul Tourette
Spasmul ocular mai poate fi si o reactie la anumite medicamente, de obicei la cele prescrise pentru psihoza sau epilepsie.
Tipuri de spasm ocular
Blefarospasmul poate fi minor, esential benign si hemifacial. In vreme ce primul nu ar trebui sa provoace ingrijorare, celelalte doua tipuri sunt mai serioase si necesita investigatii medicale. Blefarospasmul benign este de obicei cauzat de oboseala, stres si factori de mediu iritanti, precum lumina puternica, vantul sau aerul poluat. Daca se agraveaza, acest tip de spasm poate provoca inchiderea completa a pleoapelor timp de cateva ore.
Spasmul hemifacial este foarte rar si nu implica doar muschii pleoapelor, ci si pe aceia din jurul gurii. De obicei, afecteaza doar o parte a fetei. Cauza principala a acestui tip de spasm este presarea unui nerv facial de catre o artera.
Este cazul sa mergi la doctor daca ochiul se zbate mai mult de o saptamana, daca pleoapele se inchid complet si daca observi o roseata sau o umflatura la nivelul ochiului.
Remedii pentru spasmul ocular
In cele mai multe cazuri ochiul va inceta sa se zbata daca reduci consumul de cafea, tigari si alcool. De asemenea, este foarte important sa te odihnesti destul. Pana in momentul de fata doctorii nu au gasit un tratament special pentru blefarospasm. Exista doar remedii care amelioreaza simptomele acestei afectiuni.
Atat pentru blefarospasmul benign, cat si pentru cel hemifacial, tratamentul cel mai eficient este cu botox. Injectata in cantitati foarte mici, aceasta substanta poate opri spasmele timp de cateva luni, insa efectele dispar in timp. Din acest motiv, injectiile trebuie repetate dupa o anumita perioada.
Exista si tratamente alternative la care sa apelezi daca ti se zbate ochiul:
- acupunctura
- hipnoza
- terapie prin nutritie
De multe ori poate nici nu iti dai seama ca se zbate ochiul. Atunci cand acest fenomen se agraveaza si incepe sa iti afecteze calitatea vietii, este cazul sa faci niste investigatii mai serioase. Chiar daca pare a fi o afectiune minora, spasmul ocular nu trebuie ignorat atunci cand este mai intens si dureaza mai mult decat ar fi normal.